010 bar Academy

In het kort
Wil jij werken als barista, sommelier of bartender? Dat komt goed uit, want horecabedrijven zoeken barprofessionals op mbo 3-niveau. Mensen met vakkennis én praktijkervaring.
Samen met Rotterdamse horecaondernemers zoals Ahoy en producenten van bekende drankmerken zoals Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee en de Kuyper, leren we je alle ins en outs van het vak. Ontdek het nieuwe gastvrij en meld je aan.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Altijd al een perfecte latte willen maken, meer willen weten over wijnen uit de Bourgogne of in een cocktailbar willen werken? Dat kan! De opleiding 010 Bar Academy draait om ‘barwerk’. Je leert alles over alcoholische én non-alcoholische dranken. De opleiding volg je in 2 jaar op niveau 3. Of in 2,5 jaar op niveau 4.
Experience
Jouw gasten willen maximaal genieten en het is jouw passie om dit te verzorgen. Jij doet die ervaring op bij de 010 Bar Academy. Je ontwikkelt jezelf niet alleen in het klaslokaal, maar vooral ook op de werkvloer. Je bezoekt verschillende bedrijven, je volgt interessante workshops van professionals en je werkt mee aan toffe praktijkopdrachten.
Samen met Rotterdamse horecabedrijven
Rotterdamse horecaondernemers en producenten van bekende drankmerken delen hun kennis in de 010 Bar Academy. Denk hierbij aan Ahoy, Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee, de Kuyper en Thoms Stadsbrouwerij. Hierdoor ontwikkel jij je tot een topbarista, sommelier of bartender.
Wat ga ik doen?
De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen:
1. Goedemorgen: koffie & thee
2. Lente: bier & cider
3. Festival zomer: mix & fris
4. Oogsttijd: wijn & overig
5. Donkere dagen: sterk & likeur
6. Detox: sap & water
- Marketing
- Gastheerschap
- Commerciële vaardigheden
- Ondernemerschap
- Innoveren
- Food-pairing
- Nederlands
- Engels
- Spaans
- Rekenen
- Persoonlijk profileren
- Ondernemend gedrag
- Belevingsgericht werken
- Digitale vaardigheden.
Je wordt gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider, die je gedurende je studie zal coachen.
Ieder schooljaar vinden er vijf voortgangsgesprekken plaats, waarbij er wordt gekeken naar je aanwezigheidspercentage, je behaalde resultaten én je ontwikkeling in de praktijk.
Stage lopen
Voor je stage maak je zelf afspraken met één van de horecapartners of een bedrijf uit je eigen netwerk. In het eerste jaar doe je 400 uur praktijkervaring op. Wanneer? Dat bepaal jij zelf! Betaald? Dat kan ook! In het tweede jaar werk je ook 400 uur achter de bar. Daarna sluit je je stageperiode af met een praktijkexamen.
Stage in het buitenland
Altijd al cocktails willen shaken onder de Spaanse zon of wijn willen verkopen met uitzicht op de plantages van Stellenbosch? Ga dan de laatste 12 weken in het tweede jaar op stage in het buitenland.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Op het Benthemplein hebben we twee mooi aangeklede bars, waar je les krijgt en kunt oefenen.
Aan het werk
Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn. Zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven.
Met dit diploma kun je in de horeca gaan werken als barista, sommelier of bartender. Maar ook als zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent. Werken in de horeca is niet zomaar een baan, het is ook een carrière!
Vervolgopleidingen
Slaag je voor alle vakken en rond je het praktijkexamen positief af? Dan heb je een volwaardig mbo niveau-3 diploma op zak. Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen én de branchecertificaten ‘leermeester’ en ‘sociale hygiëne’. Je kunt doorstromen naar de 010 Bar Academy niveau 4. Dit diploma kun je in 6 maanden tijd halen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Tijdens deze opleiding ga je ook alcoholische dranken proeven. Daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.
Word je voor 1 november van het schooljaar 18? Dan kun je ook starten met de opleiding als je ouders / verzorgers toestemming geven om alcoholische dranken te proeven.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten.
Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken. Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy.
Neem voor meer informatie contact op met Deborah de Bruijn.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma vmbo-tl, vmbo-kader of vmbo-gemengd;
- Diploma mbo 2
- Eerste jaar mbo 3/4 positief afgerond
- Diploma havo
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student
Deborah de Bruijn
Zadkine Horeca CollegeHeb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.