StudieMatch
Zoeken
Menu

Medewerker Juwelier

Meesterstuk student Goudsmeden geshowd door model - opleiding Medewerker Juwelier
De etalage van de juwelierswinkel op school
Verkoopgesprek studenten Medewerker juwelier
Verkoopgesprek oefenen met studenten Juwelier

In het kort

Vakmanschap combineren met een commerciële instelling. Dat kan jij. Werken en leren combineren, dat kan jij ook. Jij werkt namelijk minimaal drie dagen per week bij een juwelier. Daarnaast wil jij je mbo-diploma Medewerker Juwelier behalen. Zo kun jij je vakkennis verbreden. En klanten een nog beter advies geven. Uit de praktijk weet je al hoe belangrijk het is dat de zaak er netjes uitziet. En hoe jij nieuwe collecties in de etalage laat schitteren. 

Over jouw opleiding

Jij hebt al een berg praktijkervaring. Want je werkt minimaal drie dagen per week bij een juwelier. De overige tijd ga je naar Vakschool Schoonhoven. Je leert van alle opleidingen op Vakschool Schoonhoven wel iets. Voor jou komt theorie en praktijk nu heel mooi samen.  

Je leert bijvoorbeeld wat er bij komt kijken om een sieraad te ontwerpen en maken. Je krijgt bijvoorbeeld ook les in edelsteenkunde. Zo word jij echt allround. Dat komt van pas als je klanten een goed advies geeft in de juwelierszaak. 
Je leert op de opleiding hoe je nog beter kan etaleren. Want zoals je weet is het presenteren van sieraden super belangrijk.  

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitslandreis waar je samen met je klasgenoten en docenten op stap gaat. 

Wat ga ik doen?

In deze mbo-opleiding tot Medewerker Juwelier combineer jij werken en leren. Je verfijnt daarbij je kennis over de sieradenbranche. Zo heb je straks je mbo-diploma én altijd een passend advies voor de klant. Je beschikt hiervoor over vakkennis op het gebied van goud, zilver, edelstenen en uurwerken. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en kunt daardoor ook goed naar de klant luisteren. 

Naast de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je onder andere de vakken verkoopkunde, edelsteenkunde en artikelkennis. Je specialiseert jezelf aan de hand van thema’s als branding, sales en online marketing.   

Aan het eind van het 1e jaar specialiseer je jezelf ook door het kiezen van een keuzedeel: verdieping Edelsteenkunde, of Stijlleer en waardebepaling. 

Stage lopen

Je gaat ook op stage. Zo leer je hoe het is om bij verschillende juwelierszaken te werken. Of hoe het is in een andere rol in de branche, zoals bijvoorbeeld creatief inkoper bij een groothandel. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.    

Een belangrijk deel van het examen, de Proeven van Bekwaamheid, vinden plaats in de stageperiode.  

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van Medewerker juwelier eruit? Jij bent pas echt tevreden als de klant dat is. Als de klant dat unieke sieraad of dat bijzondere horloge bij jou kan kopen. Of dat sieraad kan repareren dat de klant veel waard is.  

Je werkt nu als specialist in een juwelierszaak. Het is een grote zaak vlakbij waar je woont. Er worden sieraden en uurwerken van het hogere segment verkocht. Daarom ben je erg trots dat je hier mag werken. Je vindt het nog steeds best spannend zulke dure horloges vasthouden. Maar de eigenaren van de zaak helpen je goed advies te geven.  

Het leuke is dat al jouw klasgenoten heel verschillend terechtkomen. Dat komt omdat Medewerker Juwelier zo’n brede commerciële opleiding is. Één klasgenoot van jou is bijvoorbeeld creatief inkoper in een groothandel. Zij bezoekt beurzen voor nieuwe trendy sieraden en uurwerken. Vaak in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Er zijn ook klasgenoten die buiten het juweliersvak terechtkomen. Zij worden dan bijvoorbeeld (assistent) bedrijfsleider, groothandel medewerker, vertegenwoordiger of zelfs kunst- en antiek veilingmedewerker. Dat laatste lijkt je ook wel spannend. 

Maar voorlopig zit je hier nog hartstikke op je plek. Er stapt een klant binnen. Hij is op zoek naar een verlovingsring. Mooi! Hier weet jij alles van. Om zeker te weten dat zijn verloofde de ring mooi zal vinden vraag je naar een foto van haar. En of hij iets over haar kan vertellen. Ook wil je weten wat voor andere sieraden ze draagt. Zo weten jullie zeker dat ze straks blij verrast is!  

Kans op leerbaan

Deze regio
Landelijk gemiddelde

Kans op werk

Deze regio
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Na deze opleiding is het mogelijk om door te stromen naar de opleiding Juwelier (ondernemer) niveau 4.  

Of kies een cursus om je verder te specialiseren uit het grote aanbod Cursus & Training.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kun je een kamer vinden? Je hebt vast veel vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Connie Polkerman

Management assistent

Connie zorgt ervoor dat jouw vraag op de juiste plek terechtkomt.

Connie Polkerman