vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25070
 • Duur:4 jaar
Download Brochure
Goudsmeden

Goudsmid (ondernemer)

Je bent een creatieve vakman of -vrouw die sieraden of kleine gebruiksvoorwerpen maakt van goud en van andere edelmetalen, vaak ook met edelstenen. Je werkt vaak op basis van een schets of tekening door jou zelf ontworpen. Ook voer je reparaties uit of verander je bestaande sieraden. Als Ambachtelijk specialist maak jij het allemaal zelf. In opdracht of naar eigen ontwerp. Armbanden, Ringen, Colliers of Oorbellen; alles komt voorbij in jouw beroep.

 • De opleiding

  Je bent een creatieve vakman of -vrouw die sieraden of kleine gebruiksvoorwerpen maakt van goud en van andere edelmetalen, vaak ook met edelstenen. Je werkt vaak op basis van een schets of tekening vaak door jou zelf ontworpen. Ook voer je reparaties uit of verander je bestaande sieraden. Als Ambachtelijk specialist maak jij het allemaal zelf. In opdracht of naar eigen ontwerp. Armbanden, Ringen, Colliers of Oorbellen; alles komt voorbij in jouw beroep.

  Omdat de sieraden waarmee je werkt vaak klein zijn, werk je met speciale gereedschappen. En dankzij specialistische skills weet je voor elke uitdaging een creatieve oplossing te vinden en maak je de mooiste dingen.

  Mooi filmpje door RTLZ over het vak goudsmeden. Happiness is handmade.

  https://www.rtlnieuws.nl/economie/life/video/4893571/de-weg-van-het-goud-3-de-edelsmid

  • Meer over deze opleiding


   Bij de versnelde opleiding Goudsmid ondernemer leer je de eerste twee jaar de basisvaardigheden van een goudsmid. Je krijgt veel praktijkuren goudsmeden en daarnaast ook andere praktijkvakken zoals zilversmeden en handgraveren. De theorievakken zullen in verkorte vorm worden aangeboden. Uiteraard moet je aan het eind van de opleiding aan dezelfde eisen voldoen als bij de opleiding Goudsmid ondernemer. Er wordt dus een groter beroep gedaan op je zelfdiscipline en we verwachten meer zelfstudie van je. Naast de praktijkvakken krijg je ook les in 2D en 3D vormgeven, 3D printen, kunstgeschiedenis en edelsteenkunde. Daarnaast wordt je opgeleid tot zelfstandig ondernemer. Het ondernemerschap leer je vooral door het maken van een ondernemersplan en het daadwerkelijk opzetten van een (fictieve) onderneming.

   Aan het eind van jouw opleiding loop je driekwart jaar stage bij meerdere bedrijven. De stageplaatsen zijn over het hele land verspreid en zelfs zijn er mogelijkheden in het buitenland. Vakschool Schoonhoven werkt nauw samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor ons vak. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw toekomstige beroep.

   Tijdens de stageperiode maak je ook je Meesterstuk waarmee je laat zien wat je allemaal tijdens jouw opleiding hebt geleerd.

   Tip: kijk voor inspiratie naar alle eerder gemaakte meesterstukken op: meesterstukken.nl.
  • Keuzedelen

   In het tweede jaar van de opleiding Goudsmid ondernemer Ga je jezelf specialiseren door het kiezen van een aantal keuzedelen:

   • Verdieping Versieringstechnieken (keuze uit twee van vijf verschillende specialistische technieken)
   • Uitstroomprofiel Complexe Technieken, Sieraadontwerpen of Doorstroom HBO
   • CAD/CAM, Graveren of Edelsteenkunde (Europees erkend diploma, FEEG)

  • Leer- en stagebedrijven

   Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine Vakschool Schoonhoven werkt intensief samen met bedrijven in het hele land. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

   Op www.kansopwerk.nl kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op www.stagemarkt.nl kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.

  • Opleidingskosten

   Kijk voor een overzicht van de opleidingskosten op www.zadkine.nl/schoolkosten

   Studiefinanciering

   Ben je 18 jaar of ouder, ga je een bol-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.

   Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website: www.duo.nl

   Gereedschap
   Voor deze opleiding heb je gespecialiseerd gereedschap nodig. Vakschool Schoonhoven werkt nauw samen met gereedschapsleverancier Bijou Moderne. Bestel je hier het gereedschap dan ben je verzekerd van het juiste pakket tegen een scherpe prijs. 

   Op kamers
   Onze studenten komen uit het gehele land. De meeste zullen dus zelfstandig moeten wonen. In eerste instantie dien je zelf stappen te ondernemen om een geschikte kamer te vinden. Voor specifieke informatie kun je kijken op onze pagina op kamers

    

   Voor een zilver- of goudsmid is gespecialiseerd gereedschap onvermijdelijk. Dit brengt de nodige kosten met zich mee. Een groot deel hiervan is echter te beschouwen als investering op lange termijn.

   In onderstaande pdf kun je precies zien wat de kosten per leerjaar zijn, waaronder kosten voor materiaal, excursies en boeken.

   overzicht kosten goudsmeden mbo

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen. Kijk onderstaand voor de aanvullende vooropleidingseisen van deze opleiding.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   De verplichte intake-activiteiten bestaan uit een intaketoets, een motivatie-interessescan, een praktijkopdracht en een afrondend gesprek. De wettelijke aanvullende eisen zijn: creatieve en artistieke aanleg en fijne hand- oog coördinatie. Dit wordt door middel van een praktijktoets getest.

   Vooropleidingseisen:
   -havo 5
   -vwo 5
   -mbo 4

   Er worden geen eisen gesteld aan het vakkenpakket.
 • Nieuws­brief Cursussen & Trainingen Vakschool
  Download 2020 #2
 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Mr. Kesperstraat 10
  Mr. Kesperstraat 10, 2871 GS, Schoonhoven (51.9511242,4.8492665)
  • Mr. Kesperstraat 10

   Mr. Kesperstraat 10
   2871 GS Schoonhoven
   T (088) 945 2888

   Unieke ambachtsopleidingen in Nederland

   Schoonhoven is van oudsher dé Zilverstad van Nederland. Dit blijkt onder andere door de aanwezigheid van het Nederlands Zilver Museum, de zeer vele goud- en zilversmidateliers en natuurlijk Vakschool Schoonhoven.

 • Samenwerking

  De banden tussen Vakschool Schoonhoven en de Federatie Goud & Zilver (FGZ) zijn zeer nauw. De branche is onder andere betrokken bij promotie van het vak, examinering en vaststelling van proeve van bekwaamheid. Regelmatig verschijnt er nieuws over Vakschool Schoonhoven in het vakblad Edelmetaal, een uitgave van de FGZ.
  www.fgz.nl

  Het Gilde St. Eloy is al sinds de middeleeuwen de beschermheilige van een ieder die de (smeed)hamer hanteert. Vakschool Schoonhoven is ook lid van het Gilde St. Eloy. Met dit gilde wordt onder andere samengewerkt bij het organiseren van evenementen in de Zilverstad Schoonhoven zoals De Nationale Zilverdag en de Nacht van het Zilver.
  www.goudenzilversmidsgilde.nl

  Het Nederlands Gilde van Goudsmeden verzorgt regelmatig gastlessen en masterclasses. www.meestergoudsmeden.nl

  De Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) is onder andere verantwoordelijk voor het tot stand komen van de kwalificatiedossiers en het erkennen van de leerbedrijven. De opleidingen die Vakschool Schoonhoven aanbiedt vallen bij de SBB onder de sectorkamer Specialistische opleidingen. Samen met de SBB participeert Vakschool Schoonhoven in het Expertisecentrum "Specialistisch Vakmanschap"
  www.s-bb.nl

  • Ace Jewelers is voorloper in online verkoopstrategieën en heeft daarnaast drie mooie winkels voor uiteenlopende doelgroepen. Er werken veel oud-studenten bij het bedrijf. Ace Jewelers geeft daarnaast gastcolleges over online marketing aan onze studenten.
  • Bron Jewelry is een succesvol Nederlands merk, van een oud-studente van Vakschool Schoonhoven, dat momenteel internationaal zeer goed aan de weg timmert. Het bedrijf is gevestigd in Schoonhoven en is van oudsher een echt familiebedrijf. Bron biedt stageplaatsen aan onze studenten.
  • Schaap-/-Citroen is uitgeroepen tot stagebedrijf van het jaar. Ze bieden stageplaatsen aan onze juweliersstudenten. Ook verzorgen zij rondleidingen aan onze studenten in hun diverse Amsterdamse winkels waaronder de Rolexstore op de P.C. Hoofdstraat. Zo laten ze de aankomend juweliers kennis maken met het hoogsegment.
 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Vervolgopleiding

   Binnen je ambacht kun je je verder ontwikkelen en specialiseren door middel van cursussen. Vervolgopleidingen voor beeldende kunst en vormgeven zijn de Willem de Kooning Academie in Rotterdam en ArtEZ hogeschool in Arnhem. Ook is het mogelijk om verder te studeren aan een Fachhochschule für Schmuck und Design in Duitsland.

  • Beroepen

   Als goudsmid ontwerp, vervaardig en repareer je voornamelijk sieraden en kleine gebruiksvoorwerpen. Je gebruikt hiervoor verschillende materiaalsoorten zoals goud, zilver en onedele metalen (bijvoorbeeld kunststoffen en natuurlijke materialen). De technieken die je beoefent zijn zeer divers. Aan bod komen bijvoorbeeld montagetechnieken, giettechnieken, oppervlaktetechnieken en smeedtechnieken. Je werkt als zelfstandig ondernemer, ontwerper en/of vervaardiger van sieraden of als reparateur in de juweliersbranche. Als goudsmid oefen je het vak zelfstandig uit en heb je in de meeste gevallen een eigen bedrijf met soms enkele werknemers. Naast de creatieve kant van je onderneming houd jij je dan ook bezig met de administratie en financiën.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Open dagen

   Elk jaar organiseren we vier open dagen. De eerstvolgende Open dag van Vakschool Schoonhoven is op 5 november 2020 (15.00-20.00).

   Een Open dag is dé gelegenheid om eens rond te kijken en de sfeer te voelen. Je krijgt een goed beeld van het beroep als je bij een opleiding langs gaat, meedoet aan de eventuele activiteiten en vragen stelt. Dat kan aan docenten maar ook aan onze eigen leerlingen. 

   Het is belangrijk dat je een goede keus maakt, want de vakrichting moet een beetje bij je passen. Stel jezelf de vraag: zou ik dit werk (een tijdje) willen doen? Wat zijn de doorgroeimogelijkheden? Als mijn vooropleiding niet voldoende is voor deze opleiding, wat moet ik doen om te zorgen dat ik wel met deze opleiding kan beginnen? Daarom organiseren wij Open dagen en helpen we je graag om samen met jou te kijken wat bij je past.

   Uit heel Nederland

   De studenten van Vakschool Schoonhoven komen uit heel Nederland en soms daarbuiten. Daarom nemen wij niet alleen deel aan de Open dagen van Zadkine, maar trekken wij ook het land in om op tal van Onderwijsbeurzen aanwezig te zijn en studenten voor te lichten over onze mogelijkheden.

   Dit is onze kalender voor 2020-2021:

   • donderdag 5 november 2020, 15.00 uur - 20.00 uur.
   • Nacht van het Zilver, vrijdag 12 december 2020, 18.00 uur - 00.00 uur.
   • vrijdag 15 januari 2021, 15.00 uur - 20.00 uur.
   • zaterdag 16 januari 2021, 10.00 uur - 14.00 uur.
   • dinsdag 9 maart 2021, 15.00 uur - 20.00 uur.
   • maandag 24 mei 2021, Open dag Vakschool Schoonhoven tijdens de Nationale Zilverdag in Schoonhoven, 10.00 uur - 17.00 uur.

   Bekijk een YouTube van de Open dag

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • Contact

  Stel je vraag ...

 • RTLZ over het vak Goudsmeden

  RTLZ heeft een mooi filmpje gemaakt over het vak Goudsmeden. Happiness is handmade.

  Bekijk het filmpje hier.

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25070
 • Duur:4 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.