vragen
bbl - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25073
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Juwelier

Medewerker juwelier

Dit onderwijstraject is in het bijzonder bedoeld voor mensen die willen werken in de juweliersbranche en een mbo-diploma Medewerker juwelier willen behalen. Het zogeheten werkend leren traject. De lessen zijn zowel theoretisch als praktisch ingericht. Gedurende de gehele opleiding worden aangeleerde kennis en vaardigheden uitgewerkt met opdrachten in de praktijk. Een belangrijk deel van het examen, de Proeven van Bekwaamheid, vinden plaats in de stageperiode. Om de opleiding te volgen is het de bedoeling dat je minimaal 3 dagen per week werkzaam bent bij een juwelier.

 • De opleiding

  Dit onderwijstraject is in het bijzonder bedoeld voor mensen die willen werken in de juweliersbranche en een MBO diploma Medewerker juwelier willen behalen. Het zogeheten werkend leren traject. De lessen zijn zowel theoretisch als praktisch ingericht. Gedurende de gehele opleiding worden aangeleerde kennis en vaardigheden uitgewerkt met opdrachten in de praktijk. Een belangrijk deel van het examen, de Proeven van Bekwaamheid, vinden plaats in de stageperiode. Om de opleiding te volgen is het de bedoeling dat je minimaal 3 dagen per week werkzaam bent bij een juwelier.
  • Meer over deze opleiding

   De opleiding start met een oriëntatie op het vak en de branche, daarna ga je jezelf specialiseren. Het merendeel van de lesstof wordt aangeboden in de vorm van thema’s. Denk hierbij aan branding, sales, retail, online marketing en management. Naast de algemene vakken Nederlands, Engels en rekenen krijg je onder andere de vakken verkoopkunde, edelsteenkunde en artikelkennis aangeboden.

   De stage is een belangrijk deel van de opleiding. Daar leer je om de opgedane kennis in de praktijk toe te passen. Als bbl-student ben je al ten minste 3 dagen per week werkzaam in een juweliersbedrijf.
  • Keuzedelen

   Aan het eind van het 1e jaar specialiseer je jezelf door het kiezen van een keuzedeel voor jaar twee: verdieping Edelsteenkunde (Europees erkend diploma, FEEG) of Stijlleer en waardebepaling.
  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan heb je per week drie of vier dagen praktijk, plus een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is er ook een bol-variant. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat kan gemiddeld ongeveer vier dagen per week zijn en één dag per week stage, of je loopt een een blokstage, waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.

  • Toelatingseisen

   • vmbo kader
   • vmbo gemengde leerweg
   • vmbo tl
   • mbo 2
   • havo 4
  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

   Gereedschap
   Voor deze opleiding heb je gespecialiseerd gereedschap nodig. Vakschool Schoonhoven werkt nauw samen met gereedschapsleverancier Bijou Moderne. Bestel je hier het gereedschap dan ben je verzekerd van het juiste pakket tegen een scherpe prijs. 

   Op kamers
   Onze studenten komen uit het gehele land. De meeste zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor specifieke informatie kun je kijken op onze pagina op kamers

    

   De Juweliersopleidingen kennen aanvullende opleidingskosten.

   In onderstaande pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.

   download kosten juwelier mbo

  • Leer- en stagebedrijven

   Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.    

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Mr. Kesperstraat 10
  Mr. Kesperstraat 10, 2871 GS, Schoonhoven (51.9511242,4.8492665)
  • Mr. Kesperstraat 10

   Mr. Kesperstraat 10
   2871 GS Schoonhoven
   T (088) 945 2888

   Unieke ambachtsopleidingen in Nederland

   Schoonhoven is van oudsher dé Zilverstad van Nederland. Dit blijkt onder andere door de aanwezigheid van het Nederlands Zilver Museum, de zeer vele goud- en zilversmidateliers en natuurlijk Vakschool Schoonhoven.

 • Samenwerking

  De banden tussen Vakschool Schoonhoven en de Federatie Goud & Zilver (FGZ) zijn zeer nauw. De branche is onder andere betrokken bij promotie van het vak, examinering en vaststelling van proeve van bekwaamheid. Regelmatig verschijnt er nieuws over Vakschool Schoonhoven in het vakblad Edelmetaal, een uitgave van de FGZ.
  www.fgz.nl

  Het Gilde St. Eloy is al sinds de middeleeuwen de beschermheilige van een ieder die de (smeed)hamer hanteert. Vakschool Schoonhoven is ook lid van het Gilde St. Eloy. Met dit gilde wordt onder andere samengewerkt bij het organiseren van evenementen in de Zilverstad Schoonhoven zoals De Nationale Zilverdag en de Nacht van het Zilver.
  www.goudenzilversmidsgilde.nl

  Het Nederlands Gilde van Goudsmeden verzorgt regelmatig gastlessen en masterclasses. www.meestergoudsmeden.nl

  De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is onder andere verantwoordelijk voor het tot stand komen van de kwalificatiedossiers en het erkennen van de leerbedrijven. De opleidingen die Vakschool Schoonhoven aanbiedt vallen bij de SBB onder de sectorkamer Specialistische opleidingen. Samen met de SBB participeert Vakschool Schoonhoven in het Expertisecentrum "Specialistisch Vakmanschap"
  www.s-bb.nl

  • Ace Jewelers is voorloper in online verkoopstrategieën en heeft daarnaast drie mooie winkels voor uiteenlopende doelgroepen. Er werken veel oud-studenten bij het bedrijf. Ace Jewelers geeft daarnaast gastcolleges over online marketing aan onze studenten.
  • Bron Jewelry is een succesvol Nederlands merk, van een oud-studente van Vakschool Schoonhoven, dat momenteel internationaal zeer goed aan de weg timmert. Het bedrijf is gevestigd in Schoonhoven en is van oudsher een echt familiebedrijf. Bron biedt stageplaatsen aan onze studenten.
  • Schaap-/-Citroen is uitgeroepen tot stagebedrijf van het jaar. Ze bieden stageplaatsen aan onze juweliersstudenten. Ook verzorgen zij rondleidingen aan onze studenten in hun diverse Amsterdamse winkels waaronder de Rolexstore op de P.C. Hoofdstraat. Zo laten ze de aankomend juweliers kennis maken met het hoogsegment.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Vervolgopleiding

   Het is mogelijk om je kennis verder uit te breiden door gespecialiseerde cursussen.
  • Beroepen

   Als medewerker in een juwelierszaak kun je vakmanschap en branchekennis goed combineren. Je bent trendgevoelig en vindt het leuk om met mensen om te gaan. Goede contactuele eigenschappen, een commerciële instelling en taalvaardigheid vormen de basis voor de medewerker juwelier. Bovendien beschik je over parate kennis van artikelen die in de juwelierszaak worden verkocht.

   Als medewerker juwelier werk je als specialist in een juwelierszaak. Of je gaat als creatief inkoper in een groothandel aan de slag. Dan bezoek je beurzen voor nieuwe trendy sieraden en uurwerken. Vaak in Nederland, maar soms ook in het buitenland. Binnen het filiaalbedrijf en de groothandel liggen tal van kansen voor een medewerker juwelier.

   Wat betreft werkgelegenheid is de juweliersopleiding van Vakschool Schoonhoven een brede commerciële opleiding met een sterke branchekleuring waarmee je zowel binnen als ook buiten het juweliersvak een goede kans maakt op de arbeidsmarkt. Dit betreft niet alleen vakbekwame verkoopmedewerkers, maar ook functies zoals (assistent) bedrijfsleider, groothandel medewerker, vertegenwoordiger, kunst- en antiek veilingmedewerker.

 • Voorlichting

  Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Vakschool Schoonhoven is op 10 maart 2020 (15.00-20.00).

  Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

  Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen? Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past.

  Uit heel Nederland

  De studenten van Vakschool Schoonhoven komen uit heel Nederland en soms daarbuiten. Daarom nemen wij niet alleen deel aan de Open dagen van Zadkine, maar trekken wij ook het land in om op tal van Onderwijsbeurzen aanwezig te zijn en studenten voor te lichten over onze mogelijkheden.

  Dit is onze kalender voor 2019-2020:

  • 10 maart 2020, Open dag Vakschool Schoonhoven, 15.00 uur - 20.00 uur
  • 1 juni 2020, Open dag Vakschool Schoonhoven tijdens de Nationale Zilverdag in Schoonhoven, 10.00 uur - 17.00 uur.

  Bekijk een YouTube van de Open dag

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dagen van Vakschool Schoonhoven is op 18 en 19 januari 2019.

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen?

   Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past. Als je doorklikt op de button hieronder vind je een button waarmee je je kunt inschrijven. Dan weten we dat je komt en krijg je extra informatie.

   Schrijf je in voor de Open dagen

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Stel je vraag ...

bbl - mbo niveau 3
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25073
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.