Travel & Luchtvaart

In het kort
Op zoek naar een mbo opleiding waar je alles leert over toerisme, andere landen en culturen? Droom je van een carrière als grondsteward/ grondstewardess of lijkt het je leuk om gasten welkom te heten bij de receptie van een hotel?
Dan is deze brede opleiding voor jou.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Tijdens deze veelzijdige en toeristische opleiding houd jij je bezig met alles wat te maken heeft met reizen en vakantie. Je leert alles over het gastvrij ontvangen van gasten, maar ook hoe je voor je klanten een auto huurt in het buitenland en verzekeringen afsluit. Je leert hoe je gasten moet inchecken en de reserveringen in een hotel registreet.
Grondsteward of grondstewardess
Lijkt het je leuk om op een vliegveld te werken en reizigers te begeleiden? Met deze opleiding kan je later ook aan de slag als grondsteward of grondstewardess. Je leert alles over het inchecken van reizigers en over het werken op een vliegveld.
Een belangrijk onderdeel van deze opleiding is het opdoen van veel werkervaring. Je gaat op bedrijfsbezoeken en je volgt workshops en gastlessen van experts uit het bedrijfsleven.
Verhalen van studenten
Fleur droomt ervan om later als stewardess bij KLM te werken en de wereld over te vliegen.
Wat ga ik doen?
Tijdens de opleiding leer je alles wat te maken heeft met vakanties en reizen. Je leert hoe je gasten ontvangt in een hotel of vakantiepark en hoe je hun gegevens verwerkt in computerreserveringssystemen.
Werken op het vliegveld
Wanneer mensen op het vliegveld aankomen, hebben ze vaak vragen over de reis of bijvoorbeeld waar ze moeten incheken. Duidelijke communicatie is hierbij belangrijk. Je leert alle vaardigheden om later aan de slag te gaan als grondsteward(ess). Je leert hoe je reizigers incheckt en hun bagage netjes afhandelt zodat ze hun vliegtuig op tijd kunnen halen. Veiligheid is op een vliegveld heel belangrijk. Daarom oefen je ook wat je moet doen in noodsituaties, zoals bij een brand- of een bommelding.
Oefenen in onze nieuwe en moderne hotel lobby op school
Wat doe je bij een dubbele boeking? Hoe sta je ontevreden gasten te woord bij de receptie? Hoe vertel je reizigers dat ze niet meer mee kunnen op de vlucht? Tijdens rollenspellen leer je hoe je in onze hotel lobby en incheckbalie leer je hoe je in verschillende situaties om moet gaan en hoe je jezelf goed presenteert.
- Nederlands
- Engels
- Duits en/of Spaans
- Rekenen
- Burgerschap
- Productkennis
- Toeristische topografie
- Backoffice
- Frontoffice
- Management
Daarnaast mag je zelf nog een keuze maken in de vakken die je wilt volgen. Deze keuzedelen kun je online volgen, zodat je dit op je eigen tijdstip kunt doen. Aan het begin van de opleiding laten we je zien uit welke onderwerpen je kunt kiezen.
Stage lopen
Je loopt de eerste keer stage bij een frontoffice (receptie van een hotel of balie van een reisbureau). Je kan stage lopen bij TUI, Sunweb of D-Reizen. In het tweede/derde leerjaar loop je nog een keer stage. Je kunt zowel in het binnenland als in het buitenland stage lopen.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Op het Benthemplein hebben we een gloednieuwe werkomgeving gemaakt met een eigen hotelreceptie waar je samen met de klasgenoten veel gaat oefenen. Op school hebben we ook een echt vliegtuig en incheckbalies waar je leert hoe je moet inchecken en reizigers voorbereidt op hun vlucht.
En onze school ligt in hartje Rotterdam. Het Rotterdam Centraal Station vind je op een paar minuten afstand. Wil je tussen de lessen door even winkelen? Lopend ben je binnen 5 minuten op de Coolsingel.
Aan het werk
Met dit diploma op zak kun je later veel kanten op. Je kunt later aan de slag bij onder andere hotels, resorts, vakantieparken of campings. Je bent het eerste aanspreekpunt voor gasten. Je verwelkomt gasten en zorgt voor een gastvrije in- en uitcheck. Wanneer gasten vragen hebben, help jij ze graag of ga je op zoek naar een passende opleiding.
Je hebt niet alleen veel contact met gasten bij de receptie, je neemt ook telefoontjes aan en je beantwoord mails. Daarnaast zorg je ook voor de administratie en hou je overzicht over alle reserveringen.
Werken op het vliegveld
Als grondsteward of grondstewardess werk je op verschillende plekken van het vliegveld. Aan de balie neem je de tickets en paspoorten in ontvangst en label je de bagage. Ook werk je bij de gate vlak voordat de passagiers het vliegtuig instappen. Je scant de boardingpassen, controleert reisdocumenten en neemt overtollige handbagage in.
Naast het werken bij de check-in of aan de gate, ben je ook het aanspreekpunt voor passagiers. Soms moet je passagiers mededelen dat er vertragingen zijn of dat ze niet meer mee kunnen op de vlucht. In deze functie is het dus belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en passagiers professioneel te woord
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Vervolgopleidingen
Na het behalen van de diploma kun je doorstromen naar de opleiding Manager Travel & Luchtvaart.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Om met deze opleiding te kunnen starten, heb je minimaal je mbo 2 of vmbo kader diploma gehaald.
Het lesgeld is vastgesteld op €1357,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Als je stage in het buitenland wil lopen, hou er dan wel rekening mee dat de tickets en het verblijf voor eigen rekening zijn.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Kom langs
Remco Nefs
Studieloopbaanbegeleider/ Coördinator Intake/ VoorlichterHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.
