Zoeken
Menu
StudieMatch

Gastheer/-vrouw

Gastvrouw aan het werk
gastheer en gastvrouw opleiding
Medewerkers horeca
Serveren van maaltijd

In het kort

Als gastheer of gastvrouw vertel jij gasten over het dagmenu en serveer je de gerechten. Je adviseert over wat ze bij hun gerecht het beste kunnen drinken. Jij zorgt ervoor dat ze met een tevreden gevoel het restaurant verlaten. Lijkt jou dit leuk? Bekijk dan deze bbl-opleiding.

Over jouw opleiding

Tijdens deze tweejarige bbl-opleiding leer jij hoe je gasten extra laat genieten van hun lunch, borrel of diner. 

Jij bent als gastheer of gastvrouw het visitekaartje van het restaurant en je hebt veel contact met de gasten. Het is daarom belangrijk dat je gastvrij bent en een enthousiaste instelling hebt.

Oefenen in onze eigen restaurants

Het vak van gastheer/gastvrouw leer je vooral door te veel te oefenen. En dat is precies wat je bij ons gaat doen. Het Zadkine heeft een restaurant en een brasserie in huis, die gerund worden door onze eigen studenten. Ook jij gaat hier aan de slag. 

Je leert hier praktische zaken zoals het omgaan met gasten en¬†het serveren van gerechten. Maar je leert ook meer over verschillende¬†gerechten en ingredi√ęnten en de dranken die erbij geserveerd kunnen worden. Je oefent ook hoe je reserveringen opneemt en moet afrekenen.¬†

Leren plannen en organiseren

Werken in de horeca is heel afwisslend en kan druk zijn. Daarom leren wij jou hoe je met verschillende situaties om moet gaan en leer je plannen en organiseren. 

Wat ga ik doen?

Deze bbl-opleiding Gastheer / Gastvrouw duurt twee jaar en je leert gasten ontvangen en bestellingen opnemen. Je leert ook hoe je eten en drinken serveert en hoe je jouw administratie netjes houdt. Je volgt ook workshops en je krijgt gastlessen. 

Stage lopen

De bbl-variant van deze opleiding houdt in dat je 1 dag naar school gaat en de rest van de dagen werkt bij een leerwerkbedrijf. Je regelt zelf dat je voor aanvang van de opleiding een werkplek hebt.

Veel oefenen in de praktijk

Praktijkervaring opdoen is een belangrijk onderdeel van je opleiding. Zadkine werkt intensief samen met toffe bedrijven in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op de succesvolle toekomst. 

Voor een overzicht van erkende leerbedrijven kijk je op www.s-bb.nl. 

Locatie

Je volgt de lessen op het Benthemplein. Hier hebben we een supermooi restaurant en een hippe brasserie. Daar ontvang jij je gasten en leer je alles wat met bediening, eten en drinken te maken heeft. Ook hebben we twee moderne keukens met de nieuwste apparaten.  

Onze student Nina vertelt je in dit filmpje meer over de opleiding Gastheer/ gastvrouw.

Aan het werk

Je bent gastvrij en jij zorgt ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft. Voordat de gasten arriveren, zorg jij ervoor dat alles klaar staat voor een warm ontvangst. Je controleert of de tafels mooi gedekt zijn en of het aperitief klaarstaat. Met je leidinggevende bespreek je het menu van de dag, zodat jij jouw gasten goed kan informeren en adviseren.  

Mensen laten genieten

Wanneer de gasten arriveren, begeleid jij ze naar hun tafel en zorg jij ervoor dat ze aan niets ontbreekt. Je geeft ook advies bij het kiezen van menu’s en wat ze er het beste bij kunnen drinken. Daarbij houd je rekening met bijzondere wensen, zoals een glutenvrij of lactosevrij dieet. Af en toe check je bij je gasten of alles nog naar wens is en alles lekker smaakt.

Oog voor detail

Het is belangrijk voor jou dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft. Wanneer je gasten afscheid hebben genomen, zorg jij ervoor dat de tafel netjes afgeruimd wordt en weer klaarstaat voor de volgende gasten of voor de volgende dag.  

Druk en afwisselend

Werken in de horeca kan soms druk zijn en het kan zijn dat je op verschillende tijdstippen moet werken. Maar die afwisseling vind jij juist zo leuk aan jouw werk. 

Kans op werk in jouw vakgebied

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde

Kans op leerbaan

Deze opleiding
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je nog verder leren? Met dit diploma stroom je door naar de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer of -vrouw op niveau 3. Je kan kiezen uit de bol-opleiding of de bbl variant. 

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Zadkine

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw

Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw Zadkine

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student. 

Esther van Riet

Contactpersoon Zadkine

Heb je nog vragen over deze opleiding? Neem dan contact op met mij.