StudieMatch
Zoeken
Menu

Sport- en bewegingsleider

School & Stage (BOL)

Sport en bewegingsleider voetbal
begeleiding kracht
Studenten

In het kort

Heb jij een diploma VMBO-kaderberoepsgerichte of gemengde leerweg, of een gelijkwaardig diploma? Ga je makkelijk met mensen om en maak je ze graag enthousiast voor sport? Dan is de opleiding Sport- en bewegingsleider misschien ook iets voor jou. Je kunt daarna aan de slag op diverse plekken, zoals een sportschool, zwembad, sportvereniging of een organisatie voor sportevenementen. 

Over jouw opleiding

In deze opleiding ben je bezig met sport. Maar dat niet alleen! Je leert ook hoe je als ondernemende professional het verschil gaat maken bij andere mensen. Jij zet sport en bewegen in als middel om zo impact te hebben. Kom jij met ons in beweging?

Je werkt aan activiteiten voor sport en bewegen. Dat kan bijvoorbeeld een kortdurend programma's van een of twee uur zijn, maar ook een meerjarig trainingsprogramma. Je kunt aan de slag bij zwembaden, fitness- en gezondheidscentra, buitensportondernemingen, sportbuurtwerk, sociaal cultureel werk, organisaties voor sportevenementen, overheidsinstellingen (zoals politie, defensie of justitiële inrichtingen), naschoolse en buitenschoolse opvang en sportverenigingen. 

Je werkt met mensen van verschillende leeftijden, achtergronden, leefstijlen en maatschappelijke posities. Vooral in de buitensport en bij buitenactiviteiten heb je te maken met plotselinge veranderingen. Denk maar aan het weer!

Wie ben jij?

Als sport- en bewegingsleider heb je er plezier in om met mensen te werken. Je stelt je gastvrij en flexibel op en je denkt mee over activiteiten. Je bent hulpvaardig, je coacht en stimuleert. Je zet graag een goede prestatie neer en je bent oplettend en alert. Ook ben je integer. Je gaat respectvol om met deelnemers in al hun diversiteit. Je bewaakt waarden en normen en spreekt anderen aan op ongewenst gedrag om te zorgen voor een sociaal veilig en sportief klimaat. Natuurlijk houd je je aan de geldende protocollen en regelgeving. Je weet wat je verantwoordelijkheden zijn en waar ze ophouden. Zo nodig vraag je hulp of verwijs je door. 

Wat ga ik doen?

In deze opleiding ontwikkel je verschillende competenties. Dit doen we door verschillende vakken aan te bieden.

Stage lopen

Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Hou er wel altijd rekening mee dat je de meeste stages ’s avonds en in het weekend loopt, want je werkt in de vrije tijd van deelnemers.

Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Samen met deze organisaties bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst.

Op kansopwerk kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

De informatie over Sport- en bewegingsleider begint bij 00:43.

Aan het werk

Wil je meteen aan het werk? Met je diploma kun je aan de slag als Sport- en bewegingsleider, bijvoorbeeld bij een: 

  • Zwembad
  • Gezondheidscentrum
  • Sportschool
  • Verpleeghuis
  • Buurtsportorganisatie
  • Buitenschoolse opvang

Studenttevredenheid

Deze opleiding
6.1
Landelijk gemiddelde
6.7

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
15%
Landelijk gemiddelde
53%

Afgestudeerden met werk

Landelijk gemiddelde
84%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met een diploma Sport- en Bewegingsleider kun je bij Zadkine  doorstromen naar de opleiding Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid  of de opleiding Sport- Bewegingscoördinator BOS. Beide opleidingen zijn op niveau 4. Je stroom dan in in het derde leerjaar en de opleiding duurt in totaal dan 2 jaar. Met het diploma niveau 4 kun je doorstromen naar elke hbo-opleiding. Veel van onze studenten kiezen voor: 

  • Academie voor lichamelijke oefening (ALO)
  • Leraar Basisonderwijs (Pabo)
  • Fysiotherapie
  • Sportmanagement

Veelgestelde vragen

Kom langs

Tim Dullaart

Kerndocent begeleiding Sport & Bewegen

Heb je een vraag over een opleiding bij Sport & Bewegen? Neem dan contact met mij op. Ik help je graag.