Gastheer/-vrouw
Leerweg Werk & School (BBL)
Als gastheer of gastvrouw ontvang je gasten en zorg je dat ze niets tekortkomen. Je adviseert hen over gerechten en drankjes. Ben jij gastvrij en zoek je een leuke baan in de horeca? Bekijk dan of deze opleiding bij je past!
Over jouw opleiding
Jij leert hoe je gasten extra laat genieten van hun lunch, borrel of diner. Jij bent als gastheer of gastvrouw het visitekaartje van het restaurant en je hebt veel contact met de gasten. Het is daarom belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Op school hebben wij twee mooie restaurants waar je een groot deel van jouw opleiding te vinden bent en veel praktijkervaring opdoet.
Deze opleiding volg je in de vorm van een BBL-traject, wat betekent dat je een groot deel van de week werkzaam bent bij een restaurant of hotel. Daarnaast kom je één dag per week naar school voor theoretische lessen. Als aanvulling hierop worden er ook lessen gegeven in ons eigen restaurant, waardoor je een praktijkgerichte leerervaring krijgt.
Start wanneer jij wil!
Wil je niet wachten tot het nieuwe schooljaar om met je opleiding te beginnen? Met de flexibele instroom kun je op meerdere momenten in het jaar starten! Informeer naar de mogelijkheden.
Wat ga je doen?
Dit is een bbl-opleiding en dat houdt in dat je een groot deel van de week bij een restaurant of hotel werkt. Je komt één dag in de week naar school voor theorielessen of krijg je les in ons restaurant.
Als BBL-student werk je intensief mee in in een hotel of restaurant, waar je de fijne kneepjes van het vak leert van ervaren professionals. Je werkt samen met ervaren professionals in de horeca, waar je alle ins en outs van het vak leert. Of het nu gaat om het ontvangen en begeleiden van gasten, het verzorgen van een vlekkeloze service, of het adviseren over de culinaire hoogstandjes op het menu, jij zorgt ervoor dat elke gast een onvergetelijke ervaring heeft.
- Gasten ontvangen en bedienen
- Bestellingen opnemen
- De voorraad bewaken
- Adviseren over het menu
- Administratieve taken bijhouden
Om je opleiding compleet te maken, krijg je ook les in algemene vakken als:
- Nederlands
- Engels
- Duits
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je volgt ook keuzedelen. Deze zijn verplicht. Daarnaast maak je nog een keuze uit de vakken:
- Ondernemend gedrag
- Wijnkennis
- Eetcultuur & wensen
Werken en leren
Dit is een bbl- opleiding en dit houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Voordat je begint met de opleiding zorg je er zelf voor dat je een werkplek hebt. Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl.
Veel oefenen in de praktijk
Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met interessante en bekende horecabedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst.
BBL-traject bij de Doelen, de Beren en Fletcher
Deze opleiding bieden we aan als exclusief BBL-traject bij De Doelen, De Beren en Fletcher Hotels. Je leert van de besten in een leeromgeving waar theorie en praktijk perfect samenkomen. Eén dag per week volg je theorie op school. De overige vier dagen werk je en doe je direct waardevolle praktijkervaring op.
Je leert van de beste in een omgeving waar theorie en praktijk echt samenkomen. Je werkt vier dagen per week bij Fletcher, De Doelen of De Beren en doet direct waardevolle ervaring op. Eén dag per week volg je de volgende theoretische vakken:
- Nederlands
- Engels
- Duits (vanaf niveau 3)
- Rekenen
- Loopbaan
- Burgerschap
Je ontwikkelt snel nieuwe vaardigheden, doet waardevolle praktijkervaring op en behaalt aan het einde van de opleiding je diploma, waarmee je volledig klaar bent voor de volgende stap in je carrière!
Dit BBL-traject heeft veel voordelen! Je ontvangt direct salaris terwijl je werkt en leert. Je opleiding wordt volledig vergoed en je lesdag bij Zadkine wordt doorbetaald. Je krijgt de kans om je vak in de praktijk te leren, waardoor je sneller ervaring opdoet. Bovendien werk je in een leuke werkomgeving, waar je je vak met plezier kunt uitoefenen.
