Coördinator buurt, onderwijs en sport (kopjaar)

In het kort
Heb jij een Sport- en bewegingsleider diploma niveau 3? Dan is de opleiding coördinator buurt, onderwijs en sport wellicht een goede optie voor jou. Je gaat aan het werk vanuit een organisatie in de driehoek Buurt-Onderwijs-Sport (BOS). Jij gaat leren hoe je andere mensen in beweging gaat krijgen.
Voor wie is deze opleiding?
Heb jij al eerder de opleiding Sport & Bewegen gedaan op niveau 3, dan kun jij deze opleiding in slechts twee jaar doen doordat je instroomt in het derde leerjaar van de 4-jarige opleiding op niveau 4.
Echt alles wat je wilt weten over de opleiding
Over jouw opleiding
Als coördinator buurt, onderwijs en sport werk je vanuit een organisatie in de driehoek Buurt-Onderwijs-Sport (BOS). Het zou kunnen dat je voor twee organisaties tegelijk werkt. Dat kan een gemeentelijke instelling zijn, een welzijnscentrum of sportvereniging, maar ook een onderwijsinstelling.
Je helpt mee aan een verantwoord sport- en bewegingsaanbod dat aansluit bij de wensen en behoeften van mensen in de buurt. Je draagt eraan bij, dat:
- Sport een grotere maatschappelijke betekenis krijgt;
- De kwaliteit van sportaanbieders goed is;
- Meer mensen gaan sporten en dat blijven doen;
- De jeugd binnen en buiten schooltijd op een verantwoorde manier sport.
Als je programma’s voor sport in de buurt wilt opzetten, moet je mensen meekrijgen. Dit vraagt dat je flexibel bent en weet hoe je mensen op een positieve manier kunt beïnvloeden. Je moet ook een doorzetter zijn en kunnen incasseren als je draagvlak wilt krijgen en behouden. Taken en bevoegdheden zijn niet altijd even duidelijk. Daarom is het belangrijk dat je kunt opkomen voor je eigen belangen en je grenzen kunt aangeven.
Verhalen van studenten
Wat ga ik doen?
In deze opleiding ben je bezig met sport, maar dat niet alleen. Je leert hoe je op een creatieve, ondernemende en betrokken manier het verschil maakt bij andere mensen. Je wordt opgeleid tot een ondernemende professional die sport en bewegen inzet als middel om maatschappelijke impact te hebben.
De opleiding bestaat uit een basisdeel en een profieldeel. In het basisdeel zitten alle onderdelen die gemeenschappelijk zijn voor het gehele kwalificatiedossier. Dit gedeelte krijg je dus bij alle opleidingen. In het profieldeel zitten de onderdelen die specifiek zijn voor deze opleiding. Zo leer je hoe je een sportprogramma voor een gezonde(re) leefstijl aanbiedt, maar ook hoe je een sportproject coördineert en uitvoert.
Je krijgt les in de volgende vakken:
- Coachen en begeleiden
- Trainingsleer
- Lesgeven in de theorie en praktijk
- EHBO
- Toernooiorganisatie
- Diverse sporten in de praktijk
Bij deze opleiding krijg je uiteraard ook de basisvakken: Nederlands, rekenen, burgerschap en Engels. Om je te helpen bij je opleiding krijg je vanuit de opleiding een eigen begeleider.
In het profieldeel krijg je de volgende vakken:
- Aanbieden van een sport- en beweegprogramma in samenwerking met buurt, onderwijs en sport
- Coördineren en uitvoeren van een project
In deze opleiding doe jij veel praktijkervaring op! Zadkine werkt samen met een aantal organisaties in de regio Rotterdam.
Stage lopen
Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je opleiding. Hou er wel altijd rekening mee dat je de meeste stages ’s avonds en in het weekend loopt, want je werkt in de vrije tijd van deelnemers.
Op kansopwerk kun je zien wat de kans op stage is en wat de kans op werk is als je bent afgestudeerd. Op stagemarkt kun je gemakkelijk zien of je voor deze opleiding een stage of leerbaan kunt vinden.
Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Zo hebben wij contacten met fitnesscentra, zwembaden, basisscholen, Samen met deze organisaties bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst.
Aan het werk
Wil je meteen aan het werk? Met je diploma kun je aan de slag als coördinator sport, bewegen en gezondheid, bijvoorbeeld bij een:
- sportvereniging;
- sportafdeling van de gemeente;
- sportprogramma bij een school.
Vervolgopleidingen
Met een diploma kun je bij Zadkine in een kopjaar een niveau 4 diploma halen in de sportsector. Ook kun je doorstromen naar elke hbo-opleiding. Veel van onze studenten kiezen voor:
- Academie voor lichamelijke oefening (ALO)
- Leraar Basisonderwijs (Pabo)
- Fysiotherapie
- Sportmanagement
Veelgestelde vragen
Houd rekening met deze toelatingseisen:
- Meld je op tijd aan: voor 1 april. Anders kun jij misschien niet starten bij de opleiding van jouw keuze.
- Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd. Voor deze opleiding moet je in het bezit zijn van een Sport & Bewegen niveau 3 diploma.
- Na je aanmelding ontvang je een uitnodiging voor een intake-activiteit.
Het lesgeld is vastgesteld op € 1357,- (schooljaar 2023/2024).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een bol-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Ben je 18 jaar of ouder, ga je een BOL-opleiding volgen én heb je de Nederlandse nationaliteit (of een verblijfsvergunning type 2, 3 of 4)? Dan heb je recht op studiefinanciering.
Studiefinanciering voor mbo bestaat uit 4 onderdelen: een basisbeurs, een aanvullende beurs, een lening en een studentenreisproduct. De basisbeurs en het studentenreisproduct zijn er voor iedereen. Een aanvullende beurs en een lening moet je extra aanvragen. Kijk voor meer informatie op de website de van DUO.
Wil je deze opleiding volgen? Leuk. Aanmelden doe je zo.
- Meld je online aan met DigiD of je BSN.
- Via de e-mail ontvang je een uitnodiging voor een intakegesprek.
- Samen bekijken we of de opleiding bij je past. Ook vragen we je om mee te doen aan intake-activiteiten.
- Na de intake-activiteiten krijg je een studiekeuzeadvies.
- Past de opleiding bij jou, dan schrijf je je definitief in. Je start in februari of augustus.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Esther Cairo
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse of Hoogvliet? Neem contact op met Esther:

Nancy Rizkalla
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid, Welzijn & Sport CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse of Hoogvliet? Neem contact op met Nancy:
