StudieMatch
Zoeken
Menu

Leidinggevende Bar

Werk & School (BBL)

Barista met cocktails
Bar academy medewerker
vrouw maakt cocktail
bartender maakt koffie

In het kort

Altijd al gedroomd om in een hippe bar de beste koffie of cocktails te maken? En wil je werken en leren tegelijk? Bij deze bbl opleiding werk je vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf en kom je één dag in de week naar school. 

Over jouw opleiding

Bij deze opleiding draait alles om¬†‚Äėbarwerk‚Äô. Je leert hier alles over alcoholische √©n non-alcoholische dranken. Zo leer je hoe je de dranken moet maken, maar ook waar de¬†¬†ingredi√ęnten vandaan komen.¬†Omdat dit een BBL-opleiding is loop je geen stage maar werk je vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf

Wat ga ik doen?

Je leert hoe je als leidinggevende ervoor zorgt dat alles achter de bar goed verloopt en hoe je een team moet aansturen. Je ontwikkelt jezelf niet alleen in het klaslokaal, maar juist op de werkvloer. Daarom ga je op vaak op interessante bedrijfsbezoeken bij verschillende Rotterdamse bedrijven en volg je workshops van horecaprofessionals uit binnen- en buitenland. Wij werken veel samen met grote bedrijven als Ahoy, Bacardi, en Giraffe Coffee.

Naast de algemene vakken kies je ook een aantal keuzevakken. Je mag uit verschillende keuzedelen (480 uur) kiezen die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkelingen zijn bedoeld ter verbreding of verdieping van je vak. Je vergroot hiermee jouw kansen op de arbeidsmarkt. De opleiding duurt drie jaar maar heb je je diploma niveau 3, dan is het ook mogelijk om in het examenjaar in te stromen. De opleiding duurt dan nog maximaal 1 jaar. 

De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen: 

  1. Goedemorgen: koffie & thee 
  2. Lente: bier & cider 
  3. Festival zomer: mix & fris 
  4. Oogsttijd: wijn & overig 
  5. Donkere dagen: sterk & likeur 
  6. Detox: sap & water
Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van deze opleiding? En wat je allemaal gaat doen? Deborah en Cherwin vertellen je meer over de Bar Academy.

Werken en leren

Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je ongeveer vier dagen in de week aan het werk bent bij een horecabedrijf. Je komt één dag in de week naar school voor je overige lessen. Voordat je begint aan de opleiding is het de bedoeling dat je zelf zorgt voor een arbeidscontract. 

Op¬†stagemarkt¬†‚ÄĮkunt je zelf op zoek naar een leerbedrijf die bij jou past.¬†

Locatie

Je volgt een deel van de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie met een mooi aangeklede bar waar je veel praktijkervaring opdoet. Sinds oktober 2021 volgen onze studenten praktijkles in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2. 

Vervolgopleidingen

Geslaagd voor alle vakken en praktijkexamen gehaald? Gefeliciteerd! Dan heb je een volwaardig mbo niveau-4 diploma op zak.

Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen √©n de branchecertificaten ‚Äėleermeester‚Äô en ‚Äėsociale hygi√ęne‚Äô. Na deze opleiding kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.

Aan het werk

Met dit diploma op zak kun je aan de slag als barista, sommelier of bartender in een restaurant, hotel of café. Misschien heb jij andere ambities en word je zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent.

Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn. Zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven.

Studenttevredenheid

Landelijk gemiddelde
6.8

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
90%
Landelijk gemiddelde
71%

Kans op leerbaan

Deze regio
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student

Deborah de Bruijn

Zadkine Horeca College

Heb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.