Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Nederlands als tweede taal - niveau A2 (avond)

Cursus of training

In het kort

Spreekt u en begrijpt u al Nederlands en wilt u graag nog meer leren en een diploma halen? Met deze cursus leert u meer over de Nederlandse taal, u vergroot uw woordenschat en leert u goede zinnen maken. Ook helpen we u met uw uitspraak. Dit is ook belangrijk als u graag een baan wilt vinden of een beroepsopleiding wilt volgen.

Over deze cursus

Woont u in Schiedam, Krimpen aan den IJssel of in Capelle aan den IJssel en wilt u Nederlands leren? Wilt u een NT2 diploma halen om een baan te kunnen vinden of om een beroepsopleiding te kunnen volgen? Bent u klaar met inburgeren of bent u niet verplicht om in te burgeren? 

Dan kunt u zich aanmelden voor een taalopleiding. U kunt met subsidie van de gemeente een opleiding volgen. Er zijn lessen op de dag (drie dagdelen per week) of in de avond (twee avonden per week).

Het programma

Duur

Hoelang de opleiding duurt, hangt af van uw startniveau, uw inzet en motivatie. Als u al eerder een taaltraject heeft gevolgd, kunt u misschien korter over de opleiding doen. De duur van de opleiding is ook afhankelijk van het aantal lessen per week. Dit is per gemeente anders. 

Onderwerpen

Tijdens de opleiding leert u beter Nederlands. U oefent met lezen, luisteren, schrijven en spreken. U wordt opgeleid om een diploma te halen. Dit betekent dat u op alle onderdelen examen moet doen. Afhankelijk van uw te bereiken doel (werk, vervolgonderwijs of werk behouden) volgt u ook andere vakken, zoals rekenen en digitale vaardigheden (computer, apps op de telefoon). Ook is er aandacht voor oriëntatie op de arbeidsmarkt en werknemersvaardigheden voor werkzoekenden en werkenden. Voor mensen die een vervolgopleiding willen gaan doen, is er oriëntatie op onderwijs en beroepsopleidingen en is er het vak studievaardigheden.

Het resultaat

Dit kunt u na de cursus

Voorafgaand aan de cursus nemen we samen door wat uw doel is. Het doel waarom u Nederlands wilt leren is namelijk heel belangrijk. Misschien wilt u een diploma halen om werk te kunnen vinden of om uw huidige baan te kunnen behouden. Misschien wilt u een andere of beter betaalde baan vinden. Of u wilt een beroepsopleiding bij het mbo of het hoger onderwijs gaan volgen. Als u dit wilt, is een diploma Nederlands als tweede taal handig of zelfs noodzakelijk. Met deze cursus kunt u zich straks beter redden in het dagelijks leven van Nederland.

Bij de start van de cursus maken we samen met u een Persoonlijk Opleidings Plan (ook wel POP genoemd). Dit plan gaat u helpen om uw doelen te bepalen.

Wanneer kan ik starten?

De cursus start op meerdere momenten in het jaar. U hoort bij de intake wanneer u kunt starten met de cursus.

Wat kost deze cursus?

De gemeente betaalt de opleiding. Als u mee doet, bent u wel verplicht om serieus alle lessen te volgen en deel te nemen aan het examen. Ook hier komt het Persoonlijk Opleidings Plan van pas.

Waar kan ik de cursus volgen?

De locatie van de taalcursus hangt af van uw woonplaats.

Dakotaweg 71, Capelle aan den IJssel

Singel 24, Schiedam

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan