Beveiliger 2 Oriëntatiejaar Koninklijke Marechaussee

In het kort
Wat jammer, deze opleiding is gesloten voor aanmelding. De opleiding heeft een beperkt aantal plaatsen en die zijn allemaal gevuld. Vanaf september kun je weer aanmelden voor studiejaar 2023/2024. Kun je niet zo lang wachten? Dan helpen we je graag bij het vinden van een andere passende opleiding. Neem contact op met ons Studiekeuzecentrum.
Wil jij een onmisbaar onderdeel zijn van de veiligheid van ons land? In Nederland en daarbuiten? Volg dan onze opleiding Beveiliger 2 met de oriëntatie op Koninklijke Marechaussee. Met dit diploma ben je verzekerd van een vervolgopleiding bij de Marechaussee. Je gaat daar objecten van strategisch staatsbelang beveiligen, zoals het Koningshuis, Catshuis en andere overheidsgebouwen. Past dit bij jou? Meld je dan nu aan.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Bij aanmelding voor deze opleiding kies je direct voor het keuzedeel KMar (Koninklijke Marechaussee), want daar wil jij gaan werken als Marechaussee-beveiliger. Je gaat daarom vijf keer op een oriëntatieweek bij de Marechaussee. Tijdens deze weken maak je kennis met het bewaken en beveiligen van objecten en leer je een aantal militaire basisvaardigheden, zoals verplaatsing te voet, kaartlezen en exercitie. Je besteedt veel aandacht aan sport en sociale vaardigheden, want je moet mentaal en lichamelijk fit zijn.
De Veiligheidsacademie werkt samen met de Koninklijke Marechaussee. Deze unieke opleiding kun je maar op vier ROC’s in het land volgen. Rond je je opleiding met voldoendes af? Dan geeft dat opkomstgarantie voor de functie Marechaussee-Beveiliger. Dit betekent dat je na het behalen van je diploma kan starten bij de Marechaussee. Er volgt wel eerst een aanstellingskeuring door de Marechaussee.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De vakken die je krijgt, staan in het teken van het behalen van je beveiligingsdiploma en het voorbereiden op de opleiding Marechaussee-Beveiliger.
De vakken die je onder andere volgt tijdens de opleiding:
- Beveiliging (theorie en praktijk)
- Studieloopbaan Begeleiding (SLB)
- Loopbaan en Burgerschap (LB)
- Medic First Aid (MFA)
- Fysieke vaardigheden (fitness, hardlopen en binnensport)
- Nederlands
- Rekenen
Tijdens de opleiding specialiseer je jezelf door het volgen van het keuzedeel Marechaussee. Het keuzedeel bestaat uit 2 onderdelen: Integrale onderwijstraining (IOT-Kmar) op school en vijf orientatieweken bij de Marechaussee.
Om je diploma te behalen, zijn er ook twee praktijkonderdelen waaraan je moet voldoen:
1. Portfolio: hierin leg je jouw ontwikkeling tijdens de opleiding vast. Je vult dit met onder andere je CV, reflectieverslagen, stageverslagen en een sollicitatiebrief. Je portfolio laat aan werkgevers zien wie jij bent!
2. Proeve van Bekwaamheid: dit bestaat uit een aantal onderdelen:
- Twee theorie examens 'wettelijke kaders' (Je leert alles over verschillende wetten en objecten. Alle vormen van beveiliging worden behandeld.)
- Proeve 'waarnemen': kun jij goed uitleggen wat je hebt gezien?
- Proeve 'rapportage schrijven' van bijvoorbeeld een ongeval of onrechtmatigheid.
- Drie praktijkcasussen oplossen. Bijvoorbeeld een telefoongesprek voeren met iemand die een melding doet. Een ronde lopen waarbij je een calamiteit tegenkomt en een brand blussen. Hiervan moet er één in het Engels gedaan worden.
Stage lopen
Je loopt vijf keer een week stage bij de Koninklijke Marechaussee in Uddel (kamp Nieuw Milligen, nabij Apeldoorn).
Je maakt tijdens je stage kennis met de ‘groene’ en ‘blauwe’ onderdelen van de Marechaussee. In het groene gedeelte leer je militaire basisvaardigheden zoals marsen (verplaatsing te voet), kaartlezen en exercitie. In het blauwe gedeelte leer je het bewaken en beveiligen van (militaire) objecten.
Op school loop je bovendien 1 dag per week stage bij de bedrijfsbeveiliging van Zadkine.
