
In het kort
Hou jij van lekker eten, is koken jouw passie en zou je hiervan je beroep willen maken? Tijdens deze tweejarige opleiding leer jij alle vaardigheden die je nodig hebt in de keuken en mag jij vooral aan de slag met het maken van mooie en smakelijke gerechten hoe je mooie gerechten maakt. Je leert verschillende kooktechnieken en werken in een professionele keuken.
Maak jij straks indruk met jouw heerlijke creaties?
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Oefenen, koken en proeven! Die ingrediënten staan op het menu tijdens deze opleiding. Jij leert in twee jaar alle basisvaardigheden op het gebied van koken, hoe jij de lekkerste gerechten bereidt en welke ingrediënten je daarvoor het beste kan gebruiken.
De opleiding Kok is beschikbaar als BOL- en BBL- opleiding en duurt 2 jaar. Tijdens je opleiding leer je verschillende kooktechnieken, hoe je werkt in een keuken en hoe je samenwerkt in een team.
Je doet veel praktijkervaring op door het deelnemen aan verschillende excursies en door het volgen van workshops bij restaurants of hotels. Hierdoor kan je na het behalen van je diploma meteen aan de slag. Naast heel veel praktijk krijg je ook algemene vakken als Nederlands, Engels en rekenen en loopbaan & burgerschap. Je wordt tijdens je opleiding begeleid door een studieloopbaanbegeleider.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Je leert snijden, hakken, frituren, bakken, koken, mengen en roken. Als je de basis beheerst, kun je je creativiteit gebruiken om de lekkerste en mooiste gerechten te maken.
Je leert hoe je verse ingrediënten goed bewaart en hoe je jouw werk voorbereidt. Voor iedere kok is een opgeruimde en keuken een must. Je leert daarom niet alleen hoe je gerechten maakt, maar ook hoe je de keuken schoon en hygiënisch houdt. Voordat de gasten arriveren, is het belangrijk dat jouw ingrediënten en gereedschap al klaarstaan zodat je snel en goed kunt werken. Jij leert hoe je gerechten voorbereidt, zoals het wassen en snijden van groente of het fileren van vis.
Een ander belangrijk onderdeel van je opleidig is samenwerken. Door goed samen te werken in de keuken en met de gastheer of gastvrouw worden de gerechten op tijd geserveerd.
Moderne keukens en restaurants op school
Op school doe je veel ervaring op. Onze locatie heeft namelijk twee restaurants met bijbehorende ruime en mooie keukens. Onze keukens zijn voorzien van het modernste apparatuur waar jij fijn mee kan werken.
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Stage lopen
Stages vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Jij gaat stage lopen bij topbedrijven uit de regio. Wij werken intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo ga jij goed voorbereid en vol kennis en ervaring een succesvolle toekomst tegemoet.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Deze opleiding volg je op het Benthemplein in hartje Rotterdam. Dit is slechts op een paar minuten loopafstand van het Centraal Station. En heb je een keer een tussenuur? Binnen een paar minuten sta je op de beroemde en gezellige Coolsingel.
Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant, hippe brasserie en state of the art keukens. Deze moderne keukens beschikken over de nieuwste apparaten en jij mag hier jouw creativiteit loslaten en je bezighouden met jouw passie; koken!
Aan het werk
Na je opleiding kan jij gaan werken bij restaurants, hotels, eetcafe's, congrescentrum of cateringbedrijf. In de keuken kan je al je liefde voor eten en koken kwijt en tover je met een paar simpele ingrediënten een prachtig en smaakvol gerecht waar iedereen van geniet. Als kok voer je de dagelijkse werkzaamheden in de keuken uit. Je bereidt de mise en place voor, zoals het wassen en snijden van ingrediënten. Daarna bereid je de maaltijden voor de gasten en presenteert deze op een mooi opgemaakt bord. Na het koken maak je de keuken schoon. Dankzij jou kunnen je gasten genieten van een heerlijke maaltijd.
Het werk van een kok betekent onregelmatige diensten en het kan druk zijn. Maar die afwisseling en contact met verschillende mensen maakt het werk juist leuk en afwisselend.
Kans op stage
Kans op werk
Afgestudeerden met werk
Vervolgopleidingen
Met je diploma op zak kan je als kok aan de slag aan de slag in de Horeca. Vind je het leuk om toch nog even door te leren? Ook dat kan. Hierna kan je ook doorstromen en de opleiding Zelfstandig Werkend Kok (niveau 3) volgen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het lesgeld is vastgesteld op €1357,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Esther van Riet
Contactpersoon ZadkineHeb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.