vragen
bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25133
 • Duur:3 jaar
Download Brochure
Commercie

Assistent manager internationale handel

Als assistent manager internationale handel kun je werken als binnen- en/of buitendienstmedewerker in alle branches van de internationale handel: groothandel, productiebedrijven en dienstverlening. Je hebt veel contacten met internationale klanten. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het voorbereiden en afhandelen van import- en exporttransacties. Ook voer je marktonderzoek uit om nieuwe afzetmarkten te vinden.

 • De opleiding

  Tijdens de opleiding Assistent manager internationale handel krijg je te maken met alle onderdelen die bij import en export een rol spelen. Je leert hoe je moet omgaan met andere culturen en gebruiken, welke documenten bij internationale handel van belang zijn, de rol van transport en distributie in de internationale handel en op welke manier betalingen plaatsvinden. Heb jij interesse in het buitenland? Ben je flexibel en kun je nauwkeurig werken? Dan is deze opleiding misschien iets voor jou!

   

  • Meer over de opleiding

   Tijdens de opleiding Assistent manager internationale handel krijg je te maken met alle onderdelen die bij import en export een rol spelen. Je leert hoe je moet omgaan met andere culturen en gebruiken, welke documenten bij internationale handel van belang zijn, de rol van transport en distributie in de internationale handel en op welke manier betalingen plaatsvinden. Verder is talenkennis een belangrijk onderdeel. Naast Engels krijg je ook een 2e moderne vreemde taal: Duits of Spaans. Ervaring opdoen in het buitenland is een mogelijkheid. In het 3e leerjaar bestaat de optie om in het buitenland stage te lopen.

    

   Vakken
   Naast de standaard vakken Nederlands, Rekenen en Engels krijg je een 2e moderne vreemde taal en de volgende vakken:

   Profieldeel:

   • Internationaal betalingsverkeer
   • Internationale leveringsstructuur
   • Het schrijven van een exportmarketingplan
   Basisdeel :
   • Bedrijfseconomie
   • Sales
   • Marketing
   • Rechten- en klachtenprocedure
   • Wet & regelgeving
   • Commerciële calculaties & analyses

   Verder krijg je te maken met een gedeelte van je opleiding dat bestaat uit zogenaamde keuzedelen. Deze keuzedelen dienen om je opleiding te verbreden, te verdiepen of om door te stromen naar het hbo.

   De volgende keuzedelen zijn mogelijk:

   • Werken in het buitenland
   • Inspelen op innovaties
   • Online marketing en e-commerce
   • Doorstroom hbo

   Basisjaar
   Bij de opleidingen Assistent manager internationale handel, Vestigingsmanager groothandel en (Junior) accountmanager is het 1e leerjaar een basisjaar. Daarom kun je bij deze opleidingen aan het eind van leerjaar 1 nog switchen. Voor de opleiding Assistent manager internationale handel betekent dit dat je na het 1e leerjaar kunt kiezen om door te gaan met deze opleiding of kunt switchen naar Vestigingsmanager groothandel of (Junior) accountmanager.

  • Het verschil tussen bol en bbl

   Er zijn twee verschillende leerwegen om je diploma te halen: bol en bbl.

   Als je deze opleiding gaat volgen, kies je voor een bol-opleiding. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat is gemiddeld ongeveer vier dagen les per week en één dag stage, of het kan in de vorm van een blokstage waarin je dus een bepaalde periode lang elke dag stage loopt.

   Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan is de nadruk precies andersom: per week drie of vier dagen praktijk, een of twee dag(en) school). Op deze manier kun je werken en leren combineren.

   Van deze opleiding is geen bbl-variant.

  • Leer en stagebedrijven

   Bij het zoeken van een opleiding die bij je past komt nog een belangrijk aspect om de hoek kijken: wat zijn de kansen om een baan te vinden als je straks je diploma op zak hebt?

   Kans op werkEr zijn twee sites waar je goede informatie kunt vinden. In www.kansopwerk.nl zie je onderaan het scherm een balk waar je een beroep kunt intikken en de regio (neem een grotere plaats, bijvoorbeeld Rotterdam). Als resultaat zie je dan de kans op werk en de kans op stage.

   Je kunt ook naar www.stagemarkt.nl gaan om uit te zoeken welke kans je hebt op stage. Op deze website kunt je preciezer zoeken door het crebo van de opleiding in te vullen (in het infoblok bovenaan deze opleiding) en de postcode van de wijk waar je stage zou willen lopen. Bedenk wel dat deze website niet letterlijk elke stageplek kan tonen. 