Locaties
De Veiligheidsacademie is onderdeel van Campus Hoogvliet (2014). Hier is een prachtige sporthal - met dojo en klimwand-, waar we vaak gebruik van maken. We sporten ook vaak buiten, of marcheren rondom ons gebouw. Buiten kun je praktijkoefeningen doen in de Praktijkstraat, bijvoorbeeld bij onze eigen bushalte. Onze bereikbaarheid is top. We hebben genoeg plaats om de auto te parkeren (gratis) en je fiets kan in de overdekte fietsenstalling. Kom je met het openbaar vervoer? Metrostation Zalmplaat ligt vlak naast de campus.
Aan het werk
Met je diploma kun je solliciteren voor de opleiding marechaussee-beveiliger. Je wordt hiervoor na het behalen van je diploma door de Marechaussee gekeurd. Hierna wordt je bij het Opleidings-, Trainings- en Kenniscentrum van de Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn in zeven maanden opgeleid voor je functie. Je opleiding bestaat uit:
- 10 weken Algemene Militaire Opleiding. Hierin ga je onder meer op bivak (oefening), krijg je de gevechtsopleiding buddysysteem, leer je pistoolschieten, exercitie, kaartlezen, militaire ethiek, militair recht en doe je natuurlijk veel aan sport.
- 19 weken Functieopleiding. Op het Opleidingscentrum word je getraind in meer specifieke zaken. Ook volg je een stage binnen de Marechaussee-organisatie.
Als Marechaussee-Beveiliger begin je als beveiliger bij één van de paleizen of andere overheidsgebouwen in Nederland. Je waakt dus ook over de veiligheid van leden van het Koninklijk Huis en de minister-president.
Mbo diploma
Geen toekomst bij de Koninklijke Marechaussee? Na de opleiding heb je een volwaardig mbo-diploma niveau 2 op zak. Je kunt meteen als beveiliger aan de slag!
Ook kun je na het behalen van je diploma binnen de Zadkine Veiligheidsacademie solliciteren op een leerwerkplek binnen het Zadkine Beveiligingsbedrijf. Dit geeft de mogelijkheid om de bbl opleiding. Coördinator Beveiliger niveau 3 te volgen.
Vervolgopleidingen
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over de opleiding of wil je je aanmelden? Hieronder vind je alle informatie. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op via de contactpersoon onderaan deze webpagina.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 mei. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Om deze opleiding te kunnen volgen, heb je een VMBO Basis vooropleiding nodig.
Het lesgeld is vastgesteld op €1239,- (schooljaar 2022/2023).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Niet iedereen is geschikt voor deze opleidingen; er wordt veel van je gevraagd als je in de beveiliging of in het publieke domein (‘op straat’) werkt. Heb jij de vaardigheden om succesvol de opleiding te doorlopen en het beroep te kunnen uitoefenen? Dan zien we je graag! Je doorloopt met ons de verplichte intake-activiteiten om erachter te komen of we een match zijn. We vinden het belangrijk dat jij écht op je plek ben bij ons!
Wat moet je doen?
Meld je aan via de roze aanmeldbutton. Je ontvangt hierna een uitnodiging voor deelname aan de intake-activiteiten. Tijdens de opleidingsvoorlichting bekijken wij samen met jou of het beroep waarvoor wij jou gaan opleiden echt bij je past! De voorlichtingen vinden in studiejaar 2021/2022 plaats op de volgende data:
- Donderdag 20 januari 2022
Deze voorlichting is noodzakelijk om uitgenodigd te worden voor de volgende verplichte intake-activiteiten. De volgende twee verplichte intake-activiteiten zijn een sportactiviteit en we sluiten af met een intakegesprek.
Uit de deelname aan verplichte intake-activiteiten volgt een studiekeuze advies. Tijdens de intake-activiteiten gaan we op zoek naar een match met de opleiding en beroep waarvoor je opleiden. Als je een positief opleidingsadvies krijgt, lever je nog wel een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in.
Bij voldoende resultaat gebeurt plaatsing op volgorde van aanmelden.
NB: Deze opleiding kent geen aanvullende toelatingseisen, maar het is verstandig om de keuringseisen (bijvoorbeeld gezondheid en medicatie) van Defensie alvast te checken, zodat je na de opleiding daadwerkelijk naar de Marechaussee kan doorstromen. Kijk op www.werkenbijdefensie.nl
Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus).
Hoe sneller je je aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding.
Is het maximum aantal studenten bereikt, dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: Watdevog.nl
Kom langs
Veiligheidsacademie
ReceptieHeb je vragen over een opleiding? Neem dan gerust contact op!
