Stagiaires inzetten
Wij leiden vakmensen op voor jouw bedrijf! Heb je een project of klus waarbij de hulp van een student van pas komt? Of heb je extra handjes nodig? Zet een stagiair van Zadkine in.
Als leerbedrijf geef je onze mbo-studenten belangrijke praktijkervaring en vakkennis mee. En de stagiair levert vaak een verfrissende, nieuwe kijk op jouw zaken.
Ben je op zoek naar stagiaires? Lees dan snel verder.
Contact over stage
Is jouw bedrijf al erkend leerbedrijf en wil je meer weten over de stagemogelijkheden? Heb je zelf een idee voor samenwerking met Zadkine? Of heb je vragen over jouw stagiair en wil je sparren met een begeleider van de opleiding? Elk Zadkine-college heeft een eigen stage-adviseur die je graag verder helpt.
Een stagiair werven en inzetten
Hoe vind je een geschikte student voor een stage of leerbaan in je bedrijf? Hoe leg je de samenwerking vast? En waar moet je allemaal aan denken tijdens die samenwerking? Hoe dat werkt lees je stapsgewijs, hieronder. Even sparren met een stage-adviseur van het college kan natuurlijk ook.
- Onze studenten gaan zelf op zoek naar een stagebedrijf. Ze bezoeken bedrijven in hun omgeving of zoeken online een stageplek via Stagemarkt of een leerwerkplek via Leerbanenmarkt.nl.
- Is jouw bedrijf erkend leerbedrijf? Dan worden de gegevens van jouw organisatie hier automatisch gepubliceerd. Inclusief je beschikbare stageplekken of leerbanen. Handig, zo wordt je snel gevonden door studenten die bij je passen.
- Liever zelf zoeken? Benader ons gerust rechtstreeks over je beschikbare stageplek(ken). Een goede match tussen student en bedrijf is essentieel! Je kunt rekenen op onze hulp en advies bij het matchen van onze studenten met jouw leerbedrijf.
Is de match gemaakt? Dan maakt Zadkine een praktijkovereenkomst (POK). In de overeenkomst staan de wettelijke verplichtingen en voorwaarden met betrekking tot de stage- of leerwerkperiode. Voor aanvang daarvan tekenen student, bedrijf en school de overeenkomst. Je ontvangt de POK digitaal, per e-mail. Handig: je kunt de POK heel eenvoudig digitaal ondertekenen. Zodra iedereen getekend heeft ontvangen alle partijen per e-mail een volledig ondertekend exemplaar.
Als leerbedrijf maken we het je graag gemakkelijk bij Zadkine. Op ons handige Bedrijvenportaal, vind je alle gegevens over de student, de onderwijsbegeleider en de stage-uren van de student. Je ontvangt voordat de stage start je gebruikersnaam en wachtwoord per e-mail. Met een handleiding erbij zodat je weet hoe je het portaal gebruikt. Wat wil je nog meer.
Werkgevers kunnen soms profiteren van financiële regelingen om stages (bol) en leerbanen (bbl) aan te bieden. De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) biedt op haar website een overzicht van beschikbare subsidies en fondsen.
Praktijkvoorbeeld: stagiairs voor evenementen
Organiseer je binnenkort een evenement? Zet een stagiair in van onze opleiding Medewerker evenementenorganisatie (010 Event Academy). Er zijn drie stagetypes mogelijk, zie voorbeelden hieronder. Interesse? Neem dan contact op met Edith van Rijn.
Tijdens een snuffelstage kun je studenten inzetten als servicemedewerker, artiestenbegeleiding, voor het verzorgen van personeelscatering, als gastheer of -vrouw of laat je hen meehelpen met de opbouw.
Kun je extra handjes gebruiken? Stuur ons je briefing met daarin een omschrijving van je opdracht en het aantal uur.
Inzetbaarheid: het hele jaar door
Leerjaar: jaar 1
Periode: 150 uur op jaarbasis
Zet een student 16 weken achter elkaar aan het werk. De student krijgt zo een goede indruk van het organiseren van een compleet evenement en alle werkzaamheden die daarbij horen. Jij begeleidt de student bij jullie in het bedrijf. De stage-begeleider van Zadkine coacht de student vanaf de zijlijn.
Heb je ruimte voor meerdere studenten? Dat kan ook! Stuur ons je briefing met omschrijving van je opdracht.
Inzetbaarheid: september, januari, februari tot begin juli
Leerjaar: jaar 2
Periode: 16 weken, totaal 500 uur
Wil je een meer ervaren student inzetten? Kies dan voor een student die afstudeert. Deze student kan volledig meedraaien in het proces rondom het organiseren van een evenement. Tijdens de afstudeerstage voert de student een opdracht, evenement- of toeleveranciersproject uit onder jouw toezicht. Dit project vormt de basis voor alle opdrachten die de student ook op school uitvoert.
Bij het afstuderen hoort ook een eindbeoordeling. Jij als praktijkopleider speelt hierin een belangrijke rol. Daarom bieden we je een training over het ‘beoordelen in de praktijk’. Stuur ons je stageverzoek per e-mail, dan gaan we aan de slag.
Inzetbaarheid: februari tot half juni
Leerjaar: jaar 3
Periode: 17 weken, totaal 550 uur
Bedrijvenportaal
Wat leuk dat jij onze studenten inzet in jouw bedrijf. Alle gegevens over de student, de onderwijsbegeleider en de stage-uren van de student, vind je in het bedrijvenportaal. Voor het begin van de stage ontvang je een mail met een gebruikersnaam en wachtwoord.
Veelgestelde vragen
In principe kan ieder bedrijf of stichting in Nederland een erkend leerbedrijf worden. Wel moet je voldoen aan twee voorwaarden:
- Jouw bedrijf is in staat om studenten op te leiden.
- Jouw medewerkers zijn bereid om studenten op te leiden.
Per branche kunnen er specifieke voorwaarden zijn waaraan jouw bedrijf moet voldoen. We vertellen je graag meer hierover.
Voordat de stage begint krijgen studenten een intakegesprek om samen te kijken of zij voldoen aan de gestelde instroomcriteria. Als je twijfelt, dan kan een niveautest worden ingezet.
Ja, als je een erkend leerbedrijf bent, kom je in aanmerking voor de Subsidie Praktijkleren. Dit geldt alleen als een of meer BBL-studenten in jouw bedrijf stage lopen. Deze subsidie bedraagt max. € 2700,- per leerling per jaar, en kan ook achteraf worden aangevraagd. Voor meer informatie: https://www.praktijkleren.online/.
Onze studenten zijn door ons verzekerd op schooldagen. Dat betekent dat ze niet verzekerd zijn tijdens de stageperiode buiten school om. Sluit voor alle werkdagen dat een student in jouw organisatie werkt een verzekering af. Raadpleeg hierover jullie bedrijfsvereniging.
Het leerbedrijf en de student ontvangen per e-mail een praktijkovereenkomst (POK). Deze kan je digitaal ondertekenen. Als alle partijen dat gedaan hebben, ontvangen zij een volledig ondertekend exemplaar per e-mail. Wil je weten hoe dit precies werkt? Bekijk dan deze video.
De gegevens voor de digitale ondertekening komen uit het bronbestand van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Het is belangrijk dat deze brongegevens correct zijn. Wij vragen studenten en leerbedrijven daarom om de e-mailadressen van de praktijkopleiders en de wettelijke vertegenwoordiger te controleren. Dit kan via de app van SBB of via MijnSBB op de website www.s-bb.nl.
De informatie van SBB wordt gebruikt in Stagemarkt en als bron voor de gegevens in de overeenkomsten die Zadkine opstelt. Vragen hierover? Neemt dan contact op met je opleidingsadviseur van SBB.
Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is een stichting die het leren in de praktijk coördineert. Zo is er een loket en een werkwijze voor alle bedrijven en mbo-scholen. De SBB voert een aantal wettelijke taken uit voor het middelbaar beroepsonderwijs. Zij:
- erkent en begeleidt leerbedrijven waar studenten terechtkunnen voor een stage of leerbaan.
- maakt afspraken over wat de student moet weten en kunnen om een diploma te behalen (in de kwalificatiestructuur mbo), of bijvoorbeeld een mbo-certificaat voor leven lang ontwikkelen.
- verzorgt informatie over de arbeidsmarkt, beroepspraktijkvorming en doelmatigheid van het opleidingsaanbod in het mbo
- adviseert de ministers van OCW en EZ over de aansluiting van het beroepsonderwijs op de arbeidsmarkt.