vragen
bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25070
 • Duur:4 jaar
Download Brochure
Goudsmeden

Goudsmid (ondernemer)

 • De opleiding

  Als goudsmid ben je een creatieve vakman of -vrouw die sieraden en kleine siervoorwerpen maakt. Van goud, maar ook van andere edelmetalen en soms ook van edelstenen. Vaak op basis van een schets of tekening. Armbanden, ringen, kettingen of oorbellen: als ambachtelijk specialist maak jij het allemaal. In opdracht of op eigen initiatief. Ook voer je vakkundig reparaties uit of graveer je bijvoorbeeld een datum in een trouwring. Omdat de sieraden waarmee je werkt erg klein zijn, beschik je over speciale gereedschappen. En dankzij specialistische technieken creëer je de mooiste sieraden en weet je voor elk probleem een creatieve oplossing te vinden.

   

  • Meer over deze opleiding

   Het 1e jaar van de opleidingen Basis goudsmid, Goudsmid (ondernemer) en Zilversmid (ondernemer) is gelijk. In deze periode van de opleiding ligt de nadruk op het aanleren van de basisvaardigheden van een goud- of zilversmid. Aan het eind van het 1e jaar wordt een definitieve keuze gemaakt voor het vervolgtraject (goud 3/4 of zilver 4).

   Behalve het praktijkvak goudsmeden krijg je niet alleen algemene vakken, zoals Nederlands, Engels en rekenen, maar ook de vakken tekenen, ruimtelijk vormgeven en 3D-printing, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde. Daarnaast word je opgeleid als ondernemer. Het ondernemerschap leer je vooral door het maken van een ondernemersplan en het daadwerkelijk runnen van een (fictieve) onderneming.

   Tijdens de stage richt je jezelf vooral op het ontwerpen en maken van sieraden. Je sluit de opleiding af met een eindstage waarin je ook je meesterstuk maakt. Met dit meesterstuk laat je zien wat je gedurende je opleiding hebt geleerd.

   Tip: kijk voor inspiratie naar alle eerder gemaakte meesterstukken op: meesterstukken.nl.
  • Keuzedelen

   Aan het eind van het 1e jaar wordt een definitieve keuze gemaakt voor het vervolgtraject (goud 3/4 of zilver 4). Daarnaast specialiseer je jezelf door het kiezen van twee keuzedelen voor jaar twee: verdieping Techniek (digitaal en analoog), verdieping Design of Doorstroom HBO.
  • Toelatingseisen

   Je hebt recht op toelating tot deze opleiding als je aan de volgende voorwaarden voldoet:

   • Je hebt je uiterlijk 1 april aangemeld. Mocht je pas na 1 april je keuze maken, dan kan het zijn dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   De verplichte intake-activiteiten bestaan uit een intaketoets, een motivatie-interessescan, een praktijkopdracht en een afrondend gesprek. De wettelijke aanvullende eisen zijn: creatieve en artistieke aanleg en fijne hand- oog coördinatie. Dit wordt d.m.v. een praktijktest getest.

   Vooropleidingseisen:
   -vmbo kader
   -vmbo tl
   -vmbo gemengde leerweg
   -mbo 2
   -havo 4

   Er worden geen eisen gesteld aan het vakkenpakket.
   Na het basisjaar is er de keuze voor Niveau 3 of Niveau 4. Voor studenten met een havo, vwo of mbo 4 diploma is er de mogelijkheid te kiezen voor de opleiding Goudsmid versneld.
  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

   Gereedschap
   Voor deze opleiding heb je gespecialiseerd gereedschap nodig. Vakschool Schoonhoven werkt nauw samen met gereedschapsleverancier Bijou Moderne. Bestel je hier het gereedschap dan ben je verzekerd van het juiste pakket tegen een scherpe prijs. 

   Op kamers
   Onze studenten komen uit het gehele land. De meeste zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor specifieke informatie kun je kijken op onze pagina op kamers

    

  • Leer en stagebedrijven

   Tijdens de stage richt je jezelf vooral op het ontwerpen en maken van sieraden. Je sluit de opleiding af met een eindstage waarin je ook je meesterstuk maakt. Met dit meesterstuk laat je zien wat je gedurende je opleiding hebt geleerd. 

