vragen
bol - mbo niveau 3/4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23065
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Administratieve dienstverlening

Financieel administratieve beroepen

Het beroep boekhouder is sterk veranderd. Voorheen lag de nadruk vooral op het inboeken van gegevens. Door automatisering zijn deze werkzaamheden grotendeels vervangen door het controleren, analyseren en rapporteren van financiële gegevens. Een toekomstige boekhouder heeft er dan ook meer taken en verantwoordelijkheid bijgekregen. Meer dan ooit zorgen boekhouders ervoor dat een bedrijf financieel gezond is én blijft.

 • De opleiding

  Tijdens de opleiding Financieel administratieve beroepen word je voorbereid op de veranderende inhoud van functies binnen de financiële beroepen. Met de opleiding nieuwe stijl wordt veel aandacht besteed aan de beroepspraktijk, onder andere met diverse simulaties. Ook de afzonderlijke vakken sluiten goed op deze simulaties aan, zoals het vak Nederlands. Dit is bijvoorbeeld nodig om een deugdelijk rapport te kunnen schrijven. Dit leer je tijdens je opleiding, waardoor je kansen op de arbeidsmarkt toenemen. Vind je het leuk om met cijfers te werken? Ben je nauwkeurig en werk je geordend? Misschien past deze opleiding dan bij jou.

  bekijk studie in cijfers van niveau 3 | bekijk studie in cijfers van niveau 4

  • Meer over deze opleiding

   De opleiding Financieel administratieve beroepen wordt in een nieuw jasje gestoken. Dat is nodig omdat de beroepspraktijk flink verandert. Een boekhouder is al lang niet meer iemand die alleen gegevens inboekt. Door het controleren, analyseren en rapporteren van financiële gegevens houdt hij/zij een bedrijf gezond. Verantwoordelijk werk waar deze vernieuwde opleiding goed op aansluit.

    

   Het beroep verandert
   Het beroep boekhouder is sterk veranderd. Voorheen lag de nadruk vooral op het inboeken van gegevens. Door automatisering zijn deze werkzaamheden grotendeels vervangen door het controleren, analyseren en rapporteren van financiële gegevens. Een toekomstige boekhouder heeft er dan ook meer taken en verantwoordelijkheid bijgekregen. Meer dan ooit zorgen boekhouders ervoor dat een bedrijf financieel gezond is én blijft.

   De vernieuwde opleiding
   Als student word je voorbereid op de veranderende inhoud van functies binnen de financiële beroepen. Met de opleiding nieuwe stijl wordt veel aandacht besteed aan de beroepspraktijk, onder andere met diverse simulaties. Ook de afzonderlijke vakken sluiten goed op deze simulaties aan, zoals het vak Nederlands. Dit is bijvoorbeeld nodig om een deugdelijk rapport te kunnen schrijven. Dit leer je tijdens je opleiding, waardoor je kansen op de arbeidsmarkt toenemen.

   Lees ook het interview met 2 enthousiaste docenten. 

   De opleiding Financieel administratieve beroepen 

   Deze beroepsopleiding leidt je op tot financieel administratief medewerker, junior assistent-accountant of bedrijfsadministrateur. Tijdens de opleiding maken we veel gebruik van simulaties. Dat betekent dat je dagboeken zult bijhouden van een fictief bedrijf. Je houdt hiermee de hele boekhoudcyclus bij. Je oefent ook met de simulaties voordat je op stage gaat, zodat je al enige kennis zult hebben van het boekhoudkundig systeem en hoe de hele cyclus werkt.

   Uitstroomrichtingen
   Er zijn 3 uitstroomrichtingen. Tijdens het intakegesprek wordt gekeken op welk niveau je wordt geplaatst (3 of 4).

   Niveau 3

   • Uitstroom: Financieel administratief medewerker 

   Tijdens de opleiding leren we je hoe je dagboeken kunt bijhouden, zoals een inkoop-, verkoop-, kas- of bankboek. Ook leer je hoe je de debiteuren-, crediteuren- en voorraadadministratie en urenregistratie actueel moet houden.

   Je sluit je opleiding af met diverse proeven van bekwaamheid, bijvoorbeeld voor het onderdeel debiteuren en crediteurenadministratie. Tijdens de Proeve laat je zien dat je klaar bent om deze werkzaamheden in de praktijk uit te voeren. Hiernaast maak je ook instellingsexamens, bijvoorbeeld het instellingsexamen Bedrijfsadministratie 1. Tijdens de opleiding loop je stage in het 1e en 2e jaar.

   Niveau 4

   • Uitstroom: Junior assistent-accountant
   • Uitstroom: Bedrijfsadministrateur  

   Bij de opleidingen Bedrijfsadministrateur en Junior assistent-accountant besteden we aandacht aan het bijhouden van diverse dagboeken, zoals het inkoop-, verkoop-, kas- en bankboek. Ook trainen we je in werkzaamheden rondom een debiteuren- en crediteurenadministratie. Daarnaast heb je taken als de periodeafsluiting, omzetbelasting, de voorraadadministratie en de urenregistratie.

