StudieMatch
Zoeken
Menu

Uniek kijkje: de wereld van schoolgaande jonge moeders op het mbo

  • 30 april 2021, 09:47
  • Geschreven door Webredactie

Jonge vrouwen in de leeftijd van 16 tot 24 jaar die niet naar school gingen, geen schooldiploma hebben, vaak meerdere problemen kennen, maar wel kinderen hebben. Daar heeft iedereen een mening over. KRO/NCRV filmt een schooljaar lang één klas jonge moeders die een mbo niveau 1 opleiding volgt bij Zadkine Startcollege. De documentaireserie Mommies in Class geeft de kijker een uniek kijkje in het leven van deze jonge moeders zowel binnen als buiten de school.

De documentaireserie Mommies in Class volgt tien jonge moeders die afgelopen september startten in de jonge moederklas van Zadkine Startcollege locatie Rotterdam-Zuid. Vier van de studenten: Chaqila (16), Destiny (21), Su (24) en Neftalia (20) worden intensief gevolgd en de kijker leert hen ook buiten het schoolgebouw kennen. Dit schooljaar hopen ze voor het eerst in hun leven een schooldiploma te halen op mbo niveau 1. Een papiertje en een toekomst lonkt. Hoe combineren ze hun dromen met de zorg voor hun kind(eren)? Komen ze eindelijk een stap verder in hun leven? Ze hebben naast de opleiding deze keer ook elkaar. Want hoewel ze allemaal zo hun eigen problemen hebben, delen ze wel het moederschap en de ambitie om verder te komen in hun leven.

Het unieke concept waarop de jonge moederklas is gebaseerd, is bijna zes jaar geleden met hulp van gemeente Rotterdam door Zadkine Startcollege opgezet. “Wij hebben een sociaal maatschappelijke opdracht in een onderwijskundige jas. Het is ons de afgelopen jaren gelukt om volledig zelfstandig uitvoering te geven aan dit bijzondere concept. Naast het opleiden op mbo niveau 1 zit de kracht van het succes in een aantal factoren”, vertelt Jethro Bos, directeur Zadkine Startcollege. “De studenten worden intensief door een toegewijd team - dat naast docenten bestaat uit een zorgbegeleider en een ervaringsdeskundige mentor - begeleid. De studenten ontwikkelen vaardigheden die hen weer (zelf) vertrouwen geeft en een betere toekomst kunnen brengen. Zo krijgen de jonge moeders standaard horecales om te leren wat het belang van gezonde voeding is en nemen zij na afloop van deze les voor het hele gezin een avondmaaltijd mee. Bovendien hebben wij met het naastgelegen kinderdagverblijf een afspraak dat de kinderen van onze studenten gegarandeerd plek hebben.”

“Na overleg met de studenten en het team hebben we ingestemd met de filmopnames omdat ik vind dat de documentaireserie Mommies in Class puur en integer wordt gemaakt. De kijker bepaalt zelf of zijn (voor)oordeel klopt met de werkelijkheid die de serie laat zien. Het was voor de filmploeg, mijn team en de studenten extra intensief omdat de opnames tijdens de coronacrisis zijn en worden gemaakt. KRO/NCRV is nog volop aan het filmen, omdat Mommies in Class onze studenten het hele schooljaar volgt tot en met de diplomering en dat is in juli. Ook ik kijk nieuwsgierig uit naar de afleveringen”, aldus Bos.

Mommies in Class start op dinsdag 4 mei om 22.24 uur bij KRO-NCRV op NPO 3 daarna vier dinsdagen om 22.10 uur.