StudieMatch
Zoeken
Menu

Studiekosten

Als je een mbo-opleiding gaat volgen, heb je te maken met diverse studie/school kosten. Voor je 18e betaal je geen lesgeld of cursusgeld. Wel heb je allerlei studiematerialen nodig. Denk aan boeken, een laptop, werkkleding of een licentie. Deze materialen betaal je zelf. Ben je 18 jaar of ouder, dan betaal je behalve je studiematerialen ook voor jouw opleiding .

Op deze pagina vind je de kosten van een bol-opleiding en van een bbl-opleiding. En je vindt informatie over je lesmaterialen. Heb je financiële problemen? Bekijk dan het Zadkine Fonds.

Wat kost een bol-opleiding?

Zolang je nog geen 18 jaar bent, hoef jij geen lesgeld te betalen. Wel betaal je schoolkosten, zoals het kopen van boeken, een laptop of werkkleding.

Als je op 1 augustus 18 jaar of ouder bent, dan ben je verplicht om lesgeld te betalen. Je betaalt voor een bol-opleiding €1239,- (schooljaar 2021/2022). Dit bedrag is bepaald door de overheid en geldt voor alle niveaus. 

Je betaalt het lesgeld aan DUO. In termijnen of in een keer. 

Boeken en studiematerialen

Als student ben je zelf verantwoordelijk voor je boeken en studiematerialen, zoals schriften, mappen en een laptop. Per opleiding kunnen de kosten verschillen. Voor de ene opleiding heb jij een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig, dat is een officieel document. Of een Sportmedisch Advies. Voor de andere opleiding heb je speciale kleding, een uniform of schoenen nodig. Deze betaal je zelf. 

Wij zorgen voor de basisuitrusting. Dat betekent dat jij gebruik mag maken van machines, koksmessen, kappersscharen en software.

Koop je boeken online

Bij STUDERS kun je de studieboeken en -materialen kopen die jij nodig hebt voor jouw opleiding. Hiervoor heb je je studentennummer nodig. Pak die er dus alvast bij. Begin juli staat jouw leermiddelenlijst online. 

Lesgeld terugvragen

In sommige situaties kun jij een deel van het betaalde lesgeld terugkrijgen. Bijvoorbeeld als jij in de loop van het schooljaar jouw opleiding afrondt. Lees op de website van DUO hoe jij je lesgeld terugkrijgt.

Wat kost een bbl-opleiding?

Ga je een deeltijdopleiding volgen: werken en leren tegelijk? Zolang jij nog geen 18 jaar bent, betaal je geen cursusgeld voor een bbl-opleiding. Je betaalt dan alleen voor je boeken en studiematerialen. 

Ben jij op 1 augustus 18 jaar of ouder, dan ben je verplicht om cursusgeld te betalen. Het cursusgeld voor dit schooljaar (2020/2021) is: 

●    € 250,- voor een niveau 1- en 2-opleiding
●    € 606,- voor een niveau 3- en 4-opleiding

Je betaalt ook cursusgeld als je een bbl-opleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo). 

Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je tegelijkertijd bent ingeschreven voor een bol-opleiding. 

Het cursusgeld betaal je aan Zadkine. Je ontvangt hiervoor een factuur in de loop van het schooljaar.

Boeken en studiematerialen

Bij een bbl-opleiding zal je veel materialen gebruiken op je leerwerkplek. Het bedrijf waar je werkt zorgt voor deze basisuitrusting. 

Voor de lessen op school zorgen wij voor de basismaterialen. Denk aan machines, gereedschappen, koksmessen, kappersscharen en software. 

Koop je boeken online

Als student koop je zelf je boeken, schriften en mappen. Je regelt ook zelf je werkkleding of schoenen voor op je leerwerkplek. Net als een Verklaring Omtrent het Gedrag, een officieel document. Of de kosten voor een Sportmedisch Advies. 

Bij STUDERS kun je de studieboeken en -materialen kopen die jij nodig hebt voor jouw opleiding. Begin juli staat jouw leermiddelenlijst online. 

Cursusgeld terugvragen

In sommige situaties heb je recht op vermindering, vrijstelling of terugbetaling van het cursusgeld. Als je bijvoorbeeld later begint met een bbl-opleiding, dan hoef je niet te betalen voor de maanden die je hebt gemist. Lees alles over het terugvragen van cursusgeld op de website van de Rijksoverheid. 

Fondsen om jou te helpen

Maak jij je zorgen over het betalen van je opleiding? Kun jij je boeken en andere materialen niet betalen? Heb jij schulden of andere financiële problemen. Misschien kan Zadkine je helpen. Je kan alleen een fonds aanvragen als je aanmelding rond is. Trek op tijd aan de bel. Met hulp van het Zadkine Fonds of het MBO-studentenfonds kun jij misschien toch de opleiding (ver)volgen. 

Het MBO-Studentenfonds

Het MBO-studentenfonds biedt financiële ondersteuning of vergoeding en is een onderdeel van de Wet versterking positie MBO studenten. Wat voor jou mogelijk is, hangt af van zaken als je leeftijd, je opleiding en het inkomen van je ouders.

De volgende vier doelgroepen kunnen aanspraak maken op het MBO-studentenfonds;

1.       BOL studenten tot 18 jaar, waarvan de ouders en/of wettelijke vertegenwoordigers onvoldoende financiële middelen hebben voor het aanschaffen van de leermiddelen. Een aanvraag indienen verloopt via het Studentenportaal

2.       Leden van de Studentenraad krijgen een vergoeding

3.       Studenten met bestuurlijke of maatschappelijk taken kunnen een vergoeding aanvragen

4.       Studievertragers vanwege bijzonderheden omstandigheden (BOL)

Val jij onder een van deze doelgroepen en wil je een aanvraag doen voor het MBO-Studentenfonds? Bespreek jouw situatie dan met je (studieloopbaan)begeleider. Hij of zij kan je verder op weg helpen.

Het Zadkine Fonds

Als jij niet kunt starten met een opleiding of je opleiding niet verder kunt volgen vanwege de kosten, dan kun jij via het Zadkine Fonds een aanvraag doen voor een bijdrage. Het Zadkine Fonds ondersteunt studenten financieel bij de aanschaf van hun leermiddelen, zoals boeken, een laptop of werkkleding. De ondersteuning bestaat uit een bruikleenovereenkomst. Het Zadkine Fonds is er voor studenten die op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar of ouder. 

Wil jij een aanvraag doen voor het Zadkine Fonds?  Bespreek jouw situatie tijdens je intake of bij de start van je opleiding met je (studieloopbaan)begeleider.

Heb je een vraag over het Zadkine Fonds, neem dan contact op met Frans van der Vlugt f.vandervlugt@zadkine.nl.