   Je sluit je opleiding af met diverse proeven van bekwaamheid, bijvoorbeeld voor het onderdeel debiteuren en crediteurenadministratie. Tijdens de Proeve laat je zien dat je klaar bent om deze werkzaamheden in de praktijk uit te voeren. Hiernaast maak je ook instellingsexamens, bijvoorbeeld het instellingsexamen Bedrijfseconomie 1. Tijdens de opleiding loop je in elk leerjaar stage.

   Sprintopleiding
   Het sprinttraject Future Financials maakt het mogelijk om bijvoorbeeld in 2 jaar een niveau 4-diploma te behalen. Dit kan aantrekkelijk zijn, wanneer je wilt doorstromen naar het hbo (2-jarige Associate degree of 4-jarige Bachelor). Ook voor havisten kan een sprinttraject aantrekkelijk zijn. Mocht je onverhoopt uitvallen op het hbo, dan kun je terugvallen op je mbo-diploma en werk zoeken. 

   Sprintopleiding is maatwerk
   Een opleiding op niveau 3 of 4 duurt maximaal 3 jaar. Denk jij dat je ervoor in aanmerking komt om de opleiding Financieel administratieve beroepen versneld te doen? Vraag ons dan naar de mogelijkheden. 

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer- en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

   Volg je deze opleiding op locatie Benthemplein, dan moet je een laptop aanschaffen.

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Heb je een diploma op mbo-niveau 2, dan heeft een diploma Bedrijfsadministratief medewerker nadrukkelijk de voorkeur.

   Maatwerktraject niveau 4

   Je komt in aanmerking voor een maatwerktraject voor onze niveau 4-opleiding wanneer je:
   • In bezit bent van een mbo-diploma op niveau 3 met financiële achtergrond, een havo-diploma of een overgangsbewijs van 5 naar 6 vwo.
   • Een voldoende haalt voor de toetsen, waarvoor je na aanmelding voor deze opleiding wordt uitgenodigd (Nederlands, Engels en rekenen).

   Wil jij voor een versnelling in aanmerking komen? Dan doe jij bij ons een capaciteitentest, als onderdeel van de intake.

 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Locaties

  Bij Zadkine voel je je snel thuis! Wij hebben verschillende locaties in Rotterdam en omstreken. Onze locaties zijn goed bereikbaar met het openbaar vervoer en hebben moderne faciliteiten. Op het kaartje hieronder zie je op welke locatie(s) je voor deze opleiding terecht kunt. Nieuwsgierig? Kom kijken op een van onze Open dagen of geef je op voor een meeloopdag.

  Sportlaan 15
  Sportlaan 15, 3202 VW, Spijkenisse (51.8545032,4.3090097)
  Prins Alexanderlaan 55
  Prins Alexanderlaan 55, 3067 GB, Rotterdam (51.9507303,4.5508539000000008)
  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Sportlaan 15

   Sportlaan 15
   3202 VW Spijkenisse
   T (088) 945 36 00

   Opleidingen in de richtingen Financieel, Secretarieel, Handel en ICT.

   Op deze locatie vind je het Business College en ict-opeldingen van het Techniek College Rotterdam. Deze locatie is voor voorlichting over de opleidingen van het Techniek College Rotterdam niet geopend tijdens de Infodagen en de Open dagen van Zadkine: voor de voorlichtingsdata van het Techniek College Rotterdam verwijzen wij u vriendelijk naar https://www.techniekcollegerotterdam.nl/.

  • Prins Alexanderlaan 55

   Prins Alexanderlaan 55
   3067 GB Rotterdam
   T (088) 945 10 00

   Opleidingen in de richtingen administratie, financieel, secretarieel, juridisch, marketing & communicatie, commercie, detailhandel (retail) en sport & bewegen. Download locatiegids 

   Prins Alexanderlaan 55: een grote, mooie locatie direct naast het trein- en metrostation Rotterdam Alexander. Je kunt ons dan ook uitstekend bereiken per openbaar vervoer.

  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.

  • Je diploma en dan?

   Financieel administratief medewerker (niveau 3)
   Met het diploma Financieel administratief medewerker kun je gaan werken of doorstromen naar niveau 4.

   Het beroep Financieel administratief medewerker
   Als financieel administratief medewerker werk je bij een administratiekantoor of je werkt bij een bedrijf op de afdeling Administratie. Dat kan bij een bedrijf in elke sector zijn. Je verricht diverse administratieve werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan het:

   • Bijhouden van magazijnbonnen of urenregistraties en het inboeken van inkoop- of verkoopfacturen
   • Beheren van het kasgeld. Elke declaratie wordt door jou gecontroleerd en als deze goed is, door jou verwerkt
   • Bijhouden van de debiteuren- en crediteurenadministratie en dit verwerken in de boekhouding

   Aan de financiële informatie over een bedrijf kun je zien hoe een bedrijf of instelling er voor staat. Als financieel administratief medewerker verzamel, orden en registreer je de financieel-administratieve informatie en voer je deze in voor de meest uiteenlopende financiële doeleinden.

