Onderwijsassistent voortgezet onderwijs
Leerweg Werk & School (BBL)
Werken op een VO-school bij het CVO combineren met een opleiding? Kies voor een deeltijdopleiding Onderwijsassistent Voortgezet onderwijs. Deze opleiding wordt persoonlijk op je afgesteld en de duur van de opleiding is afhankelijk van de kennis en vaardigheden die je al bezit.
Over jouw opleiding
Jij, als onderwijsassistent draagt verantwoordelijkheid voor werkzaamheden in opdracht van een leraar. Daarbij komt het voor dat op het Voortgezet Onderwijs (VO) en MBO meestal een diezelfde leraar niet direct beschikbaar is voor ondersteuning. Daarom vraagt de functie van de onderwijsassistent een grote zelfstandigheid. Daarnaast moet je ook goed je eigen grenzen en de hoeveelheid verantwoordelijkheid die je aankan, kunnen aangeven. Ook bijvoorbeeld in het nemen van initiatieven en in doorzettingsvermogen. Doordat je veel zelfstandig werkt, is het ook heel belangrijk dat je regelmatig terugkopppeling aan de leraar en/of personen uit de organisatie. Ook ben je verantwoordelijk voor een goede samenwerking met collega's en leraren van verschillende opleidingen.
De mbo-opleiding Onderwijsassistent VO versneld doorlopen?
Bij Zadkine kun je de mbo-opleiding Onderwijsassistent voortgezet onderwijs versneld doorlopen, op basis van je vooropleiding en/of je werkervaring. Dit wordt tijdens het intakegesprek met je besproken. Na het gesprek ontvang je een persoonlijk advies met jouw (eventuele versnelde) scholingstraject.
Wat ga ik doen?
Je werkt minimaal 20 uur per week op een VO-school bij het CVO die goedgekeurd is door de SBB (Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven). Daarnaast volg je één dag per week theorielessen bij ons op school. Op deze manier kun je werken en leren combineren.
Van deze opleiding is er ook een BOL-variant. BOL staat voor beroepsopleidende leerweg. Bij een BOL-opleiding ligt de nadruk op lessen die je op school volgt. Dat kan gemiddeld ongeveer vier dagen per week zijn en één dag per week stage, of je loopt een blokstage, waarbij je dus een hele periode lang alleen maar stage hebt.
In je opleiding krijg je een algemeen deel, een profieldeel en keuzedelen.
Je krijgt les in vakken die bij je beroep horen, zoals:
- Oriëntatie op het beroep, EHBO
- Ontwikkeling van het kind (algemene pedagogiek), gesprekstechnieken, groepsklimaat
- Werken aan eigen deskundigheid en bewaken van kwaliteitszorg
- Pedagogiek en didactiek gericht op het onderwijs
- Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek
Ook krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij de opleiding.
In het laatste jaar bieden wij keuzedelen aan waarbij jij je verder kunt specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt, want het gaat om jouw toekomst!
Je kunt bijvoorbeeld kiezen ondernemend gedrag, een creatief keuzedeel, onderwijsspecialist, voorbereiding op het HBO of keuzedeel goed voorbereid naar de Pabo.
Het keuzedeel “Verdieping onderwijsassistent in VO en MBO” is een verplicht keuzedeel.
Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.
In jouw werk heb je direct contact met mensen. Daarom ben je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer. Voor de jongeren ben jij een rolmodel, je hebt dus een voorbeeldfunctie.Je gaat respectvol met jongeren om en je biedt hen structuur, geborgenheid en veiligheid. Je bent ook creatief, kunt goed observeren en je kunt flexibel ingaan op leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van jongeren.
Andere belangrijke eigenschappen zijn: zelfstandigheid, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en een organisatie- en probleemoplossend vermogen.
De opleiding duurt 1,5 tot 2 jaar. Hoe lang jij erover doet, hangt af van je vooropleiding, ervaring en inzet. Je begint met het maken van een portfolio. Samen met je docent kijk je welke vakken je moet volgen en waar je vrijstelling voor kunt aanvragen. Als dat klaar is, kan je beginnen met je opleiding! Je volgt lessen en maakt praktijkopdrachten. Reken op gemiddeld 4 tot 6 uur huiswerk per week.
De lesdag op school bij de locatie Eikenlaan is op dinsdag.
Aan het werk
Met deze opleiding ben je al aan het werk op een VO-school bij het CVO. Als je je diploma hebt gehaald is het het plan dat je blijft werken bij het CVO, als alle partijen tevreden zijn over de samenwerking.
Vervolgopleiding
Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je meteen doorstromen naar een hbo-opleiding Social work, Pedagogisch-educatief medewerker (Associate Degree), leraar basisonderwijs (Pabo) of een lerarenopleiding voor voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs.
Let wel even goed op of je vervolgopleiding een BOL of BBL opleiding is.
Veel gestelde vragen
Het cursusgeld is vastgesteld op € 715,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt cursusgeld als je:
- Op 1 augustus van het schooljaar 18 jaar bent
- Een BBL-opleiding volgt (deeltijdopleiding)
- Een deeltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
- Nederlands als tweede taal hebt (NT2)
Je hoeft geen cursusgeld te betalen als je:
- Ook al ingeschreven bent bij Zadkine voor een opleiding waarvoor je lesgeld betaalt
Je ontvangt in de loop van het schooljaar automatisch een factuur voor het cursusgeld vanuit Zadkine.
Houd rekening met deze toelatingseisen:
1. Meld je op tijd aan
Wil je in augustus/september starten? Meld je aan voor 1 april. Dan heb je recht op plaatsing. Aanmelden na 1 april kan ook. Misschien kun je dan niet de opleiding van jouw voorkeur volgen. In dat geval gaan we samen op zoek naar een passende opleiding.
2. Bekijk of jij de juiste vooropleiding hebt gevolgd
3. Volg de verplichte intake-activiteit
Na je aanmelding ontvang je per mail een uitnodiging voor een intake-activiteit. Check ook je spambox.
Een VOG is een Verklaring Omtrent het Gedrag. Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden.
Bij sommige bedrijven is een VOG verplicht. Je hebt deze VOG nodig als jij bijvoorbeeld stage wilt lopen of wilt werken bij een leerwerkbedrijf.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan een opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Met je DigiD kun je snel aanmelden, bijna alles is namelijk al voor je ingevuld. Onze aanmeldsite maakt namelijk verbinding met de database van DUO. Daarin staan jouw persoonsgegevens (naam, geboortedatum, adres, enzovoort) en gegevens over jouw vooropleiding zoals die bekend zijn bij de overheid. Je hoeft dan alleen maar te checken of de gegevens kloppen. Jouw persoons- en opleidingsgegevens worden namelijk automatisch ingevuld op onze aanmeldsite. Dit scheelt jou een hoop invulwerk en wij weten zo zeker dat de informatie die we van jou krijgen klopt. Heel handig dus!
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Nancy Rizkalla
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse? Neem contact op met Nancy: