StudieMatch
Zoeken
Menu

Studiekosten

Als je een mbo opleiding gaat volgen, heb je te maken met diverse studiekosten en schoolkosten. Naast opleidingsgeld, heb je namelijk ook studiematerialen nodig. Denk hierbij aan boeken, een laptop, werkkleding of een licentie. 

Wij vertellen je alles over de kosten van een bol-opleiding en van een bbl-opleiding. En over je lesmaterialen.

Kosten mbo opleiding

Kosten mbo opleiding

Boeken en studiematerialen

Les- of cursusgeld terugvragen

Bol-opleidingen

In sommige situaties kun jij een deel van het betaalde mbo-lesgeld terugkrijgen. Dit kan bijvoorbeeld als jij in de loop van het schooljaar jouw opleiding afrondt. Lees op DUO.nl hoe jij je lesgeld terugkrijgt.

Bbl-opleidingen

In sommige situaties heb je recht op vermindering, vrijstelling of terugbetaling van het cursusgeld voor je mbo-opleiding. Als je bijvoorbeeld later begint met een bbl-opleiding op het mbo, dan hoef je niet te betalen voor de maanden die je hebt gemist. Lees over het terugvragen van cursusgeld op Rijksoverheid.nl

Financiële hulp

Maak jij je zorgen over het betalen van je mbo-opleiding? Kun jij je schoolboeken en andere materialen niet betalen? Heb jij schulden of andere financiële problemen. Misschien kan Zadkine je helpen. Je kan alleen een fonds aanvragen als je aanmelding rond is. Trek op tijd aan de bel. Met hulp van het Zadkine Fonds of het MBO-studentenfonds kun jij misschien toch de opleiding (ver)volgen.