   Junior assistent-accountant of Bedrijfsadministrateur (niveau 4)
   Met het diploma Junior assistent-accountant of Bedrijfsadministrateur kun je gaan werken of doorstromen naar een hbo-opleiding.

   Het beroep junior assistent-accountant of bedrijfsadministrateur 
   Iedereen die de opleiding Financieel administratieve beroepen niveau 4 heeft gevolgd is gekwalificeerd om, afhankelijk van de uitstroom, te werken als bedrijfsadministrateur (BA) of junior assistent-accountant (AA). De naam administrateur is de verzamelnaam voor alle financiële beroepen. Als administrateur kun je gaan werken in verschillende functies. We kunnen er 2 onderscheiden. Je bent werkzaam:

   • Op de administratie van een bedrijf of instelling
   • Bij een accountantskantoor of bij een administratiekantoor

   Elk bedrijf, groot of klein, heeft te maken met financiën. Of je nu gaat werken bij een bank, school of boetiek, iedereen moet de financiën bijhouden. Jij zorgt ervoor dat het bedrijf, de instelling of de klant inzicht houdt in de financiële positie en de daarbij behorende rechten en plichten. Alle werkzaamheden die je uitvoert zijn erop gericht om aan externe partijen te laten zien dat je boekhouding in orde is. Bij externe partijen kun je denken aan banken, de belastingdienst en aandeelhouders. 

   Je werkt over het algemeen zelfstandig, vaak in opdracht van, aan taken met enige complexiteit. De werkzaamheden zijn afwisselend en worden meestal verricht vanuit een back office, maar er zijn ook externe contacten. Soms adviseer je ook het management en coördineer je werkzaamheden van anderen. Met jouw werk zorg je ervoor dat de leiding van het bedrijf altijd goed weet hoe het bedrijf er financieel voor staat. 

   Doorstromen naar een hbo-opleiding
   Met je niveau 4-diploma kun je:   

   • Een aansluitende opleiding volgen op het hbo
   • Een Associate degree behalen op de Rotterdam Academy (2-jarige opleiding op hbo-niveau). Zie www.rotterdamacademy.nl voor meer informatie
   Doorstuderen na je mbo? Overweeg het doorstroomprogramma mbo-hbo!
   Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.

   Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

   Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan hier voor meer info.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel je vraag ...

 • Kennismaken met...

  Akshay

  ‘Werken met cijfers is helemaal mijn ding’

  Goed met cijfertjes was Akshay Janki (17) altijd al. Maar om daar nóg beter in te worden, koos hij voor de opleiding Financieel administratieve beroepen. Zijn droom: accountant worden bij een groot internationaal bedrijf.

  Mbo Financieel administratieve beroepen “Mijn familie zegt altijd: je moet doen waar je goed in bent. Dus toen het tijd was om een vervolgstudie te kiezen, pakte ik direct mijn eindexamenlijst erbij. Daarop zie je duidelijk dat ik weinig talent heb voor talen. Beter scoor ik op vakken zoals maatschappijleer, maar met stip bovenaan staan wiskunde en economie.

  Vertaald naar een passende studie is het dus niet zo vreemd dat al gauw de opleiding Financieel administratieve beroepen boven kwam drijven. Al twijfelde ik ook even aan een meer juridische opleiding. Want ook de advocatuur spreekt aan. Maar eerlijk is eerlijk: werken met cijfers vind ik nóg leuker. Een carrière als accountant bij een groot kantoor lijkt mij een mooi toekomstperspectief.

  Om daar te komen, heb ik wel nog een lange weg te gaan. Zo wil ik na het mbo nog minimaal een bachelor en liefst ook een universitaire studie afronden. Als alles volgens plan gaat, betekent dat nog zeker tien jaar doorstuderen. Best pittig, maar stap voor stap kom ik daar wel. Mede dankzij Zadkine, want zij brengen mij als eerstejaarsstudent nu de basis bij van het controleren, analyseren en rapporteren van financiële gegevens.

  Fijn vind ik dat de opleiding veel aandacht besteedt aan de beroepspraktijk. Boekhouden is een secuur werkje en – zeker in het begin – best ingewikkeld. Maar door allerlei kantoorsimulaties leren ze je precies hoe je een kasboek bijhoudt of inkooporders in de administratie verwerkt.

  Een goede voorbereiding ook op mijn eerste stage die binnenkort begint. Toch een spannend moment. Dan ga ik pas écht ervaren hoe het is om in de financiële sector te werken.”

bol - mbo niveau 3/4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:23065
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.