Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Leidinggevende Bar

Werk & School (BBL)

Barista met cocktails
Bar academy medewerker
vrouw maakt cocktail
bartender maakt koffie

In het kort

Droom je ervan om in een trendy bar de lekkerste koffies of cocktails te bereiden? Heb jij leidinggevende capaciteiten en wil je deze verder ontwikkelen? En ben je op zoek naar een opleiding waarbij je kunt werken én leren? Dan is onze BBL-opleiding perfect voor jou! Tijdens deze opleiding werk je vier dagen per week bij een erkend leerbedrijf en breng je één dag per week door op school.

Over jouw opleiding

Bij deze opleiding draait alles om ‘barwerk’. Je leert hier alles over alcoholische én non-alcoholische dranken. Zo leer je hoe je de dranken moet maken, maar ook waar de  ingrediënten vandaan komen. Daarnaast ontwikkel jij jouw leidinggevende vaardigheden en leer je hoe je een team aanstuurt. 

 Omdat dit een BBL-opleiding is loop je geen stage maar werk je vier dagen in de week bij een erkend leerbedrijf. 

Wat ga ik doen?

Je leert hoe je als leidinggevende ervoor zorgt dat alles achter de bar goed verloopt en hoe je een team moet aansturen. Je ontwikkelt jezelf niet alleen in het klaslokaal, maar juist op de werkvloer. Daarom ga je op vaak op interessante bedrijfsbezoeken bij verschillende Rotterdamse bedrijven en volg je workshops van horecaprofessionals uit binnen- en buitenland. Wij werken veel samen met grote bedrijven als Ahoy, Bacardi, en Giraffe Coffee.

Instromen in examenjaar

Naast de algemene vakken kies je ook een aantal keuzevakken. Je mag uit verschillende keuzedelen (480 uur) kiezen die bijdragen aan je persoonlijke ontwikkelingen zijn bedoeld ter verbreding of verdieping van je vak. Je vergroot hiermee jouw kansen op de arbeidsmarkt. De opleiding duurt drie jaar maar heb je je diploma niveau 3, dan is het ook mogelijk om in het examenjaar in te stromen. De opleiding duurt dan nog maximaal 1 jaar. 

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden van deze opleiding? En wat je allemaal gaat doen? Deborah en Cherwin vertellen je meer over de Bar Academy.

Werken en leren

Dit is een bbl-opleiding en dit houdt in dat je ongeveer vier dagen in de week aan het werk bent bij een horecabedrijf. Je komt één dag in de week naar school voor je overige lessen. Voordat je begint aan de opleiding is het de bedoeling dat je zelf zorgt voor een arbeidscontract. 

Op stagemarkt  kunt je zelf op zoek naar een leerbedrijf die bij jou past. 

Locatie

Je volgt een deel van de opleiding op locatie Benthemplein. Dit ligt in hartje Rotterdam, vlakbij het Hofplein en Rotterdam Centraal. De locatie is goed te bereiken met tram, bus en metro. Lopend ben je binnen 5 minuten op de bekende winkelstraat Coolsingel.  

Op het Benthemplein hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie met een mooi aangeklede bar waar je veel praktijkervaring opdoet. Sinds oktober 2021 volgen onze studenten praktijkles in de trendy Stadshaven Brouwerij. De brouwerij bevindt zich in een 100 jaar oud, volledig gerestaureerd fruitpakhuis met een oppervlakte van meer dan 5.000 m2. 

Vervolgopleidingen

Geslaagd voor alle vakken en praktijkexamen gehaald? Gefeliciteerd! Dan heb je een volwaardig mbo niveau-4 diploma op zak.

Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen én de branchecertificaten ‘leermeester’ en ‘sociale hygiëne’. Na deze opleiding kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.

Aan het werk

Met dit diploma op zak kun je aan de slag als barista, sommelier of bartender in een restaurant, hotel of café. Misschien heb jij andere ambities en word je zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent.

Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn. Zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student

Deborah de Bruijn

Zadkine Horeca College

Heb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Horeca
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan