Zoeken
Menu
StudieMatch

Financieel Adviseur

School en stage (BOL)
Vrouw werkt met financi√ęle gegevens op haar laptop.
Zakenman werkt op kantoor achter zijn computer.

In het kort

Geef jou een sudoku en je hebt hem binnen no time opgelost. Jij bent namelijk gek op cijfers. Bovendien ben je ook nog eens handig met geld. Wil jij later werken met cijfers? Check dan de opleiding Financieel Adviseur. Hier komt jouw talent voor wiskunde en economie goed van pas.

Over jouw opleiding

Met deze opleiding kun je het diploma Business Administration & Control Specialist behalen.

Je ziet het al helemaal voor je. Jij stapt later met je laptop het kantoor van je manager binnen. Je manager bekijkt alle betalingen, grafieken en tabellen. En dankzij jouw heldere uitleg weet hij precies hoe het bedrijf er financieel voor staat. Die skills heb jij geleerd tijdens deze opleiding tot Financieel Adviseur. 

Tijdens deze opleiding leer je facturen betalen, declaraties indienen en werken met een boekhoudprogramma. Hierdoor kun jij later de geldzaken van een bedrijf bijhouden en controleren. Boekhouden is een secuur werkje en best ingewikkeld. Daarom gebruiken we simulaties. We spelen dan een situatie in een kantoor na, zodat jij jouw kennis kunt oefenen. 

In een simulatie lijkt het net alsof je aan het werk bent op kantoor. Je leert om een kasboek van een (verzonnen) bedrijf bij te houden en je verwerkt inkooporders in het administratiesysteem. Ook de algemene vakken sluiten aan bij deze simulaties. Het vak Nederlands heb je bijvoorbeeld nodig om later goede rapporten te schrijven.

Wat ga ik doen?

De opleiding Financieel Adviseur duurt 3 jaar. In deze 3 jaar leer jij alles over administratie en boekhouden. Je houdt verschillende dagboeken bij, zoals een inkoopboek, verkoopboek, kasboek en bankboek. Ook leer je de debiteuren- en crediteurenadministratie kennen en weet je hoe je uren registreert, een periode afsluit en hoe de omzetbelasting werkt. 

Daarnaast leer je tijdens deze opleiding allerlei professionele vaardigheden die met jouw vak te maken hebben, zoals presenteren, zakelijk schrijven en samenwerken met collega’s. Ook ontwikkel je persoonlijke vaardigheden. Zo sta jij straks sterker in je schoenen, want jij weet wat je kunt én nodig hebt.

Stage lopen

Natuurlijk ga je ook stage lopen. Dat kan bijvoorbeeld bij een bedrijf met een financi√ęle afdeling, bij administratie- en bij accountantskantoren. Wil jij weten of jouw stagebedrijf erkend wordt door SBB? Kijk dan op stagemarkt.nl¬†

Jij begint je stage met een voorsprong. Dat komt omdat je van te voren hebt geoefend met simulaties. Zo weet jij al iets van boekhouden en het boekhoudkundige systeem.  

Tijdens je opleiding loop je elk leerjaar stage: 

  • In het eerste leerjaar loop je 10 weken stage¬† ¬†
  • In het tweede en derde leerjaar loop je 20 weken stage¬† ¬†
  • In het derde leerjaar loop je 4 dagen stage en heb je 1 dag les op school

Aan het werk

Of bedrijven nu groot zijn of klein, ze houden allemaal hun financi√ęn bij. Jij helpt hen daarbij. Je kunt aan de slag op een administratieafdeling. Denk aan een bank, makelaarskantoor, boetiek, groot merk, gemeente, school of zorginstelling. En je kunt natuurlijk werken bij een accountants- of administratiekantoor.¬†

Werkzaamheden 

Als financieel adviseur controleer en onderzoek jij de financi√ęle gegevens. Je brengt hierover een verslag uit aan het management. Dankzij jou weet de leiding van het bedrijf hoe het bedrijf er financieel voor staat. En zijn ze op de hoogte van de rechten en plichten die daarbij horen. Zo help jij mee dat een bedrijf financieel gezond is √©n blijft.¬†

Jij weet alles van de boekhouding van het bedrijf. Daarom ben jij de aangewezen persoon om aan externe partijen, zoals een bank, de Belastingdienst en aandeelhouders, te laten zien dat de boekhouding in orde is. Een grote verantwoordelijkheid, maar dat maakt jouw werk juist zo uitdagend en leuk.

Doorstroom naar het hbo

Deze opleiding
48%
Landelijk gemiddelde
53%

Startsalaris Bedrijfsadministrateur

Deze opleiding
-
Landelijk gemiddelde
‚ā¨ 10,26

Startsalaris Junior assistent-accountant

Deze opleiding
-
Landelijk gemiddelde
‚ā¨ 9,74
Bekijk hier alle cijfers van deze opleiding. Bron: Studie in Cijfers (door SBB in opdracht van OCW). Aan deze cijfers kunnen geen rechten worden ontleend.

Vervolgopleidingen

Met je niveau 4-diploma op zak kun je doorstromen naar veel hbo-opleidingen. Bijvoorbeeld: 

  • Associate degree Management (2-jarige opleiding op hbo-niveau)
  • Management Economie & Recht (MER) ¬†
  • Bedrijfskunde

Veelgestelde vragen

Kom langs

Jouw eigen mening is het belangrijkst. Kom daarom eens langs om sfeer te proeven of loop een dagje mee als student.

Hulp nodig?

Iris Mos

Docent op locatie Sportlaan 15 in Spijkenisse.

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Wicky Gangaram Panday

Docent op locatie Prins Alexanderlaan 55 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.

Funda Cinar

Studieloopbaanbegeleider op locatie Benthemplein 15 in Rotterdam

Heb je vragen over deze opleiding? Neem gerust contact op.