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Mr. Kesperstraat 10
  Mr. Kesperstraat 10, 2871 GS, Schoonhoven (51.9503502,4.8465585)
  • Mr. Kesperstraat 10

   Mr. Kesperstraat 10
   2871 GS Schoonhoven
   T (088) 945 28 88

   Dit is de hoofdlocatie

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

  • Ace Jewelers is voorloper in online verkoopstrategieën en heeft daarnaast drie mooie winkels voor uiteenlopende doelgroepen. Er werken veel oud-studenten bij het bedrijf. Ace Jewelers geeft daarnaast gastcolleges over online marketing aan onze studenten.
  • Bron Jewelry is een succesvol Nederlands merk, van een oud-studente van Vakschool Schoonhoven, dat momenteel internationaal zeer goed aan de weg timmert. Het bedrijf is gevestigd in Schoonhoven en is van oudsher een echt familiebedrijf. Bron biedt stageplaatsen aan onze studenten.
  • Schaap-/-Citroen is uitgeroepen tot stagebedrijf van het jaar. Ze bieden stageplaatsen aan onze juweliersstudenten. Ook verzorgen zij rondleidingen aan onze studenten in hun diverse Amsterdamse winkels waaronder de Rolexstore op de P.C. Hoofdstraat. Zo laten ze de aankomend juweliers kennis maken met het hoogsegment.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Vervolgopleiding

   Binnen je ambacht kun je je ontwikkelen en specialiseren. Als je je wilt specialiseren dan kun je kiezen voor de mbo-opleiding Zilversmeden. Met het diploma Goudsmeden niveau 4 kun je jezelf ook aanmelden voor het 2-jarig hbo traject Arts & Crafts aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Ook is het mogelijk om verder te studeren aan een Fachhochschule für Schmuck und Design in Duitsland.

  • Beroepen

   Als goudsmid ontwerp, vervaardig en repareer je voornamelijk sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Je gebruikt hiervoor verschillende materiaalsoorten zoals goud, zilver en onedele metalen (bijvoorbeeld kunststoffen en natuurlijke materialen). De technieken die je beoefent zijn zeer divers. Aan bod komen bijvoorbeeld montagetechnieken, giettechnieken, oppervlaktetechnieken en smeedtechnieken. Je werkt als zelfstandig ondernemer, ontwerper en/of vervaardiger van sieraden of als reparateur in de juweliersbranche. Als goudsmid oefen je het vak zelfstandig uit en heb je in de meeste gevallen een eigen bedrijf met soms enkele werknemers. Naast de creatieve kant van je onderneming houd jij je dan ook bezig met de administratie en financiën.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij de Zadkine Infoshop voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Open dagen

   Drie keer per jaar organiseren we Open dagen op onze locaties. Je kunt dan een kijkje nemen in de school om de sfeer te proeven en alles te weten komen over de opleidingen die je er kunt volgen. Studenten en docenten staan klaar om je vragen te beantwoorden. En ben je enthousiast? Dan kun je je direct aanmelden! Lees meer over Open dagen

   Schrijf je in voor de Open dagen

  • Meeloopdagen

   Heb je een opleiding gevonden die je leuk lijkt? Maar ben je benieuwd hoe het er op school aan toe gaat? Geef je op voor een meeloopdag bij Zadkine en kom kijken bij ons op school. Tijdens de meeloopdag ben je voor één dag student bij Zadkine, volg je lessen en maak je kennis met docenten en studenten. Dat geeft een goede indruk! Lees meer over Meeloopdagen

   Schrijf je in voor de meeloopdag

  • Infoshop

   De Zadkine Infoshop is er voor iedereen die vragen heeft over (mbo)opleidingen, studiekeuze en vragen over studeren in het mbo. Bij de Zadkine Infoshop geven wij informatie en advies over alle mbo opleidingen binnen Zadkine en het maken van een passende studiekeuze. In onze manier van werken staat centraal ‘de juiste student op de juiste plaats in het mbo onderwijs’. Een passende en weloverwogen studiekeuze, is de basis voor een succesvolle studieloopbaan. Het gaat tenslotte om jouw toekomst.

   Lees meer over de Zadkine Infoshop

 • Contact

  Stel je vraag ...

bol - niveau 4
 • Start:augustus
 • Crebonummer:25070
 • Duur:4 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze cookiepagina.