Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan
Meesterstuk student Goudsmeden geshowd door model - opleiding Medewerker Juwelier

Allround Medewerker Juwelier

Gekozen leertype Werk & School (BBL)

Vakmanschap combineren met een commerciële instelling. Dat kan jij. Werken en leren combineren, dat kan jij ook. Jij werkt namelijk minimaal drie dagen per week bij een juwelier. Daarnaast wil jij je mbo-diploma Allround Medewerker Juwelier behalen. Zo kun jij je vakkennis verbreden. En klanten een nog beter advies geven. Uit de praktijk weet je al hoe belangrijk het is dat de zaak er netjes uitziet. En hoe jij nieuwe collecties in de etalage laat schitteren. 

Over jouw opleiding

Jij hebt al een berg praktijkervaring. Want je werkt minimaal drie dagen per week bij een juwelier. De overige tijd ga je naar Vakschool Schoonhoven. Je leert van alle opleidingen op Vakschool Schoonhoven wel iets. Voor jou komt theorie en praktijk nu heel mooi samen.  

Je leert bijvoorbeeld wat er bij komt kijken om een sieraad te ontwerpen en maken. Je krijgt bijvoorbeeld ook les in edelsteenkunde. Zo word jij echt allround. Dat komt van pas als je klanten een goed advies geeft in de juwelierszaak. 
Je leert op de opleiding hoe je nog beter kan etaleren. Want zoals je weet is het presenteren van sieraden super belangrijk.  

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en excursies? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitslandreis waar je samen met je klasgenoten en docenten op stap gaat. 

Wat ga ik doen?

In deze mbo-opleiding tot Allround Medewerker Juwelier combineer jij werken en leren. Je verfijnt daarbij je kennis over de sieradenbranche. Zo heb je straks je mbo-diploma én altijd een passend advies voor de klant. Je beschikt hiervoor over vakkennis op het gebied van goud, zilver, edelstenen en uurwerken. Je vindt het leuk om met mensen om te gaan en kunt daardoor ook goed naar de klant luisteren. 

Naast de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je onder andere de vakken verkoopkunde, edelsteenkunde en artikelkennis. Je specialiseert jezelf aan de hand van thema’s als branding, sales en online marketing.   

Aan het eind van het 1e jaar specialiseer je jezelf ook door het kiezen van een keuzedeel: verdieping Edelsteenkunde, of Stijlleer en waardebepaling. 

Stage lopen

Je gaat ook op stage. Zo leer je hoe het is om bij verschillende juwelierszaken te werken. Of hoe het is in een andere rol in de branche, zoals bijvoorbeeld creatief inkoper bij een groothandel. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.    

Een belangrijk deel van het examen, de Proeven van Bekwaamheid, vinden plaats in de stageperiode.  

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van een Allround Medewerker juwelier eruit? Jij bent pas echt tevreden als de klant dat is. Als de klant dat unieke sieraad of dat bijzondere horloge bij jou kan kopen. Of dat sieraad kan repareren dat de klant veel waard is.  

Je werkt nu als specialist in een juwelierszaak. Het is een grote zaak vlakbij waar je woont. Er worden sieraden en uurwerken van het hogere segment verkocht. Daarom ben je erg trots dat je hier mag werken. Je vindt het nog steeds best spannend zulke dure horloges vasthouden. Maar de eigenaren van de zaak helpen je goed advies te geven.  

Het leuke is dat al jouw klasgenoten heel verschillend terechtkomen. Dat komt omdat Allround Medewerker Juwelier zo’n brede commerciële opleiding is. Één klasgenoot van jou is bijvoorbeeld creatief inkoper in een groothandel. Zij bezoekt beurzen voor nieuwe trendy sieraden en uurwerken. Vaak in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Er zijn ook klasgenoten die buiten het juweliersvak terechtkomen. Zij worden dan bijvoorbeeld (assistent) bedrijfsleider, groothandel medewerker, vertegenwoordiger of zelfs kunst- en antiek veilingmedewerker. Dat laatste lijkt je ook wel spannend. 

Maar voorlopig zit je hier nog hartstikke op je plek. Er stapt een klant binnen. Hij is op zoek naar een verlovingsring. Mooi! Hier weet jij alles van. Om zeker te weten dat zijn verloofde de ring mooi zal vinden vraag je naar een foto van haar. En of hij iets over haar kan vertellen. Ook wil je weten wat voor andere sieraden ze draagt. Zo weten jullie zeker dat ze straks blij verrast is!  

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Na deze opleiding is het mogelijk om door te stromen naar de opleiding Ondernemer Juwelier niveau 4.  

Of kies een cursus om je verder te specialiseren uit het grote aanbod Cursus & Training.

Match

Ondernemer Juwelier

Jij bent vaak netjes gekleed en draagt graag mooie horloges. Jouw imago is best belangrijk voor je. Een vakman en een echte ondernemer, dat ben je. Dit maakt jou de juwelier van de toekomst. Ook kun je goed met klanten omgaan.  Ze komen bij jou in de juwelierszaak vaak voor een belangrijk moment. Of om iets te laten repareren. Jij biedt kwaliteit en service en hebt een ruime vakkennis van goud, zilver, edelstenen en uurwerken en luxury goods.  

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Wat zijn de toelatingseisen? Hoe kun je een kamer vinden? Je hebt vast veel vragen.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Jacqueline Rijneveld

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je vragen over deze opleiding? Neem contact op met Jacqueline.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Vakschool Schoonhoven
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan