vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25615
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Welzijn

Sociaal werk

Kies je voor een loopbaan als sociaal werker in de welzijnssector, dan kies je voor het werken met, en het begeleiden van mensen. En dan vooral in die situaties waarin mensen ondersteuning nodig hebben om deel uit te maken in de maatschappij. Zij rekenen daarbij op jouw deskundige hulp en begeleiding.

 • De opleiding

  Als sociaal werker bemiddel je voor de ene cliënt vanuit het wijkteam, terwijl je voor de andere cliënt de tekorten en gebreken in kaart brengt. Je richt je voornamelijk op de materiële behoeften van je cliënten en adviseert hen over regelingen en voorzieningen.

  beeld bij smd studenten

  Maar wat is sociaal werk eigenlijk?

  Zoals het woord al zegt houd je je voornamelijk bezig met de sociale problematiek voor mensen die dringend jouw hulp nodig hebben. Je verleent informatie, geeft advies over regelingen en procedures en biedt praktische ondersteuning aan cliënten. Daarbij probeer je altijd de zelfstandigheid, zelfredzaamheid en het deelnemen aan de maatschappij van je cliënt te vergroten.

  Spreekt dit je aan? Lees dan snel verder over de opleiding mbo Sociaal werker op niveau 4.

  • Meer over deze opleiding

   Het eerste leerjaar bestaat uit het basisdeel van de opleiding. Dit deel is het algemene deel van de opleiding en is dus voor iedereen hetzelfde. 

   Vakken die je krijgt zijn onder andere:

   • Cursussen, zoals Methodisch werken; Sociaal werk; Sociale, psychologische en Juridische aspecten
   • Trainingen, zoals Communicatie, Drama en creatieve vakken, Mediawijsheid
   • Projecten en Praktijkopdrachten

   Na het afronden van het basisdeel kies je, samen met je loopbaanbegeleider, voor een uitstroomprofiel. Sociaal werk kent twee uitstroomprofielen:

   • Sociaal maatschappelijk dienstverlener (SMD)
   • Sociaal cultureel werker (SCW)

   Afhankelijk van de richting die je hebt gekozen krijg je projecten die gaan over het:

   • ondersteunen van (individuele)cliënten bij sociaal maatschappelijke vragen/problemen (SMD) of
   • ondersteunen van doelgroepen bij maatschappelijke participatie (SCW)

   Tijdens schooldagen staat vanaf de eerste dag de beroepspraktijk centraal. In leerjaar 1 krijg je meerdere praktijkopdrachten, waarmee je kennismaakt met de beroepspraktijk. In het tweede leerjaar ga je drie dagen per week op stage. Daarnaast besteden we veel aandacht aan loopbaanbegeleiding.

   Keuzedelen

   Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan. Ook krijg je algemene vakken, zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding.

   Naast de standaardvakken heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. Vanuit je opleiding krijg je keuzedelen aangeboden waaruit je een keuze kunt maken. Dat kunnen keuzedelen zijn waarmee je je verder kunt specialiseren in je beroep of keuzedelen die je voorbereiden op een volgende opleiding. Ook in overleg met organisaties uit de regio worden er keuzedelen ontwikkeld die je kunt gaan volgen. Bijvoorbeeld het onderdeel ‘jongerenwerk’ of 'doorstroom naar het hbo'.

   Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.

   Keuzedelen, die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.

   Persoonskenmerken

   • Je bent betrokken bij de maatschappij. Je hebt veel geduld, je bent integer, assertief en empatisch.
   • Je gaat respectvol om met cliënten en burgers. Je hebt een open houding waarin je vraagstukken bespreekbaar maakt. Je voelt je betrokken, maar je kan ook weer loslaten.
   • Je kunt goed met vertrouwelijke informatie omgaan en je beschikt, indien nodig, over een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)
   • Je toont eigen initiatief en je bent een goede teamspeler

   Excellentie

   De naam zegt het al: hiermee kun je als excellent student afstuderen! Het excellentieprogramma vindt plaats in het derde leerjaar. In samenwerking met Bureau Frontlijn is een programma opgezet met extra stageopdrachten en een hybride leeromgeving. Zo volg je een training die door Bureau Frontlijn wordt verzorgd en leer je om samen met een hbo-student gezinnen te helpen met hun problematiek.

   Om in aanmerking te komen voor het excellentieprogramma zul je aan een aantal extra criteria moeten voldoen. Het is immers niet voor niets een excellentieprogramma.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   De mbo-opleiding Sociaal werker is een praktijkgerichte opleiding.

   Door nauw samen te werken met onze partners zorgen wij ervoor dat de opleidingen zich blijven ontwikkelen. Samen zorgen wij ervoor dat de opleiding steeds meer aansluit op de praktijk.

   Zadkine Maatschappelijk Sociaal werk werkt samen met andere opleidingen van Zadkine, de Voedselbank, Stichting DOCK, Stichting BOOR, Bureau Frontlijn en De Jonge Krijger.

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 april aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.

   Je kunt met de mbo-opleiding Zadkine Sociaal werk starten als je in het bezit bent van:

   • Een vmbo-diploma theoretische, gemengde of kadergerichte leerweg
   • Een mavo-diploma
   • Een mbo2-diploma
   • Een overgangsbewijs 3 naar 4 havo of vwo  

   Let op: voor deze opleiding is per jaar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (numerus fixus). De toekenning van de beschikbare plaatsen is op volgorde van aanmelding.

   Aanvullende eisen

   Wanneer je gaat leren of werken in een functie waarbij wordt gewerkt met vertrouwelijke gegevens of met jonge mensen, dan wordt gevraagd om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Dit document kun je opvragen bij je gemeente. Je krijgt in ieder geval een VOG als je geen strafbaar feit hebt gepleegd dat relevant is voor de betreffende opleiding/functie.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.
  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt.

  Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.
  • Bureau frontlijn: bureau voor innovatie en groei in de Rotterdamse achterstandswijken
  • De jonge krijger: social enterprise tegen schooluitval en jeugdwerkloosheid
  • Stichting BOOR

   Stichting BOOR verzorgt het openbaar (speciaal) basisonderwijs, voortgezet onderwijs en (voortgezet) speciaal onderwijs in Rotterdam en omstreken.

   website 

  • Stichting Dock: bureau voor buurtbemiddeling, jeugd- en jongerenwerk, maatschappelijke participatie, maatschappelijk werk en opvoedingsondersteuning
  • Voedselbank: vrijwilligersorganisatie die hun klanten voorzien van voedselpakketten
 • Na je diploma

  Sociaal werkers werken meestal bij een (semi)overheidsinstelling of een welzijnsorganisatie. Zij horen thuis in het hart van de wijk.

  Daarom hebben zij hun wortels in het hart van de wijk en hebben het vertrouwen van de bewoner. Zo kun je snel problemen signaleren en hier oplossingen voor zoeken. Je werkt nauw samen met wijkteams en instanties.

  Een sociaal werker kan zich ook richten op sociaal-cultureel gebied, zoals organisaties voor kunst, cultuur en amusement of op het gebied van maatschappelijke opvang en buitenschoolse opvang.

  • Diploma, wat nu?

   Toekomstige werkplekken

   Met het diploma Sociaal werk kun je gaan werken in diverse branches zoals de gezondheidszorg, jeugdhulpverlening, ouderenzorg of de sociale dienstverlening.

   Maar je kunt ook kiezen voor maatschappelijke opvang, crisisopvang of verslaafdenzorg, of gaan werken bij woningbouwverenigingen, gemeenten, asielzoekerscentra en vluchtelingenwerk. Er zijn veel mogelijkheden.

  • Vervolgopleiding

   Heb je ambitie om in je werk door te kunnen groeien?

   Doorstuderen aan het hbo maakt je carrièrekansen groter. Zo kun je doorstromen naar een tweejarige ad-opleiding, zoals Sociaal Financiële Dienstverlening. Ook kun je doorstromen naar een vierjarige hbo-opleiding, zoals Social Work.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   MeeloopdagHeb je een opleiding gevonden zoals deze, die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat?

   Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine bij een richting die je bij je vindt passen en kom kijken bij ons op school.

   Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk van de opleiding en het kan je helpen bij het maken van de juiste keuze!

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De data voor het nieuwe schooljaar kun je zien op Open dagen 2019-2020.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • OPEN DAG 😀 KOM JE OOK
  OP 10 MAART?
  Schrijf je in voor de Open dag!
 • Contact

  Heb je een vraag over de opleiding Sociaal werker op niveau 4? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25615
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.