Wie kent de Beren nu niet? Met meerdere locaties in Rotterdam en door heel Nederland biedt de Beren je de kans om te werken in een van de bekendste en gezelligste restaurants van het land. Hier werk je in een informele sfeer, samen met een team van professionals die je alles leren over het vak.
Je krijgt volop de ruimte om je horeca-ervaring verder te ontwikkelen, en dat in een dynamische omgeving vol mogelijkheden!
Bij Fletcher krijg je niet alleen de kans om te leren van de besten, maar je hebt ook baangarantie! Dit betekent dat je na je opleiding direct kunt starten bij Fletcher, wat zorgt voor extra zekerheid voor je toekomst. Werken bij Fletcher betekent deel uitmaken van een gastvrije organisatie met meer dan 110 hotels door heel Nederland. Of je nu in de bediening staat of in de keuken werkt, je krijgt volop kansen om je vaardigheden te ontwikkelen en door te groeien in je carrière.
Bij Concert- en congresgebouw de Doelen in Rotterdam kun je werken en leren in het nieuwe restaurant Studio 3. Hier ontwikkel je je vaardigheden in de bediening of keuken, samen met ervaren collega’s, in een inspirerende werkomgeving. Deze unieke kans combineert praktijkervaring met theorie, en biedt bovendien toegang tot exclusieve voordelen zoals kortingen op evenementen.
Je meldt je aan voor de opleiding en tijdens het intakegesprek kijken we samen welk bedrijf het beste bij jou past. Daarna ga je op sollicitatiegesprek bij het bedrijf.
Is de opleiding toch niet helemaal wat je zoekt? Geen probleem! We zorgen ervoor dat er altijd een plek voor je is bij een andere werkgever, zodat je altijd kunt beginnen!
Werk je al, wil je een carrièreswitch maken, of ben je herintreder en op zoek naar een frisse start? Dan zijn deze opleidingen ook zeker iets voor jou!
Locatie
Je volgt jouw theorielessen lessen op het Benthemplein. Op school hebben wij een supermooi restaurant en een hippe brasserie waar we dagelijk gasten ontvangen. Onze studenten runnen onder begeleiding van onze ervaren docenten de restaurants en de keukens.
Onze locatie ligt op een paar minuten lopen van het Centraal Station en dicht bij het winkelcentrum van Rotterdam. De tram stop praktisch voor de deur.
Aan het werk
Je bent gastvrij en jij zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Voordat de gasten arriveren, zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je controleert of de tafels mooi gedekt zijn en of het aperitief klaarstaat. Met je leidinggevende bespreek je het menu van de dag, zodat jij jouw gasten goed kunt informeren en adviseren.
Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is en alles lekker smaakt.
Oog voor detail
Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Wanneer je gasten afscheid hebben genomen, zorg jij ervoor dat de tafel netjes afgeruimd wordt en weer klaarstaat voor de volgende gasten of voor de volgende dag.
Werken in de horeca kan soms druk zijn en het kan zijn dat je op verschillende tijdstippen of in het weekend moet werken. Maar die afwisseling vind jij juist zo leuk aan jouw werk.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Wil je nog verder leren? Met dit diploma stroom je door naar de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer of -vrouw op niveau 3. Je kan kiezen uit de bol-opleiding of de bbl variant.
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Je kunt met de opleiding beginnen als je in het bezit bent van een van onderstaande bewijzen of diploma's:
- Een vmbo-diploma basisberoepsgerichte, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg
- Een overgangsbewijs havo/ vwo van leerjaar 3 naar 4
- Diploma entreeopleiding, mits je met dit diploma een doorstroomrecht hebt op basis van je (examen)resultaten Nederlands en rekenen
Het cursusgeld is vastgesteld op € 295,- (schooljaar 2024/2025)
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.
Marco Hugens
Adviseur Plaatsing & VoorlichtingWil je meer weten over deze opleiding? Aarzel dan niet en neem contact met mij op.