Zoeken
Menu
StudieMatch

Commercieel medewerker

School & stage (BOL)

Man aan de telefoon op kantoor.
Vrouw aan de telefoon, achter haar computer.

In het kort

Met mensen omgaan. Dat vind jij leuk. Als commercieel medewerker werk je op kantoor. Je helpt het bedrijf bij de verkoop van producten. Tijdens de opleiding Commercieel Medewerker leer jij hoe je met klanten omgaat. Zodat ze blij zijn met hun aankoop en vaker bij het bedrijf willen kopen. Een afwisselend vak. 

Over jouw opleiding

Bedrijven willen producten of diensten verkopen. Winst maken. Daarom is het belangrijk dat de klanten tevreden zijn over het bedrijf. Zodat ze vaker bij het bedrijf willen kopen. Als commercieel medewerker speel jij een belangrijke rol in het verkoopproces. Je bent altijd klantvriendelijk en je vindt het leuk om zoveel mogelijk te verkopen. 

Wat komt er allemaal kijken bij de verkoop? Hoe bouw je een relatie op met klanten, zodat zij vaker bij het bedrijf willen kopen? Dat leer je tijdens deze opleiding. Net als hoe jij professioneel overkomt bij de klant. Als commercieel medewerker heb je vooral telefonisch contact met de klanten.

Een goed verkoopgesprek voeren, dat kun je niet meteen. Daar komt veel bij kijken. Daarom ga je daarmee oefenen. Je leert ook de theorie. En je gaat actief aan de slag met praktijkopdrachten. Zelfstandig. Natuurlijk ga je ook stage lopen, zodat je kunt ervaren hoe dit beroep is.

Wat ga ik doen?

Tijdens deze opleiding leer jij: 

 • Een klantgesprek voeren.
 • Een verkooptraject uitvoeren en administratief in orde maken.
 • Verschil maken tussen verschillende soorten klanten.
 • Onderhandelen met de klant over de prijs en leveringsvoorwaarden.
 • Offertes en bestellingen verwerken.
 • Relaties voor lange tijd opbouwen met klanten.
 • Omgaan met klachten en problemen van klanten.
 • Je zowel schriftelijk als telefonisch goed uitdrukken (hoe breng je dingen onder woorden?).
 • Hoe je een goede, professionele indruk achterlaat bij de klant.¬†

Stage lopen

Tijdens de opleiding Commercieel Medewerker loop je een half jaar stage, 5 dagen per week. Tijdens de stage voer je werkzaamheden uit binnen het bedrijf. Je krijgt ook opdrachten mee vanuit school. Aan het eind van je stage verwerk je deze opdrachten in een verslag. Als onderdeel van je stage geef je ook een presentatie. 

Tijdens de opleiding ga je in leerjaar 2 op stage. Dit ga je doen bij een stagebedrijf dat goedgekeurd is door het S-BB. Je kunt controleren of het bedrijf waar jij stage wilt lopen goedgekeurd is op de website van Stagemarkt.

Aan het werk

Met het diploma Commercieel Medewerker werk je op kantoor, bij een groot of een klein bedrijf. Bijvoorbeeld een bank, verzekeraar, groothandel, een winkelketen, een gemeente of een vervoersbedrijf. Er is veel mogelijk. Meestal werk je op de afdeling Inkoop of Verkoop.

Als commercieel medewerker ondersteun jij de verkoop. Dit is jouw belangrijkste taak. Je bent spin in het web in het hele verkoopproces. Hier hoort ook de aftersales bij. Dit is de service die het bedrijf aan klanten biedt, nadat zij producten hebben gekocht. Bijvoorbeeld de klant bellen en vragen of het product goed bevalt en of de klant nog vragen heeft.  

Je hebt vooral telefonisch contact met de klanten. Je hebt een grote rol in de administratieve behandeling van hun vragen. Daarom heb je binnen het bedrijf ook contact met andere afdelingen, zoals de inkoopafdeling en het magazijn. 

In dit beroep zijn taalbeheersing en rekenvaardigheid belangrijk.

Verder kun jij: 

 • Offertes opstellen
 • Bestellingen aannemen
 • Offertes en bestellingen administratief in orde maken
 • Bouwen aan de relatie met de klanten, zodat zij vaker en/of meer producten kopen bij het bedrijf
   

Kans op werk

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Kans op stage

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Startsalaris

Deze opleiding
-
Landelijk gemiddelde
‚ā¨ 8,44
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Je kunt doorstromen naar een mbo-opleiding op niveau 4. De opleiding Commercieel Medewerker biedt in het bijzonder een goede voorbereiding op de opleiding (Junior) Accountmanager. Heb je het diploma Commercieel Medewerker (op niveau 3) al behaald, dan kun je instromen in het 2e leerjaar van de opleiding (Junior) Accountmanager.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Wat als ik niet aan de opleidingseisen voldoe? Je barst van de vragen.

Twee vrouwen op kantoor schudden elkaar de hand.
Twee vrouwen op kantoor schudden elkaar de hand.

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Hulp nodig?

Siska Handstede-van Doorn

Docent op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.