Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Maatschappelijke Zorg voor Ervaringsdeskundigen

Werk & School (BBL)

opleiding-ervaringsdeskundige

In het kort

Ervaringsdeskundigheid staat in Nederland en internationaal volop in de belangstelling: het levert een vitale, helende bijdrage aan de ontwikkeling en het herstel van cliënten. Ervaringskennis wordt gezien als een waardevolle bron van kennis die gelijkwaardig is aan wetenschappelijke kennis en de praktijkkennis van professionals. 

Deze opleiding tot ervaringsdeskundige is speciaal voor volwassen studenten (21+).

Goed om te weten: wil je in februari starten met de opleiding? Deze opleiding start alleen bij voldoende aanmeldingen.

Over jouw opleiding

Deze opleiding tot ervaringsdeskundige is speciaal voor volwassen studenten (21+) die zelf ingrijpende levenservaringen hebben doorgemaakt. Bijvoorbeeld mensen die ervaring hebben als cliënt in de geestelijke gezondheidszorg, weten hoe het is om op de vlucht te zijn geweest, te maken hebben met armoede, kwetsbare situaties, hun veerkracht hebben hervonden en zich willen ontwikkelen tot ervaringsdeskundige.

Als ervaringsdeskundige ben je werkzaam in de zorg en of in het sociale domein en begeleid je mensen met allerlei levensproblemen. Voorbeelden van werkomgevingen zijn de GGZ, begeleid wonen, verslavingszorg, maatschappelijke opvang. Als geen ander kun jij je inleven in de problemen van mensen. Je ondersteunt mensen bij het stellen van eigen doelen en laat hierbij de regie aan mensen zelf. Begeleiden, samenwerken in een team en je team adviseren vanuit ervaringsdeskundigheid en contacten onderhouden met familie en andere hulpverleners is voor jou vanzelfsprekend. En binnen het team en de organisatie speel je een rol als kwartiermaker.

Je werkt met mensen die niet alleen kunnen functioneren in de maatschappij. Je ondersteunt familieleden en denkt mee over de organisatie en het beleid van de afdeling of instelling. Jij helpt mensen verder. Een dankbare baan dus!

Wat ga ik doen?

Met jouw ervaringen kan jij een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het herstel van anderen in de geestelijke gezondheidszorg. In deze opleiding leer je hoe dat aanpakt en wat daarbij komt kijken. Je leert bijvoorbeeld hoe je vanuit een bepaalde methode en vanuit een open dialoog kunt werken.

Praktijkervaring vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met organisaties in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt in het werk en welke bekwaamheden en vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze organisaties bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op een betekenisvolle toekomst.

Je start met het het basisjaar. Hierna kun je kiezen voor een van de twee uitstroomprofielen:

  • Agogisch medewerker GGZ of,
  • Persoonlijk begeleider Specifieke Doelgroepen. 

Stage lopen

Praktijkervaring vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met verschillende organisaties. Zo weten we wat er speelt in het werk en welke bekwaamheden en vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze organisaties bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op een betekenisvolle toekomst.

Wij werken samen met o.a. Parnassia Bavo, Pret in Herstel, Hersteltalent, Yulius, Breburg.

Aan het werk

Ga je meteen aan het werk? Met een diploma op zak kun je aan het werk als Begeleider geestelijke gezondheidszorg bij instellingen voor wonen, werken, leren of vrije tijd. De cliënten hebben een of meerdere (chronische) psychische problemen, een verslaving, zijn dak- of thuisloos of hebben psychosociale - of gedragsproblemen.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.
Levenspad van Daniëlle (oud-student aan de opleiding Maatschappelijke Zorg voor ervaringsdeskundigen bij Zadkine)

Veelgestelde vragen

Kom langs

Anneke van der Ham

Medewerker Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op. 

Deze opleiding wordt verzorgd door: Zadkine college Gezondheid, Welzijn & Sport
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan