
In het kort
Zie jij jezelf gasten welkom heten bij evenementen of bij hotels? Of past een meer logisieke en coördinerende rol van conciërge of huismeester bij jou? Hou jij ervan om met van alles bezig te zijn, ben je zelfstandig en werk je graag met mensen samen? Kies dan voor de opleiding Medewerker Facilitaire Dienstverlening.
Heb je al een baan binnen de facilitaire dienstverlening en wil je verder komen in dit vak? Dan is deze bbl-opleiding ook echt wat voor jou.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Je leert alles over het bieden van de beste service en gastvrijheid en hoe jij straks onmisbaar bent binnen het bedrijf. Deze opleiding wordt gegeven als bbl-opleiding. BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg en dit houdt in dat je één dag in de week naar school gaat en dat je de andere dagen aan het werk bent binnen een erkend leerbedrijf.
Ontvang je een bijstandsuitkering?
Ontvang je momenteel een bijstandsuitkering en ben je momenteel werkzoekende? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een scholingsvoucher van max € 2.500,-. Met deze voucher wordt jouw opleiding voor jou betaald. Een aanvraag kun je indienen bij het Leerwerkloket van de Gemeente Rotterdam.
Je komt in aanmerking voor een scholingsvoucher wanneer:
- Je kunt aantonen dat je woont in Rotterdam;
- Je achttien jaar of ouder bent en de pensioengerechtigde leeftijd, bedoeld in artikel 7a van de Algemene Ouderdomswet, nog niet hebt bereikt;
- Je geen uitkering ontvangt op grond van de Participatiewet, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen met uitzondering van een uitkering op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen 2004, of de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
Je wordt opgeleid tot een echte alleskunner en je doet veel praktijkervaring op. Omdat er op de arbeidsmarkt steeds meer vraag is naar flexibele medewerkers, besteden wij veel aandacht aan de ontwikkeling van jouw brede basisvaardigheden. Je leert over gastvrijheid, ontwikkelt communicatieve vaardigheden en leert omgaan met diverse soorten mensen.
Zo leer je bijvoorbeeld hoe je mensen netjes te woord staat aan de telefoon, maar ook hoe je de kantine draaiende houdt en hoe de administatie moet doen. Je bent vaak het eerste aanspreekpunt in het bedrijf. Belangrijk dus dat je gastvrij bent en weet hoe je vragen van gasten of collega's moet beantwoorden. Je leert tijdens je opleiding hoe je met klachten om moet gaan en hoe je de beste service verleent.
Helpen bij evenementen
Als medewerker facilitaire dienstverlening heb je ook een belangrijke rol bij verschillende bijeenkomsten en evenementen of festivals. Je leert daarom hoe je bij evenementen kunt ondersteunen. Denk hierbij aan het welkom heten van gasten, het bestellen van de juiste materialen en het klaarmaken van de ruimte. Tijdens een evenement staat veiligheid voor alles. In de praktijk leer je daarom hoe je het gebouw moet onderhouden.
- Omgaan met klachten
- Gebruiksklaar maken van (vergader)ruimten
- Optreden als aanspreekpunt en het praktisch helpen van gasten of collega's
- Uitvoeren van eenvoudige administratieve werkzaamheden
- De voorraad bijhouden
- Bijdragen aan een veilige situatie
- Uitvoeren van onderhouds- en herstelwerkzaamheden
- Helpen in de catering
Om je opleiding compleet te maken, volg je ook algemene vakken:
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan en burgerschap
Daarnaast worden deze vakken aangevuld met facilitaire werkzaamheden, zoals het assisteren bij beheer van gebouwen en het uitvoeren van logistieke en cateringwerkzaamheden.
Stage lopen
Omdat dit een BBL opleiding is, loop je geen stage maar werk je minimaal 20 uur in de week bij een erkend leerwerkbedrijf. Hier doe je praktijkervaring en kennis op en leer je van professionals uit de facility branche. Je komt één dag in de week naar school voor jouw overige lessen.
Voordat je begint met de opleiding, moet je zelf een bedrijf gevonden hebben waar je kunt werken. Mocht het niet lukken om zelf een bedrijf te vinden waar je aan de slag kunt, dan helpen we je hier natuurlijk graag bij.
Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Aan het werk
Facilitaire functies komen overal voor, in de zorg, hotels, vliegvelden of in het bedrijfsleven of in de evenementenwereld. Dit betekent dat je later op veel verschillende plekken aan de slag kunt. Zo kun je gaan werken in bedrijfskantines of als gastvrouw/ gastheer gasten ontvangen bij bedrijven, restaurants of hotels. Wil je liever iets in de huisvesting of logistiek gaan doen? Dan kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld toezichthouder/conciërge van gebouwen te worden. Maar je kunt ook ondersteunen bij festvials of evenementen.
Een baan vol afwisseling
Als medewerker facilitaire dienstverlening werk je met mensen en voor mensen. Bij problemen komen ze vaak naar jou toe voor een oplossing. Het is dus belangrijk dat je het leuk vindt om met verschillende mensen om te gaan. Je hebt een belangrijke rol, want jij zorgt er onder voor dat andere gasten zich welkom voelen, dat de ruimtes netjes en opgeruimd of je helpt mee in de catering.
Wat je ook gaat doen, geen dag is hetzelfde, maar jij houdt van die afwisseling!
Studenttevredenheid
Percentage geslaagde studenten
Vervolgopleidingen
Wil je na je opleiding nog niet direct aan het werk, maar wil je nog verder leren? Prima! Je kunt doorstromen naar opleidingen op niveau 3 zoals Allround Medewerker Facilitaire Dienstverlening.
Veelgestelde vragen
Om te kunnen starten met deze opleiding, moet je 1 van onderstaande documenten kunnen laten zien.
- Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg, kaderberoepsgerichte leerweg, gemengde leerweg, theoretische leerweg of gelijkwaardig
- Diploma mbo niveau 1 (entreeopleiding)
- Overgangsbewijs van 3 havo / vwo naar leerjaar 4
- Ander diploma of bewijsstuk dat de overheid heeft erkend op basis van een ministeriële regeling
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Yasemin Rousian
Senior Docent Zadkine Dienstverlening & Facility CollegeNieuwsgierig naar deze opleiding? Of heb je nog vragen? Neem dan contact met mij op!
