Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Gastheer/-vrouw

Of kom naar
bediening
gastheer met gast
gastheer aan het werk
Serveren van maaltijd

In het kort

Welke wijn past het beste bij dat vleesgerecht? En welk gerecht zou je vandaag adviseren? Hoe je het beste advies geeft op deze vragen leer je tijdens deze opleiding. 

Je leert in deze opleiding hoe je gasten vriendelijk ontvangt en hoe je gerechten serveert. Wil je meer leren over eten, wijn en gastvrij ontvangen?

Over jouw opleiding

Als gastheer of gastvrouw ben jij het visitekaartje van het restaurant en heb je veel contact met je gasten. Het is daarom belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Jij leert alles over het gastvrij ontvangen van gasten en hoe je hen tijdens een avondje uit, lunch of borrel in de watten legt. 

Oefenen in onze eigen restaurants

Het vak van gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen bij ons. Je doet veel praktijkervaring op in ons restaurant en brasserie. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten en hoe je reserveringen aanneemt. Je leert hier ook hoe je lunches of diners serveert en hoe je tafels netjes dekt. 

Leren plannen en organiseren

Werken in de horeca is heel afwisselend en kan druk zijn. Daarom leren wij jou hoe je met verschillende situaties om moet gaan en leer je plannen en organiseren. 

Verhalen van studenten

Wat ga ik doen?

Deze bol-opleiding Gastheer / Gastvrouw duurt twee jaar en je leert gasten ontvangen en bestellingen opnemen. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt. Het vak van gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen. En dat is precies wat je bij deze opleiding gaat doen. 

Je doet veel ervaring op in de praktijk. Wij hebben op locaties een restaurant en brasserie waar jij leert hoe je gasten moet ontvangen en pas je alles wat je in de theorie leert, meteen toe in de praktijk. Het restaurant wordt gerund door onze eigen studenten. Daarnaast volg je ook workshops bij interessante horecabedrijven in en om regio Rotterdam. 

Meer weten over de opleiding Gastheer/ Gastvrouw? Onze student Nina vertelt je graag meer.
Soufian, oud student van de opleiding Gastheer/ Gastvrouw werkt tegenwoordig als succesvol bedrijfsleider bij Wijnbar Wijning. In deze film vertelt hij meer over zijn loopbaan.

Stage lopen

Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Je loopt stage bij toffe horecabedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

Locatie

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie. Hier ontvang jij je gasten en leer je leer je alles wat met eten en drinken te maken heeft. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten.

Aan het werk

Voordat de gasten arriveren, zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je controleert of de tafels mooi gedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren. 

Een warm ontvangst

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat het ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van gerechten en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet.

Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Wanneer je gasten afscheid hebben genomen, zorg jij ervoor dat de tafel netjes afgeruimd wordt en weer klaarstaat voor de volgende gasten of voor de volgende dag.   

 Afwisselend werk

Werken als gastheer of gastvrouw betekent druk bezig zijn en met verschillende mensen werken. Het kan ook zijn dat je op verschillende dagdelen aan het werk bent.  Maar die afwisseling vind jij juist leuk aan jouw werk. 

Studenttevredenheid

Landelijk gemiddelde
6.8

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
48%
Landelijk gemiddelde
66%

Afgestudeerden met werk

Landelijk gemiddelde
84%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je nog verder leren? Met dit diploma stroom je door naar de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer of -vrouw op niveau 3. Je kan kiezen uit de bol-opleiding of de bbl variant. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Marco Hugens

Studieloopbaan - Intake coördinator / Voorlichter

Wil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan