
In het kort
Je werkt in de kinderopvang of gaat bij de start van de opleiding in de kinderopvang werken. Je bent 20 jaar of ouder en je weet: werken met kinderen is nooit saai. In deze opleiding leer je meer over de opvang van kinderen in het algemeen en van kinderen die extra aandacht nodig hebben.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Als pedagogisch medewerker speel jij een belangrijke rol in het leven van kinderen. Bij jou voelen kinderen zich veilig, bij jou is het gezellig. Je stimuleert kinderen om mee te doen aan groepsactiviteiten en daagt ze uit. Spelenderwijs ontwikkelen kinderen zich op cognitief en motorisch vlak, maar ook sociaal en emotioneel.
Ook met ouders, verzorgers of begeleiders heb je veel contact. Verder werk je samen met hulpverleners. Als gespecialiseerd pedagogisch medewerker heb je ook vaak een coördinerende rol of ben je assistent leidinggevende. Je bent bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het maken van roosters en planningen en je ondersteunt collega's.
In de opleiding komen al deze onderdelen aan bod. Je leert de theorie, zodat jij straks een nóg deskundiger pedagogisch medewerker bent. Wat je ook leert, is hoe je de kwaliteitszorg bewaakt en welke gesprekstechnieken je kunt gebruiken. Dat kun je goed gebruiken in je dagelijks werk.
Wat ga ik doen?
Wil jij werken én leren? Dan zit je goed bij deze bbl-opleiding. Bbl betekent beroepsbegeleidende leerweg (bbl) en dan heb je per week drie of vier dagen praktijk en één dag school. Op deze manier kun je werken en leren combineren. Jij regelt dus zelf een baan in de kinderopvang waarbij je dit BBL-traject kunt volgen.
Van deze opleiding is er ook een bol-variant. Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een bol-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat kan gemiddeld ongeveer vier dagen per week zijn en één dag per week stage, of je loopt een blokstage, waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.
In je opleiding krijg je een algemeen deel en keuzedelen.
Tijdens de opleiding krijg je vakken als:
- Ontwikkeling van het kind
- Gesprekstechnieken
- Verzorging
- Groepsklimaat
- Visie op kinderopvang
- Werken aan eigen deskundigheid
- Bewaken van kwaliteitszorg
Als aanvulling op het vakkenpakket kun je kiezen uit de keuzedelen Ondernemend gedrag, Lean & Creatief, Fit & Gezond Werken en Werken met baby’s. De keuzedelen komen op je diploma te staan. Zo laat je aan je werkgever zien wat je allemaal in huis hebt.
De opleiding duurt 1 tot 2 jaar. Hoe lang jij erover doet, hangt af van je vooropleiding, ervaring en inzet. Je begint met het maken van een portfolio. Samen met je docent kijk je welke vakken je moet volgen en waar je vrijstelling voor kunt aanvragen. Als dat klaar is, kan je beginnen met je opleiding! Je volgt lessen en maakt praktijkopdrachten.
De lesdag op school is op woensdag of vrijdag.
In jouw werk heb je direct contact met mensen. Daarom ben je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer. Voor de kinderen ben jij een rolmodel. Je hebt dus een voorbeeldfunctie.
Je gaat respectvol met kinderen om en je biedt hun geborgenheid en veiligheid. In moeilijke situaties zoek je creatieve oplossingen en weet je ook de weg naar hulpverleners te vinden. Je werkt met vertrouwelijke gegevens en gaat daar zorgvuldig mee om. Ook ben je flexibel, leergierig en zelfstandig.
Aan het werk
Heb je je diploma gehaald? Dan kun je gaan werken bij een kinderdagverblijf, buitenschoolse opvang of peuterspeelzaal.
Percentage geslaagde studenten
Kans op werken jouw vakgebied
Vervolgopleidingen
Heb je je diploma en studeer je liever door? Dat kan natuurlijk ook. Je kunt doorstromen naar een hbo-opleiding Sociaal pedagogische hulpverlening, Pedagogiek, Cultureel maatschappelijke vorming of Pabo.
Ook kun je de hbo-opleiding Associate Degree Pedagogisch educatief medewerker volgen. Deze opleiding duurt twee jaar. Als je klaar bent, mag je jezelf 'hbo-specialist jonge kind' noemen. Je kunt dan bijvoorbeeld aan de slag in de kinderopvang, voor- en vroegschoolse educatie (VVE).
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 mei. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd.
- Volg de verplichte intake-activiteit. Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Lees hier alles over aanmelding en toelating.
Het cursusgeld is vastgesteld op € 606,- (schooljaar 2021/2022).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een bbl-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Klik op de knop ‘meld je aan’ op deze pagina.
- Vul het aanmeldingsformulier in.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren?
Kom langs
Cynthia Baboelal
Medewerker Zadkine Marten MeeswegHeb je vragen over deze opleiding voor de locatie Marten Meesweg? Neem gerust contact op.
Paula Beelaard Dubois
Medewerker Zadkine EikenlaanHeb je vragen over deze opleiding voor de locatie Eikenlaan? Neem gerust contact op.