Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Helpende Zorg en Welzijn

opleiding-helpende-zorg-en-welzijn
opleiding-helpende-niveau2
helpende-zorg-en-welzijn-niveau2-bbl
helpende-niveau2-bbl

In het kort

Een BBL-opleiding staat voor Beroepsbegeleidende leerweg. Dit betekent dat je momenteel al werkt of je begint direct met werken en gaat maar een of twee dagen per week naar school.

Werk je graag met mensen? En zorg je met liefde voor anderen? Dan is deze bbl opleiding Helpende Zorg & Welzijn niveau 2 echt iets voor jou!

Als helpende zorg & welzijn werk je met je hart, je hoofd en je handen. Je helpt mensen bij hun persoonlijke verzorging, bij het huishouden en bij sociale activiteiten. Een mooi, afwisselend en betekenisvol beroep!

Je gaat één dag per week naar school en je werkt daarnaast al minimaal 19 uur per week als helpende zorg en welzijn, of je gaat binnenkort starten bij een erkend leerbedrijf in de zorgsector.

Jouw Opleiding

Voordat je start met de bbl opleiding werk je al als helpende in de zorg of  je begint binnenkort als Helpende. Deze (leer)werkplek moet je zelf zoeken.

Bij de start van je opleiding werk je minimaal 19 uur per week in de zorg en daarnaast ga je een dag per week naar school. De theorie die je op school leert pas je toe in de praktijk. Op je werk wordt je begeleid door een werkbegeleider, een van je collega’s. Dit gebeurd in overleg met je werkgever.

Als helpende zorg & welzijn ondersteun je mensen bij de persoonlijke zorg en het huishouden. Daar waar ze dit niet zelf kunnen, ben jij de helpende hand. Ook ondersteun je bij sociale en recreatieve activiteiten. Je geeft persoonlijke aandacht en helpt mensen in contact te komen met anderen. Je werkt met kinderen, jongvolwassenen, volwassenen of ouderen. En je werkt in een team.

Je bent werkzaam in de gehandicaptenzorg, in verzorgings- en verpleeghuizen, in de thuiszorg of in de maatschappelijke opvang.

Je leert hoe je op een veilige manier zorg verleent, hoe je mensen goed begeleidt en je verdiept je in de verschillende doelgroepen. Ook leer je over de meest voorkomende ziektebeelden en pas je EHBO toe. Zo leer je iedere dag iets nieuws!

Wat ga ik doen?

Gedurende de opleiding krijg je les in vakken die bij je beroep horen, zoals:

  • Ondersteunen bij persoonlijke zorg / ADL
  • Catering
  • Voedingsleer en dieetleer
  • Huishouden en wonen
  • Sociale en recreatieve activiteiten
  • Anatomie en ziekteleer
  • Ontwikkelingspsychologie

Naast de theorie en praktijk krijg je algemene vakken. Dit zijn Nederlands, rekenen, loopbaan en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij een MBO opleiding. 

Je volgt één dag in de week theorie op school. Dit kan overdag zijn, maar ook ‘s avonds. Minimaal 19 uur in de week werk je in de beroepspraktijk.

De informatie over Helpende Zorg & Welzijn start bij 00:08.

Werken en Leren

Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Voor het volgen van de bbl opleiding zoek je zelf een geaccrediteerde werkplek voor minimaal 19 uur per week als helpende zorg & welzijn.

Aan het werk

Ga je meteen aan het werk?

Na het behalen van je diploma Helpende Zorg & Welzijn kun je werken in een zorg- of een welzijnsinstelling voor ouderen. Of je gaat aan de slag in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang, de gehandicaptenzorg of bij een buurthuis.

Opleiding in cijfers

Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.

Vervolgopleidingen

Heb je je diploma en studeer je liever door? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar een opleiding niveau 3 of 4, zoals de opleidingen Verzorgende IG, Maatschappelijke Zorg of Pedagogisch werk.

Veelgestelde vragen

Kom langs

Esther Cairo

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse of Hoogvliet? Neem contact op met Esther:

Patty Willemen

Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport College

Heb je vragen over deze opleiding op onze locatie Benthemplein? Neem contact op met Patty:

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan