StudieMatch
Zoeken
Menu

Brancheopleiding Kraamverzorgende

Cursus of training

Kraamverzorger met pasgeboren baby

In het kort

Kraamzorg is een vakgebied waar altijd behoefte is aan goed opgeleide, gemotiveerde en enthousiaste mensen. Heb je altijd al willen werken met jonge gezinnen en pasgeboren baby’s? Dan is de CZO erkende brancheopleiding Kraamverzorgende een uitstekende start. De opleiding duurt 15 maanden.

Over jouw opleiding

Als je kiest voor de brancheopleiding tot kraamverzorgende bij Zadkine, kies je voor kwaliteit. De opleiding voldoet aan alle eisen van het branche-erkende diploma kraamverzorgende met de daarbij behorende speld. Deze brancheopleiding is getoetst en geaccrediteerd door het College Zorg Opleider (CZO). Het CZO houdt toezicht op de kwaliteit van zorgopleidingen.

Om deel te kunnen nemen aan deze brancheopleiding moet je eerst solliciteren en aangenomen worden bij een kraamzorgorganisatie. Zodra je bent aangenomen bij een organisatie, kan je werkgever je aanmelden voor de brancheopleiding.

Wie ben jij?

Als kraamverzorgende is het belangrijk dat je bepaalde karaktereigenschappen hebt. Je moet bijvoorbeeld betrouwbaar, flexibel en geduldig zijn, maar ook rustig blijven als anderen het spannend vinden. Mensen vertrouwen op jou.

Het programma

Centraal in de opleiding staat het branchekwalificatiedossier. In dit dossier staan alle kerntaken, werkprocessen en competenties. De brancheopleiding is getoetst en geaccrediteerd door het College Zorg Opleidingen (CZO).

Je volgt 12 lesweken verspreid over het leerjaar, dat 15 maanden beslaat. De overige tijd werk je voor de kraamzorganisatie waarbij je in dienst bent.

De verdeling van de lesperiodes is als volgt:

De eerste zes weken van de opleiding volg je van maandag tot en met vrijdag theorielessen op school. Gedurende de rest van het leerjaar volg je nog zes lesweken. Hierna ga je in de praktijk werken bij een gezin. Zo leer je de praktische vaardigheden toe te passen.

Heb je alle opdrachten afgerond en het examen in theorie en praktijk met een voldoende afgesloten? Dan ontvang je het diploma met de daarbij behorende speld.

Voor deze opleiding is ook maatwerk mogelijk.

Locatie en start opleiding

De opleiding duurt 15 maanden en is verdeeld over 12 lesweken. De lessen vinden plaats in de Zadkine locatie aan de Sportlaan 13 in Spijkenisse.

De opleiding start in februari, mei of november. 

Let op! De eerst volgende groep start op 6 november 2023. De sluitingsdatum om in te schrijven is woensdag 1 november 2023.

Dit kun jij na deze opleiding

Heb je alle opdrachten afgerond en het examen in theorie en praktijk met een voldoende afgesloten? Dan ontvang je het diploma met de daarbij behorende speld.

Je kunt nu als gekwalificeerd kraamverzorger aan het werk.

Wat kost deze opleiding?

De kosten voor de brancheopleiding Kraamverzorgende worden per jaar vastgesteld en bedragen voor 2023/2024:

 • € 2.250,- opleidingsgeld. 
 • € 195,- boekengeld.

Zadkine behoudt zich het recht voor deze bedragen tussentijds aan te passen.

Veel gestelde vragen

Krijg je studiefinanciering?

Voor deze studie kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.

Wat zijn de toelatingseisen?

Je kunt deelnemen aan de opleiding als je:

 • 19 jaar of ouder bent
 • In het bezit bent van (minstens) één van de onderstaande diploma's:
  • een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo/vwo
  • een vmbo-diploma (kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg)
  • een mbo diploma niveau 2 of hoger 
 • bent aangenomen bij een kraamzorgorganisatie.

Hoe meld je je aan?

Om de opleiding te volgen moet je zelf solliciteren bij een kraamzorgorganisatie. Ben je aangenomen bij een organisatie, dan meldt je werkgever je via het aanmeldformulier (klik op de button 'meld je aan') aan bij Zadkine. Deze kraamzorgorganisatie verzorgt ook de praktijkbegeleiding.

Yvonne Kardol

Contactpersoon Zadkine

Heb je vragen over deze czo erkende brancheopleiding? Neem gerust contact op.