Ga naar hoofdinhoud
Kom naar de Open Dag op vrijdag 30 januari 2026
Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
  • 150+
    Opleidingen op vier niveaus
  • 15+
    Goed bereikbare locaties
  • Mbo-school
    met veel mogelijkheden
  • Grote
    kans op een baan
leidinggevende in keuken

Leidinggevende keuken

BBL (Werken & Leren)

Hou jij van koken en van leidinggeven? In deze opleiding leer je heerlijke gerechten maken en een keukenteam aansturen. Je groeit uit tot een chef die overzicht houdt, rust bewaart en de keuken soepel laat draaien.

Alles over Leidinggevende keuken

In de BBL-opleiding Leidinggevende keuken werk je vier dagen per week in een echte keuken en kom je één dag per week naar school. Je staat midden in de actie en doet alles wat nodig is om een keuken soepel te laten draaien. Je kookt gerechten, begeleidt collega’s en zorgt dat iedereen weet wat er moet gebeuren.

Je leert hoe je menukaarten samenstelt en aanpast, hoe je de voorraad beheert en bestellingen doet. Je krijgt inzicht in het inkoopbeleid van de keuken en leert planningen en werkroosters maken. Daarnaast leer je hoe je kwaliteit bewaakt en dat de keuken veilig en hygiënisch blijft. Elke dag is anders: soms druk met grote bestellingen, soms rustig werken aan nieuwe gerechten. 

Belangrijk om te weten. De duur van de opleiding hangt af van je vooropleiding en de opleiding start alleen als er voldoende aanmeldingen zijn.

Tijdens de opleiding oefen je met:

  • Heerlijke gerechten maken en mooi presenteren.
  • Ingrediënten snijden en verschillende kooktechnieken gebruiken.
  • Een team aansturen en motiveren.
  • Planningen, werkroosters en begrotingen maken.
  • Voorraad beheren en bestellingen regelen.
  • Menukaarten samenstellen.

Je houdt van koken en je vindt het leuk om mensen aan te sturen. Je houdt van samenwerken en je bent iemand die rustig blijft bij drukte. 

  • Je bent creatief
  • Je communiceert makkelijk
  • Je werkt netjes
  • Je kan goed organiseren

Locatie

Je werkt een groot gedeelte van je opleiding bij een leerwerkbedrijf. Je volgt je lessen op het Benthemplein, op een paar minuten lopen van Rotterdam Centraal. De Coolsingel is vlakbij, dus je staat zo midden in de stad.

In ons restaurant werk je met de nieuwste apparatuur. Je kookt voor echte gasten en zo ontwikkel je elke dag je talent in de praktijk.

Vakken

  • Engels
  • Loopbaan en Burgerschap
  • Nederlands
  • Rekenen
  • Beroepsvaardigheden, beroepskennis en technieken
  • Personeelsmanagement
  • Keukenmanagement
  • Financieel management

Je mag keuzevakken kiezen die passen bij jou interesses of ambitie. Je kunt kiezen uit:

  • Digitale vaardigheden
  • Eetculturen en wensen
  • Grond tot mond
  • Praktijkopleider

Werken & Leren

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Deze bbl-opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Zadkine werkt intensief samen met interessante bedrijven in de regio Rotterdam. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Verder studeren

Heb je het diploma Leidinggevende keuken behaald, maar wil je nog verder studeren? Met dit diploma kun je doorstromen naar een hbo-opleiding.

Aan het werk

Werken in de horeca is nooit saai. Geen 9-tot-5, maar afwisselende dagen en vaak ook in het weekend of ’s avonds. Je moet flexibel zijn en goed tegen drukte kunnen. Elke dag is anders en vol actie. Je werk in restaurants, hotels of (luxere) eetcafés of congreslocaties

Tijdens je werk doe je onder andere:

  • Gerechten koken en bereiden voor gasten
  • Collega’s begeleiden en motiveren
  • Planningen, werkroosters en begrotingen maken
  • Menukaarten samenstellen en het inkoopbeleid regelen
  • Zorgen dat de keuken schoon, veilig en efficiënt blijft

Je kunt aan de slag als:

  • Leidinggevende keuken
  • Souschef 
  • Chef-kok 
  • Keukenmanager
  • Teamleider in de horecabranche 

Kans op een stage, baan & salaris

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Check de PDF. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Kosten

Je betaalt per schooljaar cursusgeld. Het cursusgeld voor is door de overheid vastgesteld op:

  • €735,- voor schooljaar 2025/2026
  • €762,- voor schooljaar 2026/2027

Je betaalt cursusgeld als je: 

  • Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent 
  • Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding) 
  • Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo) 
  • Nederlands als tweede taal hebt (NT2) 

Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je: 

  • Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt

Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine. Ben je op 1 oktober nog ingeschreven? Dan moet je het hele cursusgeld betalen. Dit geldt ook als je tussen 1 oktober en 31 juli stopt met de opleiding.

Als student koop je zelf je boeken, schriften, mappen en een laptop. Je kunt op MBOwebshop.nl je leermiddelen bestellen. Je kunt je boeken ook via een andere uitgeverij of tweedehands kopen. Let wel goed op dat de ISBN-codes kloppen. Deze vind je op de site van MBOwebshop.

Toelatingseisen

Houd rekening met deze toelatingseisen: 

1. Meld je op tijd aan

Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.

2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd

3. Volg de verplichte intake-activiteit

Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.

  • Vmbo: een diploma in de kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg (mavo)
  • Mbo: een diploma in de basisberoepsopleiding (mbo niveau 2) of vakopleiding (mbo niveau 3)
  • Havo en vwo: een overgangsbewijs van leerjaar 3 naar leerjaar 4
  • Een ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling.

Veelgestelde vragen

Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil? 

Bol 

Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten. 

Bbl

Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen. 

Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo. 

  1. Meld je online aan met DigiD of je BSN.
  2. Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
  3. Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
  4. Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past. 
  5. Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
  6. Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.

Marco Hugens

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Wil je meer weten over deze opleiding? Stuur me gerust een berichtje!

Adviseur Plaatsing & Voorlichting

Ook interessant voor jou

Kijk ook eens bij deze studierichtingen.
Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine Hospitality College
  • 150+
    Opleidingen op vier niveaus
  • 15+
    Goed bereikbare locaties
  • Mbo-school
    met veel mogelijkheden
  • Grote
    kans op een baan