StudieMatch
Zoeken
Menu

Medewerker facilitaire dienstverlening

facilitair medewerker schenkt koffie in
Facilitair medewerker bij balie
Facilitair medewerker met walki talki
medewerker facilitaire dienstverlener bij koffieapparaat

In het kort

Zie jij jezelf gasten welkom heten bij evenementen of bij hotels? Of past¬†een meer logisieke en co√∂rdinerende rol van¬†conci√ęrge of¬†huismeester bij jou? Hou jij ervan om met van alles bezig te zijn, ben je zelfstandig en werk je graag met mensen samen?¬†Kies dan voor de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening.

Heb je al een baan binnen de facilitaire dienstverlening en wil je verder komen in dit vak? Dan is deze bbl-opleiding ook echt wat voor jou. 

Over jouw opleiding

Je leert alles over het bieden van de beste service en gastvrijheid en hoe jij straks onmisbaar bent binnen het bedrijf. Deze opleiding wordt gegeven als bbl-opleiding. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg en dit houdt in dat je één dag in de week naar school gaat en dat je de andere dagen aan het werk bent binnen een erkend leerbedrijf.

Ontvang je een bijstandsuitkering?

Ontvang je momenteel een bijstandsuitkering en ben je momenteel werkzoekende? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een scholingsvoucher van max ‚ā¨ 2.500,-. Met deze voucher wordt jouw opleiding voor jou betaald. Een aanvraag kun je indienen bij het Leerwerkloket van de Gemeente Rotterdam.

Wat ga ik doen?

Je wordt opgeleid tot een echte alleskunner en je doet veel praktijkervaring op. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers, besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van jouw brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen. 

Zo leer je bijvoorbeeld hoe je mensen netjes te woord staat aan de telefoon, maar ook hoe je de kantine draaiende houdt en hoe de administatie moet doen. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt in het bedrijf. Belangrijk dus dat je gastvrij bent en weet hoe je vragen van gasten of collega's moet beantwoorden. Je leert tijdens je opleiding hoe je met klachten om moet gaan en hoe je de beste service verleent.

Helpen bij evenementen

Als medewerker facilitaire dienstverlening heb je ook een belangrijke rol bij verschillende bijeenkomsten en evenementen of festivals. Je leert daarom hoe je bij evenementen kunt ondersteunen. Denk hierbij aan het welkom heten van gasten, het bestellen van de juiste materialen en het klaarmaken van de ruimte. Tijdens een evenement staat veiligheid voor alles. In de praktijk leer je daarom hoe je het gebouw moet onderhouden.  

Stage lopen

Omdat dit een BBL opleiding is, loop je geen stage maar werk je minimaal 20 uur in de week bij een erkend leerwerkbedrijf. Hier doe je praktijkervaring en kennis op en leer je van professionals uit de facility branche. Je komt één dag in de week naar school voor jouw overige lessen.

Voordat je begint met de opleiding, moet je zelf een bedrijf gevonden hebben waar je kunt werken. Mocht het niet lukken om zelf een bedrijf te vinden waar je aan de slag kunt, dan helpen we je hier natuurlijk graag bij.

Op¬†stagemarkt¬†‚ÄĮkun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.¬†

Aan het werk

Facilitaire functies komen overal voor, in de zorg, hotels, vliegvelden of in het bedrijfsleven of in de evenementenwereld. Dit betekent dat je later op veel verschillende plekken aan de slag kunt. Zo kun je gaan werken in bedrijfskantines¬†of als gastvrouw/ gastheer gasten ontvangen bij bedrijven, restaurants of hotels. Wil je liever iets in de huisvesting of logistiek gaan doen? Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld toezichthouder/conci√ęrge¬†van gebouwen te worden. Maar je kunt ook ondersteunen bij festvials of evenementen.¬†

Een baan vol afwisseling

Als medewerker facilitaire dienstverlening werk je met mensen en voor mensen. Bij problemen komen ze vaak naar jou toe voor een oplossing. Het is dus belangrijk dat je het leuk vindt om met verschillende mensen om te gaan. Je hebt een belangrijke rol, want jij zorgt er onder voor dat andere gasten zich welkom voelen, dat de ruimtes netjes en opgeruimd of je helpt mee in de catering.

Wat je ook gaat doen, geen dag is hetzelfde, maar jij houdt van die afwisseling!

Studenttevredenheid

Deze opleiding
6.8
Landelijk gemiddelde
6.8

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
75%
Landelijk gemiddelde
79%
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je na je opleiding nog niet direct aan het werk, maar wil je nog verder leren? Prima! Je kunt doorstromen naar opleidingen op niveau 3 zoals Allround Medewerker Facilitaire Dienstverlening.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Yasemin Rousian

Senior Docent Zadkine Dienstverlening & Facility College

Nieuwsgierig naar deze opleiding? Of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op!