Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Dienstverlener in de luchtvaart

School & Stage (BOL)

Je kunt je hiervoor niet (meer) aanmelden
leerling stewardess zadkine
opleiding luchtvaartdienstverlener zadkine
steward zadkine aan het werk
leerling zadkine stewardess
Stewardess

In het kort

De opleiding Luchtvaartdienstverlening is vol en je kunt je helaas niet meer aanmelden. Maar geen zorgen, er zijn andere opleidingen waar je uit kunt kiezen als je interesse hebt in toerisme. Neem eens een kijkje bij de opleidingen Manager Travel & Luchtvaart en Travel & Luchtvaart.  

Ook de opleidingen Hospitality Manager en Hospitality Allround Medewerker zijn de moeite waard om te bekijken. Met deze opleidingen kun je later in de reisbranche werken maar ook in de horeca of in de evenementenbranche.

Je kunt je hiervoor niet (meer) aanmelden

Over jouw opleiding

Je leert hoe je reizigers vriendelijk en gastvrij helpt op de luchthaven en in het vliegtuig. Zo maak jij mooie herinneringen voor je passagiers/gasten én voor jezelf.

Zadkine Airlines

Wist jij dat wij op locatie beschikken over onze eigen Zadkine vliegtuig? In ons vliegtuig volg je praktijklessen en leer je reizigers begeleiden voor, tijdens en na hun vlucht. Je leert wat je moet doen bij lastige situaties. Bijvoorbeeld hoe je moet handelen wanneer mensen zenuwachtig zijn om te vliegen en wat je moet doen bij agressieve reizigers. Ook leer je hoe je passagiers helpt die extra begeleiding nodig hebben, omdat ze in een rolstoel zitten bijvoorbeeld. Aan de hand van rollenspellen leer je alle veiligheidsregels en leer je werken met verschillende inchecksystemen.

Internationale werkomgeving

Als steward(ess) ontmoet je mensen uit verschillende landen. Handig dus als jij veel talen spreekt. Tijdens deze opleiding krijg je naast Nederlands ook Engels, Duits en Spaans.

Studenten Malik en Isabella geven antwoord op de 7 meest gestelde vragen over deze opleiding.

Verhalen van studenten

Student Fleur doet de opleiding Luchtvaartdienstverlener. Ze droomt ervan om later bij KLM te werken en als stewardess de wereld over te vliegen. 

Wat ga ik doen?

Je krijgt les in vreemde talen en je leert over toeristische bestemmingen, luchtvaart, reserveringssystemen en alle veiligheidsregels. Want in noodsituaties moet jij precies weten hoe je iedereen in veiligheid brengt.

Naast de verplichte vakken mag je zelf nog een keuze maken in de vakken die je wilt volgen. Deze keuzedelen volg je online, zodat je dit op je eigen tijdstip kunt doen. 

Dat onze opleiding naast leerzaam ook heel gezellig is, bewijst onze student Malik in deze video.

Stage lopen

Nieuw! Stage bij Tui Fly 

Vanaf schooljaar 2023 krijgen onze derdejaarsstudenten de mogelijkheid om bij Tui Fly de stage cabinestewardess te volgen. Hiervoor moet je wel minimaal 19 jaar oud zijn wanneer je start met je stage.

Twee keer op stage

Je loopt twee keer stage. Je eerste stage loop je bij een hotel in Nederland of in het buitenland. Om stage te kunnen lopen in het buitenland moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 18 jaar oud zijn en kijken we ook naar je aanwezigheid/ inzet op school.

Tijdens je tweede stage doe je ervaring op bij luchtvaartmaatschappijen en afhandelaars zoals KLM, Menzies, Cityjet en Aviapartner op Rotterdam The Hague Airport of Amsterdam Airport Schiphol.  Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

Wanneer jij solliciteert op een stageplaats checken veel luchtvaartmaatschappijen of jij of iemand uit je directe familie ooit in aanraking is geweest met Justitie. Mocht dit het geval zijn, dan word je hoogstwaarschijnlijk geweigerd bij de luchtvaartmaatschappij.

Locatie

Wij hebben een échte vliegtuigcabine op onze locatie staan. In deze cabine en bij onze incheckbalies krijg je les en kun je goed oefenen. In het gebouw hebben we een ruime kantine, ruime en moderne praktijklokalen, twee restaurants en een kapsalon.

De locatie Benthemplein ligt in Rotterdam Centrum, vlakbij het Hofplein en Centraal Station en is goed bereikbaar met tram, trein, bus en metro. Heb je een tussenuur? Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende Coolsingel. 

Aan het werk

Als je je diploma hebt gehaald, kun je aan het werk als grondsteward(ess) of als cabinesteward(ess).

Grondsteward/grondstewardess

Als grondsteward of grondstewardess werk je op verschillende plekken van het vliegveld. Je houdt je bezig met het gehele check-in proces bij de balie. Aan de balie neem je de tickets en paspoorten in ontvangst en label je de bagage. Ook kan het zijn dat je gaat werken aan de gate. Dan ben jij als grondsteward(ess) verantwoordelijk voor het tijdig vertrekken van het vliegtuig. Je scant boardingpassen, controleert reisdocumenten en neemt overtollige handbagage in.

Naast het werken bij de check-in of aan de gate, ben je ook het aanspreekpunt voor passagiers. Soms moet je passagiers mededelen dat er vertragingen zijn of dat ze niet meer mee kunnen op de vlucht. In deze functie is het dus belangrijk dat je stevig in je schoenen staat en passagiers professioneel te woord staat.

Cabinesteward/cabinestewardess

Samen met collega’s bespreek je de belangrijkste punten van de vlucht. Dit gesprek wordt geleid door de purser, het hoofd van het cabinepersoneel. Met je collega's controleer je de aanwezigheid van brandblussers en zwemvesten, maar ook overige veiligheidsvoorwerpen. Na deze check mogen de passagiers aan boord. In het vliegtuig zorg jij voor een vriendelijk ontvangst en dat iedereen op de juiste plek zit. Je controleert of alle materialen in de cabine en keuken aanwezig zijn. Je geeft instructies over de veiligheid en verzorgt en informeert reizigers tijdens de vlucht. Je serveert ook het eten en bij vragen sta jij graag voor iedereen klaar. Jij zorgt ervoor dat passagiers ontspannen en veilig op hun land van bestemming komen.

Voor beide functies geldt dat er vaak gevraagd wordt dat je binnen een uur op je werklocatie kan zijn. Ook is het goed om te weten dat je in ploegendienst werkt en je werkuren kunnen varieren. Verder ben je heel flexibel en werk je ook in de weekenden of nachturen en tijdens vakantie. 

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Veelgestelde vragen

Alle toelatingseisen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Remco Nefs

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Travel & Leisure
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan