Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Sociaal Werk voor Ervaringsdeskundigen

Werk & School (BBL)

ervaringsdeskundige-opleiding

In het kort

Ervaringsdeskundigheid staat in Nederland en internationaal volop in de belangstelling: het levert een vitale, helende bijdrage aan de ontwikkeling en het herstel van cliënten.

Deze opleiding tot ervaringsdeskundige  is speciaal voor studenten vanaf 21 jaar.

Voor wie is deze opleiding?

De opleiding Sociaal Werk voor Ervaringsdeskundigen is bedoeld voor volwassenen (21+) die zelf ingrijpende levenservaringen hebben doorgemaakt. De ervaringsdeskundige hebben vaak al een maatschappelijke carrière en/of een leven met verschillende life-events en maatschappelijke rollen achter zich liggen waardoor ze een voorsprong hebben wat betreft verschillende leerprocessen en taken t.o.v. jongere studenten.

Op grond van de eigen herstelervaring veranderen in ervaring , worden de studenten door middel van reflecteren op eigen handelen, ervaringen van andere en kennis vanuit andere bronnen op een professionele manier ingezet om de ander te ondersteunen en te begeleiden.

Denk hierbij aan mensen die ervaring hebben als client in de verslavingszorg, schuldenproblematiek, armoede, zelf vluchteling zijn geweest. Door deze kwetsbare situaties hebben zij hun veerkracht hervonden en willen deze inzetten voor anderen.

Als ervaringsdeskundige ben je werkzaam in het sociale domein en begeleid je cliënten met verschillende sociale problematieken. Voorbeelden van werkomgevingen zijn het werken met dak- en thuislozen en toeleiding naar schuldhulpverlening, geweld in huis, sociale uitsluiting, sociale activering en hulp aan statushouders.

Als geen ander kun jij je inleven in de problemen van mensen. Je ondersteunt mensen bij het stellen van eigen doelen en laat hierbij de regie aan hen zelf. Begeleiden, samenwerken in een team, je team adviseren vanuit ervaringsdeskundigheid, contacten onderhouden met familie en andere hulpverleners is voor jou vanzelfsprekend.

Inhoud van de opleiding

De opleiding tot ervaringsdeskundige niveau 4 duurt 2 jaar. Je hebt 1 dag in de week school en loopt minimaal 16 uur per week betaald of onbetaalde stage. Daarnaast heb je huiswerk, hier rekenen we gemiddeld 10 uur per week voor.

Met jouw ervaringen kan jij een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het herstel van anderen. In deze opleiding leer je hoe dat aanpakt en wat daarbij komt kijken. Je leert bijvoorbeeld hoe je vanuit een bepaalde methode en vanuit een open dialoog kunt werken.

Vakken die je o.a. krijgt zijn; Sociale Problematieken Schuldhulpverlening, budgetteren, huiselijk geweld, doelgroepen, armoede-kloventheorie, ervaringsverhaal delen, verkenning ervaringsdeskundigheid, empowerment, groepen begeleiden, kwartier maken, gespreksvaardigheden, motiverende gespreksvoering, peercoachen, ontwikkelingspsychologie, psychische aandoeningen, contextueel werken, diversiteit, intervisie, supervisie, grensoverschrijdend gedrag.

Ook Nederlands, rekenen en Engels staan ingeroosterd, dit zijn examenonderdelen. Je krijgt hier maar weinig les in, als je meer nodig hebt is het goed om hier zelf iets voor te regelen.  

Een docent wordt jouw coach, deze persoon houdt ook contact met je stageplek.  

Stage lopen

Praktijkervaring vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding tot ervaringsdeskundige. Je loopt minimaal 16 uur per week stage in de praktijk. Wij werken samen met verschillende instellingen, maar je moet je stageplaats wel zelf regelen. Instellingen met wie wij o.a. samenwerken zijn:

  • Vluchtelingenwerk
  • Centrum voor dienstverlening
  • Vraagwijzer
  • Pit 010
  • Humanitas
  • Warm Rotterdam
  • WMO Radar
  • Huizen van de Wijk
  • Rivierduinen (Zuid - en Noord Holland)
  • Yulius
  • Woningstichtingen

Aan het werk

Als ervaringsdeskundige ben je werkzaam in de zorg en of in het sociale domein en begeleid je mensen met allerlei levensproblemen. Voorbeelden van werkomgevingen zijn begeleid wonen, verslavingszorg en maatschappelijke opvang.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Anneke van der Ham

Medewerker Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op. 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan