Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Travel & Luchtvaart

School & Stage (BOL)

medwerker hotel
vliegtuig
medewerker reisbureau
receptioniste aan het werk

In het kort

Op zoek naar een mbo opleiding waar je alles leert over toerisme, andere landen en culturen? Droom je van een carrière als grondsteward/ grondstewardess of lijkt het je leuk om gasten welkom te heten bij de receptie van een hotel?

Dan is deze brede opleiding voor jou. 

Over jouw opleiding

Tijdens deze veelzijdige en toeristische opleiding houd jij je bezig met alles wat te maken heeft met reizen en vakantie. Je leert alles over het gastvrij ontvangen van gasten, maar ook hoe je voor je klanten een auto huurt in het buitenland en verzekeringen afsluit. Je leert hoe je gasten moet inchecken en de reserveringen in een hotel registreet.

Grondsteward of grondstewardess

Lijkt het je leuk om op een vliegveld te werken en reizigers te begeleiden? Met deze opleiding kan je later ook aan de slag als grondsteward of grondstewardess. Je leert alles over het inchecken van reizigers en over het werken op een vliegveld. 

Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het opdoen van veel werkervaring. Je gaat op bedrijfsbezoeken en je volgt workshops en gastlessen van experts uit het bedrijfsleven. 

Het verschil met niveau 4 is dat je op niveau 3 geen managementvakken krijgt. Wel kun je na het afronden van deze opleiding eventueel nog een kroonjaar volgen, zodat je alsnog je niveau 4 diploma kunt behalen in één tot anderhalf jaart tijd! Hierbij kun je kiezen uit Manager Travel & Luchtvaart en Luchtvaartdienstverlener.

Wat ga ik doen?

Tijdens de opleiding leer je alles wat te maken heeft met vakanties en reizen. Je leert hoe je gasten ontvangt in een hotel of vakantiepark en hoe je hun gegevens verwerkt in computerreserveringssystemen.

Werken op het vliegveld

Wanneer mensen op het vliegveld aankomen, hebben ze vaak vragen over de reis of bijvoorbeeld waar ze moeten incheken. Duidelijke communicatie is hierbij belangrijk. Je leert alle vaardigheden om later aan de slag te gaan als grondsteward(ess). Je leert hoe je reizigers incheckt en hun bagage netjes afhandelt zodat ze hun vliegtuig op tijd kunnen halen. Veiligheid is op een vliegveld heel belangrijk. Daarom oefen je ook wat je moet doen in noodsituaties, zoals bij een brand- of een bommelding.

Oefenen in onze nieuwe en moderne hotel lobby op school

Wat doe je bij een dubbele boeking? Hoe sta je ontevreden gasten te woord bij de receptie? Hoe vertel je reizigers dat ze niet meer mee kunnen op de vlucht? Tijdens rollenspellen leer je hoe je in onze  hotel lobby en incheckbalie leer je hoe je in verschillende situaties om moet gaan en hoe je jezelf goed presenteert. 

Leerlijnen

Tijdens jouw opleiding werk je aan de hand van drie tot vier themalijnen per schooljaar.

Leerjaar één

 • Hospitality
 • Customer journey
 • Duurzaamheid
 • Inwonend Toerisme

Leerjaar twee

 • Frontoffice & backoffice 
 • Uitgaand toerisme
 • Holiday design
 • Leerjaar drie 
 • Destination expert
 • Organisatie interne evenementen

Leerjaar drie

 • Destination expert
 • Organisatie interne evenementen

Stage lopen

Je loopt de eerste keer stage bij een frontoffice (receptie van een hotel of balie van een reisbureau). Je kan stage lopen bij TUI, Sunweb of D-Reizen. In het tweede/derde leerjaar loop je nog een keer stage. Je kunt zowel in het binnenland als in het buitenland stage lopen.

Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

Aan het werk

Met dit diploma op zak kun je later veel kanten op. Je kunt later aan de slag bij onder andere hotels, resorts, vakantieparken of campings. Je bent het eerste aanspreekpunt voor gasten. Je verwelkomt gasten en zorgt voor een gastvrije in- en uitcheck. Wanneer gasten vragen hebben, help jij ze graag of ga je op zoek naar een passende opleiding.

Je hebt niet alleen veel contact met gasten bij de receptie, je neemt ook telefoontjes aan en je beantwoord mails. Daarnaast zorg je ook voor de administratie en hou je overzicht over alle reserveringen.

Werken op het vliegveld

Als grondsteward of grondstewardess werk je op verschillende plekken van het vliegveld. Aan de balie neem je de tickets en paspoorten in ontvangst en label je de bagage. Ook werk je bij de gate vlak voordat de passagiers het vliegtuig instappen.  Je scant de boardingpassen, controleert reisdocumenten en neemt overtollige handbagage in.

Naast het werken bij de check-in of aan de gate, ben je ook het aanspreekpunt voor passagiers. Soms moet je passagiers mededelen dat er vertragingen zijn of dat ze niet meer mee kunnen op de vlucht. In deze functie is het dus belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en passagiers professioneel te woord

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Na het behalen van de diploma kun je doorstromen naar de opleiding Manager Travel & Luchtvaart. 

Match

Manager Travel & Luchtvaart

Lijkt het jou leuk om reizen te plannen voor klanten bijzondere wereldreizen te plannen? Of heet jij gasten welkom wanneer zij aankomen bij het hotel of vakantiepark? En heb jij het in je om een team aan te sturen? Dan heb jij de juiste opleiding gevonden. Tijdens deze veelzijdige opleiding houd jij je bezig met alles wat te maken heeft met reizen en vakantie.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Remco Nefs

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Travel & Leisure
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan