Onderwijsassistent versneld
School & Stage (BOL)
Heb je interesse in de opleiding Onderwijsassistent bij Zadkine en heb je minimaal een jaar onderwijs gevolgd in 4 havo of een mbo- diploma niveau 4? Schrijf je dan nu in voor de versnelde opleiding tot Onderwijsassistent!
Over jouw opleiding
Juf? Meester? Wil je me helpen? Deze vraag hoor je vaak als onderwijsassistent.
Je geeft kinderen uitleg, Je bereidt lessen voor groepjes kinderen en geeft ook zelf les. Je houdt toezicht als kinderen spelen en leren en je organiseert excursies. Administratieve taken heb je ook en je helpt bij een musical of een sportdag of bij de ouderavond: kortom jij bent de rechterhand van de leerkracht en volwaardig lid van het docententeam.
Je krijgt vakken als didactiek en pedagogiek. Zo leer je kinderen beter begrijpen. Ook leer je hoe je kringgesprekken voert en hoe je de juiste aandacht geeft aan kinderen. Tijdens deze 2 jaar word je goed voorbereid indien je wil doorstromen naar het hbo. Het is dus de perfecte vooropleiding voor de Pabo!
Verhalen van Studenten
Wat ga ik doen?
In deze verkorte opleiding Onderwijsassisstent leer je alles over het vak van Onderwijsassistent. Je leert meer over de ontwikkeling van het kind en andere theorie die jou een goede basis geeft. Natuurlijk horen creatieve vakken er ook bij en ga je veel oefenen en stagelopen. Ook leer je goed voorlezen en vertellen. Jouw opleiding is onderdeel van de opleiding Pedagogisch werk.
Je krijgt les in vakken die bij je beroep horen, zoals:
- Oriëntatie op het beroep, EHBO, didactiek
- Ontwikkeling van het kind, gesprekstechnieken, groepsklimaat
- Werken aan eigen deskundigheid en bewaken van kwaliteitszorg
- Crea, bewegen, voorlezen en vertellen.
- Aardrijkskunde, geschiedenis, natuur en techniek
Tijdens leerjaar 1 en leerjaar 2 van je opleiding onderwijsassistent kun je de keuze maken welk vak je wil volgen. Zo kun jij deels de opleiding inrichten naar jouw wensen.
Ook krijg je les in algemene vakken zoals Nederlands, Engels en rekenen en burgerschap. Deze vakken horen standaard bij je opleiding.
In het derde jaar bieden wij keuzedelen aan waarbij jij je verder kunt specialiseren in je beroep, of je voorbereiden op een volgende opleiding. Jij bepaalt. Want het gaat om jouw toekomst!
Je kunt bijvoorbeeld kiezen ondernemend gedrag, een creatief keuzedeel, onderwijsspecialist, voorbereiding op het HBO of keuzedeel goed voorbereid naar de Pabo.
Soms kunnen de keuzedelen ervoor zorgen dat je vrijstellingen krijgt in je vervolgopleiding.
Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. Met je diploma in de hand kun je aan je toekomstige werkgever laten zien wat je allemaal in huis hebt.
In jouw werk heb je direct contact met mensen en vooral met kinderen. Daarom ben je betrokken, empathisch, assertief, representatief en integer. Voor de kinderen ben jij een rolmodel. Je hebt dus een voorbeeldfunctie. Je bent empathisch, assertief, representatief en integer.
Je gaat respectvol met kinderen om en je biedt hun geborgenheid en veiligheid. Je bent ook creatief en je kunt flexibel ingaan op leer- en ontwikkelingsmogelijkheden van kinderen.
Stage lopen
Waarom loop je stage?
Theorie is één ding, maar het echte werk leer je in de praktijk! Daarom loop je ook stage tijdens je verkorte opleiding tot Onderwijsassistent. Wij bieden je een aantal stageplekken bij organisaties waar we mee samenwerken. Allemaal in de regio Rotterdam-Rijnmond. Samen met deze bedrijven bereiden wij jou zo goed mogelijk voor op jouw succesvolle toekomst.
Aan het werk
Na de opleiding kun je meteen gaan werken als onderwijsassistent in het primair en speciaal onderwijs of in het voortgezet onderwijs. Ook kun je gaan werken in het beroepsonderwijs, de volwasseneneducatie of in de kinderopvang.
Opleiding in cijfers
Wil je weten hoeveel je kunt verdienen, wat de baankans is van deze opleiding en meer feiten? Via onderstaande link (PDF) vind je o.a. informatie over het salaris, baankans en hoeveel mensen gaan doorstuderen na deze opleiding. Deze cijfers zijn van Regio Rijnmond.Vervolgopleidingen
Wil je liever doorleren? Dat kan ook. Met je diploma kun je meteen doorstromen naar een hbo-opleiding Social work, Pedagogisch-educatief medewerker (Associate Degree), leraar basisonderwijs (Pabo) of een lerarenopleiding voor voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs.
Veelgestelde vragen
Het lesgeld is vastgesteld op € 1419,- (schooljaar 2024/2025).
Je betaalt lesgeld als je:
- Op 1 augustus 18 jaar of ouder bent
- Een BOL-opleiding volgt op het mbo
- Een voltijdopleiding volgt in het volwassenenonderwijs (vavo)
Je betaalt het lesgeld aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (IB Groep/DUO). De IB Groep/DUO stuurt je in december bericht over de betaling van het lesgeld.
Je kunt met deze versnelde opleiding starten als je:
- minimaal een jaar onderwijs hebt gevolgd in 4 HAVO (dus ook als je bent blijven zitten in 4 HAVO)
- een MBO-diploma niveau 4 hebt; dit kan ook een diploma zijn van een andere opleidingsrichting, bijvoorbeeld van de opleiding tot stewardess.
Als je moet of gaat stoppen bij de PABO-opleiding kun je ook bij ons starten.
Ja dat kan. Als je naar het mbo wilt, heb je minimaal een overgangsbewijs van havo 3 naar havo 4 nodig.
Om stage te lopen of te werken bij jouw leerwerkbedrijf heb je een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) nodig. Deze officiële verklaring is verplicht.
Met deze verklaring bewijs je dat je geen strafbare feiten hebt gepleegd in het verleden. Twijfel je of je een VOG kunt krijgen? Neem contact met ons op.
Geen VOG betekent geen stage, dus check voordat je aan deze opleiding begint bij je gemeente of je een VOG kunt krijgen. Meer informatie vind je op: watdevog.nl.
Als je gaat studeren bij Zadkine kun je je opleiding op twee manieren volgen: als bol of als bbl. Wat is het verschil?
Bol
Bol staat voor beroepsopleidende leerweg. Je gaat de hele week naar school en loopt één of meerdere periodes stage. Deze variant wordt het meest gekozen door studenten.
Bbl
Bbl staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Dat betekent dat je deze opleiding kunt volgen als je een baan hebt. Je gaat naast je baan één dag per week naar school. Zo combineer je werken en leren. Ook kun je sommige bbl-opleidingen in de avonduren volgen.
Voor beide leerwegen ontvang je hetzelfde diploma. Ook is er geen verschil in niveau tussen bol en bbl. De keuze is aan jou: hoe wil jij leren? Goed om te weten: Bij een BBL-opleiding kom je niet in aanmerking voor studiefinanciering.
Kom langs
Nancy Rizkalla
Adviseur Plaatsing & Voorlichting voor het Gezondheid & Welzijn CollegeHeb je vragen over deze opleiding op onze locatie in Spijkenisse? Neem contact op met Nancy: