StudieMatch
Zoeken
Menu

Persoonlijk begeleider maatschappelijke zorg

Persoonlijk begeleider met client
Persoonlijk begeleider in gesprek
Gehandicaptenzorg
Persoonlijk begeleider in gesprek

In het kort

Werken met je hoofd, hart en handen. Als dat bij jou past, dan is de opleiding Maatschappelijke zorg perfect voor jou. Je begeleidt cliënten met wonen, zorg en dagbesteding. Je kunt je op heel veel manieren ontwikkelen. Afwisselend is het werk altijd.

Wil je deze opleiding starten in augustus op locatie Spijkenisse? De opleiding start alleen als er genoeg inschrijvingen zijn van studenten met een werkplek of stage in de maatschappelijke zorg.

Als beroepskracht maatschappelijke zorg werk je direct met cliënten. Je werkt in een instelling voor wonen, dagbesteding en vrije tijd. Dat kan in verschillende sectoren zijn: in de gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg, verzorgings- en verpleeghuizen, thuiszorg en maatschappelijke opvang. Je werk is gericht op activerende begeleiding, maar je hebt ook verzorgende taken.  

Je helpt kinderen, jongvolwassenen, volwassenen en ouderen met:

 • een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke beperking; 
 • een of meerdere (chronische) ziekten en/of problemen, zoals een ouderdomsziekte, psychiatrische ziekte en/of stoornis, een verslaving, dak- of thuisloos zijn, een psychosociaal of gedragsprobleem

STARTEN OP NIVEAU 3/4

Bij deze opleiding start iedereen op hetzelfde niveau. Na een half jaar wordt je niveau vastgesteld en kies je een uitstroomrichting. Hierdoor halen veel studenten een diploma op niveau 4.

De informatie over Maatschappelijke Zorg begint bij 00:08.

Wat ga ik doen?

In deze opleiding leer je alles over het vak van beroepskracht maatschappelijke zorg. Je volgt een basis en kiest daarna een uitstroomprofiel. 

Werken en leren

Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Voor het volgen van de BBL opleiding zoek je zelf een geaccrediteerde werkplek voor minimaal 19 uur per week in de Maatschappelijke zorg.

Aan het werk

De meeste studenten vinden snel werk met een diploma van deze opleiding. Vooral als persoonlijk begeleider in de gehandicaptenzorg. 

Ga je meteen aan het werk? 

Met het diploma Medewerker maatschappelijke zorg kun je gaan werken als begeleider of groepsleider in een woon-, zorg- of activiteitencentrum, of als woon- of activiteitenbegeleider in de gehandicaptenzorg. 

Waar ga je werken? 

Je kunt bijvoorbeeld gaan werken bij:  

 • Geestelijke gezondheidszorgcentra 
 • Ouderenzorgcentra 
 • Ziekenhuizen 
 • Woonvoorzieningen
 • Activiteitencentra 
 • Diverse welzijnsinstellingen  
 • Sociale werkplaatsen 
 • Asielzoekerscentra 
 • Psychiatrische instellingen 
 • Ambulante dienstverlening
 • Revalidatiecentra 

Geslaagde studenten

Deze opleiding
100%
Landelijk gemiddelde
72%

Startsalaris

Deze opleiding
-
Landelijk gemiddelde
€15,62
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je meteen doorstromen naar een mbo-opleiding niveau 4. Uiteraard kun je met een niveau 4 diploma ook doorstromen naar het HBO. 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Rianne Kramer

Contactpersoon

Heb je vragen over deze opleiding in Spijkenisse? Neem gerust contact op.