Kok
Leerweg School & Stage (BOL)
Hou je van lekker eten, vind je het leuk om voor vrienden te koken en wil je hiervan je beroep maken? In onze praktijkkeuken leer je alle basistechnieken om de lekkerste gerechten te maken.
Klaar om je passie te volgen?
Over jouw opleiding
Oefenen, koken en proeven! Die ingrediënten staan op het menu tijdens deze koksopleiding. Jij leert in twee jaar alle basisvaardigheden op het gebied van koken, hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken. Tijdens je opleiding leer je verschillende kooktechnieken, hoe je werkt in een keuken en hoe je samenwerkt in een team. Onze docenten komen uit het horecavak en delen graag hun passie voor koken met jou.
Moderne keukens en restaurants op school
Dagelijks ontvangen wij gasten voor de lunch of diner in ons restaurant Onder de Hofbogen. De gerechten worden bedacht en gemaakt door onze studenten. Onze keukens zijn voorzien van het modernste apparatuur waar jij fijn mee kan werken.
Daarnaast neem je deel aan diverse excursies en workshops bij restaurants of hotels. Hierdoor ben je direct na het behalen van je diploma klaar om aan de slag te gaan. Bovendien nemen we jaarlijks deel aan zowel internationale als nationale wedstrijden, waardoor je je vaardigheden op wereldwijd en nationaal niveau kunt laten zien. Kortom, bij ons bereid je je voor op een opwindende en veelzijdige carrière in de horeca! De opleiding Kok is beschikbaar als BOL- en BBL- opleiding en duurt 2 jaar.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
De opleiding Kok leert jou alle basistechnieken die je als kok moet weten: snijden, hakken, pocheren frituren, bakken, koken en mengen. Als je de basis beheerst, kun je je creativiteit gebruiken om de lekkerste en mooiste gerechten te maken.
Je leert hoe je verse ingrediënten goed bewaart en hoe je jouw werk voorbereidt. Voor iedere kok is een opgeruimde en keuken een must. Je leert daarom niet alleen hoe je gerechten maakt, maar ook hoe je de keuken schoon en hygiënisch houdt. Voordat de gasten arriveren, is het belangrijk dat jouw ingrediënten en gereedschap al klaarstaan zodat je snel en goed kunt werken. Jij leert hoe je gerechten voorbereidt, zoals het wassen en snijden van groente of het fileren van vis.
Een ander belangrijk onderdeel van je opleiding is samenwerken. Door goed samen te werken in de keuken en met de gastheer of gastvrouw worden de gerechten op tijd geserveerd.
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Stage lopen
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Jij gaat stage lopen bij topbedrijven uit de regio. Wij werken intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo ga jij goed voorbereid en vol kennis en ervaring een succesvolle toekomst tegemoet.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Deze opleiding volg je op het Benthemplein in hartje Rotterdam. Dit is slechts op een paar minuten loopafstand van het Centraal Station. En heb je een keer een tussenuur? Binnen een paar minuten sta je op de beroemde en gezellige Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en state of the art keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met jouw passie; koken!
Aan het werk
Na je opleiding kan jij gaan werken bij restaurants, hotels, eetcafe's, congrescentrum of cateringbedrijf. In de keuken kan je al je liefde voor eten en koken kwijt en tover je met een paar simpele ingrediënten een prachtig en smaakvol gerecht waar iedereen van geniet. Als kok voer je de dagelijkse werkzaamheden in de keuken uit. Je bereidt de mise en place voor, zoals het wassen en snijden van ingrediënten. Daarna bereid je de maaltijden voor de gasten en presenteert deze op een mooi opgemaakt bord. Na het koken maak je de keuken schoon. Dankzij jou kunnen je gasten genieten van een heerlijke maaltijd.
Het werk van een kok betekent onregelmatige diensten en het kan druk zijn. Maar die afwisseling en contact met verschillende mensen maakt het werk juist leuk en afwisselend.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als kok aan de slag aan de slag in de horeca. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Hierna kan je ook doorstromen en de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) volgen waar je complexere technieken leert.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor het intakegesprek. Check ook je spambox.
- Bij sommige opleidingen word je gevraagd om mee te doen aan een extra activiteit naast het intakegesprek.
- Tijdens het intakgesprek bekijken we samen of de opleiding bij je past.
- Je ontvangt van ons een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan wordt jouw inschrijving definitief.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Wil je echt de sfeer van onze opleiding Kok ervaren? Kom dan langs tijdens onze open dag of meld je aan voor een meeloopdag! Tijdens deze evenementen kun je de gezellige sfeer van onze keuken beleven, de enthousiaste docenten ontmoeten en samen met andere studenten creatief bezig zijn. Ontdek zelf waarom onze koksopleiding zo leuk is en een goede keuze voor jou kan zijn.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.