010 bar Academy

In het kort
Altijd al gedroomd om in een hippe bar de beste koffie of cocktails te maken? Werken met de beste merken? Wij maken dit mogelijk. Wij leiden je op tot barista, sommelier of bartender. Samen met Rotterdamse horecaondernemers zoals Ahoy leren we je alle ins en outs van het vak.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Altijd al een perfecte latte willen maken, meer willen weten over wijnen uit Bordeaux of in een cocktailbar willen werken? De opleiding 010 Bar Academy draait om ‘barwerk’. Je leert hier alles over alcoholische én non-alcoholische dranken. De opleiding volg je op niveau 3 (2 jaar) of niveau 4 (2,5 jaar).
Experience
Jouw gasten willen genieten van hun versgezette espresso, romige cappucino of hippe cocktail. Hoe jij jouw gasten optimaal laat genieten leer je bij de 010 Bar Academy. Je ontwikkelt jezelf niet alleen in het klaslokaal, maar juist op de werkvloer. Daarom ga je op vaak op interessante bedrijfsbezoeken. Ook volg je workshops van professionals en voer je verschillende praktijkopdrachten uit.
Les van internationale topbedrijven
Je volgt workshops van regionale maar ook internationale horecabedrijven. Denk hierbij aan Ahoy, Bacardi, Brouwerij Noordt, Giraffe Coffee, de Kuyper en Thoms Stadsbrouwerij. Grote namen die hun kennis en expertise graag met jou delen. Cool toch?
Wat ga ik doen?
De opleiding is opgedeeld in 6 blokken. Elk blok duurt enkele weken en gaat over een thema waar bepaalde soorten dranken bij horen:
- Goedemorgen: koffie & thee
- Lente: bier & cider
- Festival zomer: mix & fris
- Oogsttijd: wijn & overig
- Donkere dagen: sterk & likeur
- Detox: sap & water
- Marketing
- Gastheerschap
- Commerciële vaardigheden
- Ondernemerschap
- Innoveren
- Food-pairing
- Nederlands
- Engels
- Spaans
- Rekenen
- Persoonlijk profileren
- Ondernemend gedrag
- Belevingsgericht werken
- Digitale vaardigheden
Je wordt gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider, die je gedurende je studie zal coachen.
Ieder schooljaar vinden er vijf voortgangsgesprekken plaats, waarbij er word gekeken naar je aanwezigheidspercentage, je behaalde resultaten én je ontwikkeling in de praktijk.
Stage lopen
Voor je stage maak je zelf afspraken met één van de horecapartners of een bedrijf uit je eigen netwerk. In het eerste jaar doe je 400 uur praktijkervaring op. Jij bepaalt zelf wanneer je op stage loopt. Betaald? Dat kan ook! In het tweede jaar werk je ook 400 uur achter de bar. Daarna sluit je je stageperiode af met een praktijkexamen.
Internationale stages
Cocktails shaken onder de Spaanse zon of wijn verkopen met uitzicht op de plantages van Stellenbosch? Je krijgt de mogelijkheid om de laatste 12 weken van het tweede jaar in het buitenland stage te lopen.
Op www.s-bb.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Locatie
Je volgt de lessen op het Benthemplein. Wij heben hier twee mooie ingerichte bars waar jij veel kan gaan oefenen.
Aan het werk
Werken in de horeca is geen 9 tot 5 baan! Het is heel afwisselend werk, waarbij je gasten centraal staan. Je bent enthousiast, creatief en je kan goed zelfstandig werken. Al betekent werken in de horeca ook dat je een teamplayer moet zijn. Zodat je samen met je collega's je gasten de ultieme barexperience kan geven.
Met dit diploma op zak kun je aan de slag als barista, sommelier of bartender. Maar misschien heb jij grotere ambities en word je zelfstandig ondernemend koffiebrander, cocktailshaker, wijnimporteur of brandmanager van een drankenproducent.
Werken in de horeca is niet zomaar een baan, het is ook een carrière.
Vervolgopleidingen
Geslaagd voor alle vakken en praktijkexamen gehaald? Gefeliciteerd! Dan heb je een volwaardig mbo niveau-4 diploma op zak.
Misschien ook nog wel aangevuld met keuzedelen én de branchecertificaten ‘leermeester’ en ‘sociale hygiëne’. Na deze opleiding kun je doorstromen naar verschillende hbo-opleidingen.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteiten. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Tijdens deze opleiding ga je ook alcoholische dranken proeven. Daarom is de minimale leeftijd 18 jaar.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma mbo 3 of 4
- Diploma havo
Nog geen 18 jaar?
Word je voor 1 november van het schooljaar 18? Dan kun je ook starten met de opleiding als je ouders / verzorgers toestemming geven om alcoholische dranken te proeven.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten. Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken.
Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy. Zo haal je in 4 jaar tijd je diploma niveau 4 van de 010 Bar Academy. Je kunt contact opnemen met de contactpersoon onderaan deze pagina om hierover door te praten.
Ben je op 1 november van het schooljaar nog geen 18 maar wil je wel al werken aan je toekomst in de horeca? Dan kun je beginnen aan de vooropleiding van de 010 Bar Academy. Je volgt dan de reguliere horecaopleiding met extra aandacht voor barspecialiteiten.
Je brengt bijvoorbeeld een bezoek aan onze horecapartners, volgt workshops van gastdocenten en doet oriënterende opdrachten rondom dranken. Na het voorbereidende jaar stap je over naar de 010 Bar Academy.
Neem voor meer informatie contact op met Deborah de Bruijn.
Je bent in het bezit van één van onderstaande diploma’s of certificaten:
- Diploma vmbo-tl, vmbo-kader of vmbo-gemengd;
- Diploma mbo 2
- Eerste jaar mbo 3/4 positief afgerond
- Diploma havo
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina
- Vul het aanmeldingsformulier in
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student
Deborah de Bruijn
Zadkine Horeca CollegeHeb je nog vragen over de Bar Academy? Neem dan contact met mij op.