StudieMatch
Zoeken
Menu

Tandartsassistent

School & Stage (BOL)

mbo tandartsassistente in praktijk

In het kort

Als assistent help je de tandarts aan de stoel. Ook zorg je ervoor dat alles in de praktijk goed verloopt. Voor patiënten ben je het eerste aanspreekpunt aan de telefoon en aan het loket. Je krijgt te maken met mensen van allerlei achtergronden, jong en oud. Lijkt het je wat? Meld je dan aan.

Goed om te weten: wil je in februari starten met de opleiding? Deze opleiding start alleen bij voldoende aanmeldingen.

Over jouw opleiding

Als assistent help je de tandarts bij de behandeling van patiënten. Je bereidt de behandeling voor, geeft ondersteuning tijdens de behandeling en maakt materialen klaar. Je houdt de voorraad op peil. Ook de hygiëne van de behandelruimten, medische apparatuur en instrumenten heb jij prima voor elkaar.

Wat ga ik doen?

De opleiding tot tandartsassistent bestaat uit een basisdeel en keuzedelen. Het basisdeel is voor iedereen hetzelfde. Daarna kies je waarin jij je wilt specialiseren. Je krijgt theorielessen en praktijklessen.

Stage lopen

Heb je goede studieresultaten gehaald? En heb je de juiste houding om tandartsassistent te worden? Dan mag je stagelopen bij een tandartspraktijk! 

Hoe lang duurt je stage?

Je kunt een half jaar stagelopen, totaal 1200 uur in één praktijk. Je hebt twee vaste stagedagen per week, de andere dagen krijg je les op school. Soms zijn er ook blokstages: dan loop je vijf dagen achter elkaar stage. 

Locatie

Je krijgt les in het gebouw van Zadkine op de Marten Meesweg 50. Daar vind je bijna alle opleidingen van Gezondheid, Welzijn en Sport. Je kunt er makkelijk komen met het openbaar vervoer: het is maar een minuutje lopen van station Rotterdam Alexander (trein en metro). Ook de bus stopt vlak bij ons pand. 

Aan het werk

Met je diploma tandartsassistent kun je direct gaan werken bij de tandarts, de orthodontist of op de afdeling mondziekten en kaakchirurgie van een ziekenhuis. Na het volgen van een cursus kun je ook aan de slag als preventie-assistent: deze controleert het tandvlees en geeft tips hoe je tanden moet poetsen. Of je gaat werken bij de opleiding tandartsassistent.

Studenttevredenheid

Deze opleiding
6.8
Landelijk gemiddelde
6.7

Kans op stage

Deze regio
Landelijk gemiddelde

Kans op werk

Deze regio
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Wil je graag doorleren? Dat kan. Met dit diploma kun je meteen doorstromen naar de hbo-opleiding Mondzorgkunde. Een vervolgopleiding heeft als voordeel dat je je kunt verdiepen in je vakgebied en je meer kansen hebt op een baan. Maar ook als je gaat werken kun je blijven leren. Want bij vrijwel alle werkgevers kun je je verder ontwikkelen met cursussen en trainingen. Met dit diploma kun je meteen doorstromen naar de hbo-opleiding Mondzorgkunde. 

Werken bij de opleiding tandartsassistent behoort ook tot de mogelijkheden.

Veelgestelde vragen

Beperkt aantal plaatsen

Wil je deze opleiding volgen? Wees er snel bij, want voor deze opleiding is een beperkt aantal plaatsen beschikbaar (dit heet Numerus Fixus). In het eerste studiejaar kunnen maximaal 120 studenten de opleiding starten.

Hoe sneller je je dus aanmeldt, hoe groter de kans op een plek. We wijzen de plekken namelijk toe op volgorde van aanmelding.

Is het maximum aantal studenten bereikt, dan is er de mogelijkheid dat je op een wachtlijst komt. Je maakt nog kans, maar je kunt ook verder kijken naar andere opleidingen binnen Zadkine.

Goed om te weten: Tot 1 april is minimaal 60% van de opleidingsplaatsen gereserveerd voor schoolverlaters uit het voortgezet onderwijs. 

Alle toelatingseisen

Kom langs

Richard Wirtz

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College en het Optiek College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Richard:

Adviseur Plaatsing & Voorlichting GWSO, locatie MMW

Maud Wolst

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College en het Optiek College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Marten Meesweg? Neem contact op met Maud:

Adviseur Plaatsing & Voorlichting GWSO, locatie MMW