StudieMatch
Zoeken
Menu

Nederlands als tweede taal - niveau A1 (avond)

Cursus of training

In het kort

Wil je graag Nederlands leren en een erkend diploma halen? Met deze cursus leer je Nederlands voor het dagelijks gebruik. Je kunt straks gemakkelijker een praatje maken bij de bakker of apotheek, maar ook formulieren lezen en invullen. Dit is ook belangrijk als je graag een baan wilt vinden of een beroepsopleiding wilt volgen.

Over deze cursus

Woon je in Schiedam, Krimpen aan den IJssel of in Capelle aan den IJssel en wil je Nederlands leren? Wil je een Nederlands als tweede taal (NT2) diploma halen om een baan te kunnen vinden of om een beroepsopleiding te kunnen volgen? Ben je klaar met inburgeren of ben je niet verplicht om in te burgeren? 

Dan kun je jezelf aanmelden voor een taalcursus. Je kunt met subsidie van de gemeente een opleiding volgen. Bij deze cursus volg je lessen in de avond (twee avonden per week).

Het programma

Duur

Hoelang de opleiding duurt, hangt af van jouw startniveau, inzet en motivatie. Als je al eerder een taaltraject hebt gevolgd, kun je misschien korter over de opleiding doen. De duur van de opleiding is ook afhankelijk van het aantal lessen per week. Dit is per gemeente anders. 

Onderwerpen

Tijdens de opleiding leer je beter Nederlands. Je oefent met lezen, luisteren, schrijven en spreken. Je wordt opgeleid om een diploma te halen. Dit betekent dat je op alle onderdelen examen moet doen. Afhankelijk van jouw te bereiken doel (werk, vervolgonderwijs of werk behouden) volg je ook andere vakken, zoals rekenen en digitale vaardigheden (computer, apps op de telefoon). Ook is er aandacht voor oriëntatie op de arbeidsmarkt en werknemersvaardigheden voor werkzoekenden en werkenden. Voor mensen die een vervolgopleiding willen gaan doen, is er oriëntatie op onderwijs en beroepsopleidingen en is er het vak studievaardigheden.

Het resultaat

Voorafgaand aan de cursus nemen we samen door wat jouw doel is. Het doel waarom je Nederlands wilt leren is namelijk heel belangrijk. Misschien wil je een diploma halen om werk te kunnen vinden of om jouw huidige baan te kunnen behouden. Misschien wil je een andere of beter betaalde baan vinden. Of je wilt een beroepsopleiding bij het mbo of het hoger onderwijs gaan volgen. Als je dit wilt, is een diploma Nederlands als tweede taal handig of zelfs noodzakelijk.

Met deze cursus kun je jezelf straks beter redden in het dagelijks leven van Nederland. Bij de start van de cursus maken we samen met jou een Persoonlijk Opleidings Plan (ook wel POP genoemd). Dit plan gaat je helpen om jouw doelen te bepalen.

Veelgestelde vragen

Maak een afspraak

Wil je jezelf aanmelden voor een cursus Nederlands als tweede taal (NT2) A1 (Avond)? Of weet je nog niet welke cursus of opleiding je moet kiezen, meld je dan gewoon aan voor een intakegesprek. Tijdens dit gesprek bekijken wij samen met jou welke cursus het best bij je past.