Aankomend medewerker maritiem

In het kort
Sta jij graag aan het roer? Of werk je liever op het dek, op de brug of in het onderhoud van een schip? Je voelt je in ieder geval thuis op het water. Tijdens je opleiding ben je ook vaak aan boord van een schip. Met je diploma kun je aan de slag met een uitdagende baan bij de Marine!
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Meer over jouw opleiding
Je wordt voorbereid op een uitdagende maritieme startfunctie. Je bent vaak aan boord van een schip om alles wat daar gebeurt te leren en te ervaren. Je sport veel en ontdekt de kracht van teamwork met je medestudenten.
In het eerste leerjaar ga je op werkweek. Een week vol fysieke en mentale uitdagingen, samen met je klasgenoten. Je verlegt er niet alleen je grenzen, maar maakt ook vrienden voor het leven. Een ervaring die je nooit vergeet! Verder doe je tijdens de opleiding veel aan sport én laat je in je examenjaar je doorzettingsvermogen zien tijdens onze 24-uurs NOAD oefening (Nooit Opgeven Altijd Doorgaan). Hieronder vind je een toffe film!
Met je diploma op zak kun je ervoor kiezen om te gaan werken aan dek, op de brug, aan het roer of in het onderhoud van een schip. Bijvoorbeeld bij de Operationele Dienst van de Marine. Mocht je na je opleiding toch buiten Defensie aan de slag willen, dan biedt deze vakrichting een mooie basis voor een baan in de maritieme branche.
Wat ga ik doen?
We leren je militaire basisvaardigheden en zorgen dat je fit bent en ‘aan’ staat!
VeVa-opleidingen bestaan uit twee onderdelen:
- Veiligheid: dit is de kennismaking met Defensie. Tijdens deze periode leer je de militaire basis vaardigheden (MBV), zoals kaartlezen en exercitie (oefening). Je ervaart het werken en leven op een kazerne en je maakt kennis met de door jou gekozen vakrichting. Daarnaast besteed je veel aandacht aan samenwerken en sociale vaardigheden.
- Vakmanschap: Hier leg je de basis voor het vakmanschap (de beroepsrichting). In dit stuk van de opleiding werk je praktijkgericht aan je gekozen vakrichting, zoals bijvoorbeeld Grondoptreden of Bedrijfsautotechnicus.
Naast de lessen bij ons op de Veiligheidsacademie, breng je dus regelmatig tijd door op de kazerne
- Nederlands
- Engels
- Burgerschap
- Militair Engels
- Militaire Basis Vaardigheden (MBV). Hierbij leer je militaire kennis en vaardigheden zoals Militaire EHBO, Rangen en standen, Exercitie en brandbestrijding.
Ook leer je maritieme kennis en vaardigheden als Rubberbootvaren, het halen van je vaarbewijs, assisteren bij het aan- en ontmeren van een Marineschip, laden en lossen van goederen en werken in de Commando-centrale.
Je gaat een aantal keer op Bivak. Dit zijn oefeningen waarbij je een aantal dagen doorbrengt ‘in het veld’. Je eet en slaapt daar en bent de gehele dag bezig met militaire oefeningen en trainingen. Volgens onze studenten een van de leukste onderdelen van de opleiding!

Stage lopen
Als VeVa student ga je gedurende een aantal periodes werken aan je BPV (=stage). Dit betekent dat je stage loopt op de kazerne, zodat je goed weet wat een baan bij Defensie inhoudt.
Locatie
De Veiligheidsacademie is onderdeel van Campus Hoogvliet (2014). Hier is een prachtige sporthal - met dojo en klimwand-, waar we vaak gebruik van maken. We sporten ook vaak buiten, of marcheren rondom ons gebouw. Buiten kun je praktijkoefeningen doen in de Praktijkstraat, bijvoorbeeld bij onze eigen bushalte. Onze bereikbaarheid is top. We hebben genoeg plaats om de auto te parkeren (gratis) en je fiets kan in de overdekte fietsenstalling. Kom je met het openbaar vervoer? Metrostation Zalmplaat ligt vlak naast de campus.
Aan het werk
Met je VeVa-diploma ben je verzekerd van een baan bij Defensie. Er volgt wel een aanstellingskeuring die je succesvol moet afronden. Je gaat aan de slag bij de Operationele Dienst van de Marine. Je houdt je bezig met het laden en lossen en het onderhoud van onze schepen. Jij en je team houden het gebied rondom het schip goed in de gaten, via moderne computersystemen
De Operationele Dienst houdt zich ook bezig met het echte zeemanswerk: onderhoud van het dek en benedenschip, uitkijken vanaf de brug, het schip sturen (roerganger) en het laden en lossen. Van het bestrijden van mijnen tot het onderhoud aan dekken, sloepen en het gereedleggen van trossen. Werkzaamheden die je in een hecht team met bevriende collega’s verricht. Als matroos binnen de Operationele Dienst ben je samen met je team dan ook vaak te vinden op de brug of in de commandocentrale. Maar je werkt ook vaak samen aan dek of in het benedenschip.
Mbo-diploma
Wil je liever ergens anders werken dan bij de Koninklijke Marine? Na de opleiding heb je een volwaardig mbo-diploma niveau 2 op zak.
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Afgestudeerden met werk
Veelgestelde vragen
Heb je vragen over de opleiding of wil je je aanmelden? Hieronder vind je alle informatie. Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op via de contactpersoon onderaan deze webpagina.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1357,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je je aanmelden voor deze opleiding? Dan vertellen we jou en je ouders/verzorgers graag wat je te wachten staat. Hiervoor organiseren wij verplichte voorlichtingsbijeenkomsten.
Meld je aan via de roze aanmeldbutton. Je ontvangt hierna een uitnodiging voor de voorlichtingsavond. De laatste voorlichting voor het aankomende studiejaar vindt plaats op:
- donderdag 26 oktober 2023
- donderdag 23 november 2023
- donderdag 14 december 2023
- dinsdag 13 februari 2024
- donderdag 21 maart 2024
- donderdag 25 april 2024
Let op: meld je op tijd aan! Het bijwonen van deze voorlichtingsbijeenkomst is verplicht om je te kunnen aanmelden voor de opleiding.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Beperkt aantal plaatsen beschikbaar
Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (dit heet Numerus Fixus). In het eerste studiejaar kunnen maximaal 20 studenten de opleiding starten.
Hoe sneller je je dus aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding.
Is het maximum aantal studenten bereikt, dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine.
Alle toelatingseisen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan (voor 1 april heb je recht op plaatsing).
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Heb jij alles in huis om deze opleiding succesvol af te ronden?
Omdat wij het belangrijk vinden dat je een opleiding start die bij je past, gaan we met jou aan de slag middels een intakedag.
Op deze dag toetsen we fysieke vaardigheden door o.a. een coopertest en bootcamp.
Daarnaast kijken we ook naar competenties die horen bij het beroepsprofiel. We kijken naar je inzet, je doorzettingsvermogen en discipline. Ook het gedrag dat je laat zien gedurende deze dag én je motivatie tellen mee in onze beoordeling. Kun je omgaan met druk? We bekijken hoe je samenwerkt en communiceert met anderen.
Na het ochtendprogramma volgt er een gesprek waarin je laat zien wie je bent en motiveer je jouw keuze voor deze opleiding.
Na een positief resultaat van de intake, krijg je alle info toegestuurd voor een VOG aanvraag en de SMA (Sportmedische Advisering) keuring.
Alle resultaten samen maken of je een positief of negatief opleidingsadvies krijgt. Als je een positief opleidingsadvies krijgt, gebeurt plaatsing op volgorde van aanmelding.
NB: Op het moment van solliciteren bij Defensie moet je in bezit zijn van de Nederlandse nationaliteit. De Nederlandse nationaliteit is namelijk verplicht om bij Defensie aan de slag te kunnen.
Negatief resultaat?
Ben je onverhoopt niet door de intake heen gekomen, dan neemt ons Studiekeuzecentrum contact op om je te helpen een andere passende opleiding te vinden.
Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.
Kom langs
Veiligheidsacademie
ReceptieHeb je vragen over een opleiding? Neem dan gerust contact op!
