Zoeken
Menu
StudieMatch

Gastheer/-vrouw

Gastvrouw aan het werk
gastheer en gastvrouw opleiding
Medewerkers horeca
Serveren van maaltijd

In het kort

Als gastheer of gastvrouw ben jij het gezicht van het restaurant. Jij zorgt ervoor dat het de gasten aan niets ontbreekt en ze met een tevreden gevoel het restaurant verlaten.

Over jouw opleiding

Als gastheer of gastvrouw ben jij het visistkaartje van het restaurant en heb je veel contact met je gasten. Het is daarom belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt. Tijdens deze tweejarige opleiding leren wij jou alles over het gastvrij ontvangen van gasten en hoe je hen een ontspannen topbeleving bezorgd. 

Oefenen in onze eigen restaurants

Het vak van gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen en dat ga jij ook doen bij ons. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis die gerund worden door onze eigen studenten. Je leert hier omgaan met gasten, en hoe je lunches en diners moet serveren.   

Werken in de horeca is heel afwisslend en kan druk zijn. Daarom leren wij jou hoe je met verschillende situaties om moet gaan en leer je plannen en organiseren. 

Wat ga ik doen?

De opleiding Gastheer / Gastvrouw is beschikbaar als BOL-opleiding of BBL-opleiding en duurt 2 jaar. Tijdens je opleiding leer jij hoe je gasten ontvangt en bestellingen opneemt. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt.   

Stage lopen

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl

Locatie

Op het Benthemplein hebben we een super mooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je meteen wat maximaal genieten is. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten, waar je fijn kunt werken.  

Aan het werk

Jij bent hét gezicht van het restaurant en vaak het eerste aanspreekpunt voor de gasten. Je bent gastvrij en jij zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Voordat de gasten arriveren, zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je controleert of de tafels mooi gedekt zijn, het aperitief klaarstaat en je bekijkt nog snel wat het menu van de dag is zodat jij je gasten goed kan informeren.  

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken.  Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is en alles lekker smaakt. Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Wanneer je gasten afscheid hebben genomen, zorg jij ervoor dat de tafel netjes afgeruimd wordt en weer klaarstaat voor de volgende gasten of voor de volgende dag.  

Kans op werk in jouw vakgebied

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Kans op leerbaan

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je nog verder leren? Met dit diploma stroom je door naar de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer of -vrouw op niveau 3.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met Esther.