StudieMatch
Zoeken
Menu

Juwelier (ondernemer)

Juwelier student Scot vult de etalage bij op zijn stageplek
Productkennis en oog voor detail zijn belangrijk als Juwelier
Een meesterstuk van een student geshowd door een model
Student Juwelier Scot is geknipt voor dit vak

In het kort

Jij bent vaak netjes gekleed en draagt graag mooie horloges. Jouw imago is best belangrijk voor je. Een vakman en een echte ondernemer, dat ben je. Dit maakt jou de juwelier van de toekomst. Ook kun je goed met klanten omgaan.  Ze komen bij jou in de juwelierszaak vaak voor een belangrijk moment. Of om iets te laten repareren. Jij biedt kwaliteit en service en hebt een ruime vakkennis van goud, zilver, edelstenen en uurwerken en luxury goods.  

Over jouw opleiding

Let op! Deze opleiding gaat niet van start in augustus 2023, maar in augustus 2024. Aanmelden hiervoor is weer mogelijk vanaf september 2023.

Jouw vakmanschap en branchekennis combineer je met een commerciële instelling.  Jij vindt het belangrijk om alle trends te volgen. En je hebt ruime vakkennis van goud, zilver, edelstenen en uurwerken en luxury goods. Dit leer je allemaal tijdens de opleiding tot Juwelier (ondernemer). 

Je leert wat er bij komt kijken om een sieraad te ontwerpen en maken. Je krijgt bijvoorbeeld les in edelsteenkunde. Binnen je opleiding behaal je hiermee een internationaal erkend edelsteendiploma (DGI). Zo word jij echt allround.  

In deze opleiding ligt de focus ook op het ondernemerschap. Met een ondernemersplan laat je zien dat je klaar bent om zelfstandig een juwelierszaak te runnen.  Zo komt jouw droom van een eigen juwelierszaak een stapje dichter bij.  

Wat?! Ook nog een actieve studentenvereniging en gastlessen? Yep. Tijdens de opleiding zal je je geen moment vervelen. Er is altijd wel ergens iets leuks of leerzaams te doen. Zoals de Duitslandreis waar je samen met je klasgenoten en docenten op stap gaat. 

Wat ga ik doen?

In deze mbo-opleiding tot Juwelier (ondernemer) leer jij vakmanschap te combineren met het ondernemerschap. Jij biedt kwaliteit en service en hebt een ruime vakkennis van goud, zilver, edelstenen, uurwerken en luxery goods.

Je bent trendgevoelig en kan goed met klanten omgaan.  Tijdens de opleiding mag je alvast zelf sieraden inkopen, bijvoorbeeld tijdens een vakbeurs in het buitenland. Deze sieraden etaleer je dan in de juwelierszaak op school; Intojewels. Je leert tijdens het vak etaleren hoe je dit het mooist doet. Jij weet hoe belangrijk het presenteren van sieraden is. 

Stage lopen

Het eerste jaar oriënteer je jezelf op het vak en de branche op school. Ook specialiseer je jezelf aan de hand van interessante thema’s zoals branding. Dan is het in het tweede jaar tijd voor stage. Je loopt dan 40 dagen stage. In het 3e jaar ben je het grootste gedeelte op stage. 

Locatie

Schoonhoven is al heel lang dé Zilverstad van Nederland. En Vakschool Schoonhoven is de enige school in Nederland waar je opgeleid wordt voor een baan in de goud-, zilver-, juwelier- en uurwerkbranche. Daarom komen studenten uit het hele land. Veel van hen wonen op kamers. Dit geeft Schoonhoven als (mini) studentenstad een gezellige sfeer. In school zit een hele goede kantine en er zitten twee supermarkten in de buurt.  

Schoonhoven is goed bereikbaar vanaf Rotterdam, Gouda en Utrecht. Vanaf Capelse brug pak je bus 195 en stapt uit in Schoonhoven Noord. Je loopt in twee minuten naar school.

Aan het werk

Hoe ziet het werk van een Juwelier (ondernemer) eruit? Jij hebt altijd gezegd: ‘later werk ik graag bij een bekende juwelier of word ik gewoon eigen baas’. En dat gaat aardig lukken!  
Jij bent gestart bij een bekende juwelier. Mensen komen van ver om bij jullie binnen te kijken. Dat komt ook omdat jullie alle grote horlogemerken voeren. En zelfs een paar waarvan er maar een zeer beperkte oplage is. Je bent super trots dat je hier mag werken. Je had ook wel een beetje geluk, want de eigenaar kent jouw docent van school. Ze begeleiden je supergoed. En op een dag wil je zelf je eigen zaak hebben.  


Maar voorlopig wil je hier nog hartstikke veel leren. Er stapt een klant binnen. Hij vraagt of jullie een stalen Frederique Constant met een chronograaf hebben. Dit is een horloge van €3000. En laten jullie dat nu net hebben liggen! Jij kunt de klant er van alles over vertellen. Toevallig is dit zelf ook één van je favoriete merken. Je hoeft niet eens bij de eigenaar te informeren. You got this! Na een goed gesprek van bijna 45 minuten vertrekt de klant met dit horloge. Het is voor jullie beiden een mooie mijlpaal! 

  Kans op stage

  Deze regio
  Landelijk gemiddelde
  Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

  Beroepen

  Vervolgopleidingen

  Je kunt op hbo-niveau verder studeren bijvoorbeeld commerciële economie, small business of retail management. 

  Of kies een cursus om je verder te specialiseren uit het grote aanbod Cursus & Training op deze link.

  Veelgestelde vragen

  Wat zijn de studiekosten? Hoe schrijf ik me in? Hoe kan ik een kamer vinden? Je barst vast van de vragen.

  Kom langs

  Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

  Connie Polkerman

  Management assistent

  Connie zorgt ervoor dat jouw vraag op de juiste plek terechtkomt.

  Connie Polkerman