StudieMatch
Zoeken
Menu

Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang

Pedagogisch mederwerker werken bij de kinderopvang
Werken met kinderen
Pedagogisch medewerker

In het kort

Je werkt in de kinderopvang of gaat bij de start van de opleiding in de kinderopvang werken. Je bent 20 jaar of ouder en je weet: werken met kinderen is nooit saai. In deze opleiding leer je meer over de opvang van kinderen in het algemeen en van kinderen die extra aandacht nodig hebben.

Over jouw opleiding

Als pedagogisch medewerker speel jij een belangrijke rol in het leven van kinderen. Bij jou voelen kinderen zich veilig, bij jou is het gezellig. Je stimuleert kinderen om mee te doen aan groepsactiviteiten en daagt ze uit. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen zich op cognitief en motorisch vlak, maar ook sociaal en emotioneel. 

Ook met ouders, verzorgers of begeleiders heb je veel contact. Verder werk je samen met hulpverleners. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je ook vaak een coördinerende rol of ben je assistent leidinggevende. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het maken van roosters en planningen en je ondersteunt collega's. 

In de opleiding komen al deze onderdelen aan bod. Je leert de theorie, zodat jij straks een nóg deskundiger pedagogisch medewerker bent. Wat je ook leert, is hoe je de kwaliteitszorg bewaakt en welke gesprekstechnieken je kunt gebruiken. Dat kun je goed gebruiken in je dagelijks werk.  

Wat ga ik doen?

Wil jij werken én leren? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan heb je per week drie of vier dagen praktijk en één dag school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Jij regelt dus zelf een baan in de kinderopvang waarbij je dit BBL-traject kunt volgen. 

Van deze opleiding is er ook een bol-variant. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat kan gemiddeld ongeveer vier dagen per week zijn en één dag per week stage, of je loopt een blokstage, waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.  

In je opleiding krijg je een algemeen deel en keuzedelen.  

De informatie over Gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang begint bij 00:35.

Aan het werk

Heb je je diploma gehaald? Dan kun je gaan werken bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal.

Percentage geslaagde studenten

Deze opleiding
67%
Landelijk gemiddelde
78%

Kans op werken jouw vakgebied

Deze regio
Landelijk gemiddelde
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Heb je je diploma en studeer je liever door? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Cultureel maatschappelijke vorming of Pabo.  

Ook kun je de hbo-opleiding Associate Degree Pedagogisch educatief medewerker volgen. Deze opleiding duurt twee jaar. Als je klaar bent, mag je jezelf 'hbo-specialist jonge kind' noemen. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de slag in de kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie (VVE). 

Veelgestelde vragen

Kom langs

Cynthia Baboelal

Medewerker Zadkine Marten Meesweg

Heb je vragen over deze opleiding voor de locatie Marten Meesweg? Neem gerust contact op.

Paula Beelaard Dubois

Medewerker Zadkine Eikenlaan

Heb je vragen over deze opleiding voor de locatie Eikenlaan? Neem gerust contact op.