  • Opleidingskosten

   Lees meer over opleidingskosten

  • Toelatingseisen

   Belangrijke informatie over toelating tot deze opleiding:

   • Je beschikt over de juiste vooropleiding. Kijk voor meer informatie bij de algemene vooropleidingseisen.
   • Wanneer je je na 1 mei aanmeldt, is er een kans dat je niet kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.
   • Je neemt deel aan de verplichte intake-activiteiten. Direct na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor deze intake.
   Verplichte intake-activiteiten
   • Groepsbijeenkomst
   • Opdracht en intakegesprek
   • Plaatsingsbijeenkomst
 • For young professionals

  Met jouw ambitie om aan de slag te gaan in het bedrijfsleven biedt het Zadkine Business College jou de beste start. Onze opleidingen zijn sterk verbonden met de echte praktijk. Naast het opdoen van een flinke dosis kennis over je vak, kom je tijdens je studie volop in contact met bedrijven. Gecombineerd met de juiste begeleiding en aandacht voor jouw persoonlijke ontwikkeling, stimuleren we je om het maximale uit jezelf te halen. Zo stap jij straks zelfverzekerd als young professional het Nederlandse of internationale bedrijfsleven binnen.

  Lees verder over het Zadkine Business College.

  Zadkine Business College 

 • Locaties

  Benthemplein 15
  Benthemplein 15, 3032 CC, Rotterdam (51.9283894,4.4766976)
  • Benthemplein 15

   Benthemplein 15
   3032 CC Rotterdam
   T (088) 945 24 80

   De locatie voor opleidingen in de richtingen Horeca, Brood & Banket, Facilitaire dienstverlening, Handel, Events, Financieel, Mode en Uiterlijke verzorging.
   download locatiegids

   Je vindt er opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion College, Brood- & Banket College, Business College, Dienstverlening & Facility College, Gezondheid, Welzijn & Sport College, Horeca College en Travel & Leisure Colllege.

 • Samenwerking

  Stages bij bedrijven vormen een belangrijk onderdeel van je opleiding. Je leert in de praktijk de fijne kneepjes van het vak. Zadkine werkt intensief samen met bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Zo weten we wat er speelt op de arbeidsmarkt en welke vaardigheden belangrijk zijn voor bedrijven.  Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.

 • Na je diploma

  Als je diploma hebt behaald kun je kiezen voor een vervolgopleiding of een baan op de arbeidsmarkt. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je je kansen op een baan vergroot. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want vrijwel alle werkgevers bieden ontwikkeltrajecten aan met cursussen en trainingen.
  • Je diploma en dan?

   Met dit diploma kun je gaan werken als assistent manager bij importerende en exporterende bedrijven, variërend van groenten en fruit, tot auto’s en huishoudelijke apparatuur. Denk aan logistieke havenbedrijven, zoals verschepingskantoren, cargadoors en rederijen. Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding. 

   Het beroep assistent manager internationale handel
   Als assistent manager internationale handel kun je werken als binnen- en/of buitendienstmedewerker in alle branches van de internationale handel: groothandel, productiebedrijven en dienstverlening. Als assistent manager internationale handel heb je veel contacten met internationale klanten. Je houdt je bijvoorbeeld bezig met het voorbereiden en afhandelen van import- en exporttransacties. Ook voer je marktonderzoek uit om nieuwe afzetmarkten te vinden. Je kunt omgaan met diverse culturen en hebt voldoende talenkennis om je taken uit te voeren. Bewustzijn van verschillen tussen culturen is hierbij onmisbaar. Voor de uitoefening van het beroep is een goede beheersing van Engels en een tweede moderne vreemde taal vereist.


   Past dit beroep bij jou?

   Je hebt interesse in het buitenland. Het is belangrijk dat je kunt functioneren in een omgeving waar de nadruk ligt op het behalen van commerciële doelen, omzet en het trekken, binden en boeien van klanten. Sociale en communicatieve vaardigheden, commerciële drive, creativiteit, kwaliteitsgericht, marktgericht en voorliefde voor ondernemerschap zijn essentieel. Je bent ook communicatief vaardig in Engels en een tweede moderne vreemde taal. Als je werkt in de internationale handel heb je te maken met tijdsverschillen en verschillende bedrijfsculturen. Je ambieert geen 9 tot 5 baan. Verder ben je flexibel en kun je nauwkeurig, planmatig en goed georganiseerd werken. Herken jij jezelf hierin? Misschien past dit beroep dan bij jou.

  • Vervolgopleiding

   Doorstromen
   Je kunt ook doorstromen naar een hbo-opleiding, zoals International Business and Management, Small Business en andere vakgerichte opleidingen (Fenedex) met betrekking tot internationale handel. Of een Associate degree (tweejarige opleiding op hbo-niveau).

   Doorstuderen na je mbo? Overweeg het doorstroomprogramma mbo-hbo!
   Overweeg je een economische hbo-studie te gaan doen na je mbo? Dan kun je kiezen voor extra begeleiding bij het maken van de overstap naar het hbo: het doorstroomprogramma mbo-hbo. Dit is een samenwerking tussen de Rotterdamse scholen in het mbo en hbo: Zadkine, Albeda, STC Group, Hogeschool Inholland en Hogeschool Rotterdam.

   Het doorstroomprogramma is erop gericht om jouw kansen op het succesvol doorlopen van je hbo-studie te vergroten. Dit kun je al aan het eind van mbo jaar 2 doen door middel van een ontwikkelassessment, in mbo jaar 3 door het volgen van het keuzedeel ‘studeren in het hbo’ en tijdens je eerste jaar in het hbo met extra begeleiding.

   Wil je weten of het doorstroomprogramma mbo-hbo iets voor jou is? Kijk dan hier voor meer info.

 • Voorlichting

  Goede voorlichting over onze opleidingen vinden wij belangrijk. Zo krijg je een helder beeld welke opleiding bij jou past en wat je ermee kunt worden. Om je te helpen bij het maken van een goede keuze organiseren we open dagen en meeloopdagen. Daarnaast kun je terecht bij het Zadkine Studiekeuzecentrum voor een beroepskeuzetekst of een gesprek over studiekeuze.
  • Studiekeuzecentrum (voorheen Infoshop)

   Heb je hulp nodig bij het kiezen van een studie? Wil je meer informatie over een mbo-opleiding? Of wil je goed voorbereid de Open dagen bezoeken? Maak dan een afspraak bij het Zadkine Studiekeuzecentrum.

   Tijdens een persoonlijk gesprek vertellen wij je meer over onze opleidingen en over studeren bij een van onze colleges. We nemen de tijd om te onderzoeken welke studie goed bij je past. Zo zorgen we er samen voor dat jij de juiste keuze maakt. Uiteraard zijn jouw ouders/verzorgers ook van harte welkom.

  • Meeloopdagen

   Vanwege de maatregelen tegen het Coronavirus zijn er deze periode geen meeloopdagen op locatie. Daarom organiseren we de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

   Aanmelden voor een meeloopdag kan nog steeds: Nadat duidelijk is wanneer de scholen weer open mogen, nemen we contact met je op en zullen we een nieuwe datum plannen.

  • Open dagen

   Open dagen 2019-2020Wil je eens kijken hoe het gebouw eruit ziet waar je misschien je opleiding wilt gaan volgen?

   Kom dan volgend schooljaar langs tijdens een van de open dagen. Elk schooljaar zijn er vier.

   De Open dagen van dit schooljaar zijn al voorbij. Heb je die gemist of wil je nog wat meer te weten komen? Geen probleem wij organiseren nu ook de Online Meekijkdagen!

   We kunnen je ook telefonisch helpen bij jouw studievragen. Neem hier contact op.

  • Stay connected - nieuwsbrief van Zadkine

   Vraag de nieuwsbrief aanVul je gegevens in en ontvang nieuws van Zadkine!

   Je ontvangt per e-mail meer informatie over:

   • Belangrijke data, zoals onze Open dagen.
   • Belangrijke informatie.
   • Nieuwe opleidingen.
   • Opleidingen met een goed toekomstperspectief.
   • Handige studietips.
   • En natuurlijk het laatste Zadkine-nieuws.

   vraag de nieuwsbrief aan

 • MELD JE NU AAN & start in september met je opleiding!
  Ik meld mij aan
 • Contact

  Heb je een vraag over deze opleidingen? Neem contact op met Zadkine. We staan je graag te woord!

  Stel een vraag...

 • Zadkine blog

  Op het Zadkine blog lees je hoe studenten hun opleiding ervaren.

bol - mbo niveau 4
 • Start:augustus 2020
 • Crebonummer:25133
 • Duur:3 jaar
Cookies

Voor een volledige werking van de website worden cookies op uw computer gezet. Daarnaast worden cookies geplaatst voor het bijhouden van bezoekersgedrag binnen Google Analytics, de werking van socialmedia-knoppen en reactiemogelijkheden op blogberichten. Wilt u meer informatie over hoe deze website omgaat met uw privacy en welke cookies worden opgeslagen, lees dan onze privacyverklaring.