
Inclusie Scan voor medewerkers: “Echte inclusie begint met inzicht”
Zadkine zet zich in voor een leer- en werkomgeving waar iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. We streven naar kansengelijkheid voor iedere medewerker en student ongeacht achtergrond, geslacht, etniciteit, seksuele oriëntatie, leeftijd, religie, financiële ruimte, fysieke mogelijkheden of ondersteuningsbehoefte.
Maar hoe ervaren medewerkers dit eigenlijk? Om hier beter inzicht in te krijgen heeft Zadkine aan onderzoeksbureau The Better Company gevraagd een anonieme Inclusie Scan uit te voeren.
Elke dag zetten zo’n 1.500 medewerkers van Zadkine zich in om onze studenten een omgeving te bieden waar iedereen zich welkom, veilig en gewaardeerd voelt. Inclusie speelt hierin een cruciale rol. Maar hoe ervaren de medewerkers dit eigenlijk zelf?
Om hier beter inzicht in te krijgen, is Zadkine gestart met een Inclusie Scan. Want om onze inclusieve cultuur verder uit te bouwen, hebben is meer inzicht nodig in hoe divers en inclusief Zadkine daadwerkelijk is.
Barbara Gemen is directeur HR en portefeuillehouder Gelijke Kansen Diversiteit & Inclusie bij Zadkine. “Er zijn al heel veel goede initiatieven,” licht ze toe. “In de kwaliteitsagenda staan afspraken over kansengelijkheid en stagediscriminatie, we hebben een gedragscode waarin duidelijke regels staan hoe we met elkaar omgaan en er zijn specifieke meldpunten ingericht. We organiseren waardevolle dialoogsessies en voeren schurende gesprekken. Op vier locaties zijn we met een pilot stilteruimte gestart en verschillende colleges organiseren Iftars voor hun studenten en medewerkers, waarbij ze met elkaar in gesprek gaan. Maar met dit alles is het onderwerp niet ‘af’.”
“Wij geloven sterk in een systematische en organisatie brede aanpak, waarbij we studenten en de Studentraad, medewerkers en de Ondernemingsraad steeds opnieuw betrekken. Zodat we niet probleemgestuurd of adhoc reageren, maar de initiatieven daadwerkelijk onderdeel maken van Zadkine. Deze Inclusie Scan is een nulmeting. Het laat ons zien waar we als organisatie nu staan en waar we kunnen verbeteren. Met de resultaten van het onderzoek gaan we aan de slag en over 1,5 jaar herhalen we de Inclusie Scan, zo kan iedere medewerker diens inzichten en ervaringen delen.”
The Better Company
Gespecialiseerd onderzoeksbureau The Better Company voert de Inclusie Scan uit aan de hand van een wetenschappelijke methode. Zij adviseren ook over verbeterstappen die een bewezen effect hebben.
Zadkine is de eerste mbo-instelling die deze onderzoekgerichte aanpak gaat toepassen. De resultaten van een dergelijk onderzoek gaat ons een eerlijke weergave geven van hoe we er momenteel voorstaan als organisatie op het thema gelijke kansen, diversiteit en inclusie.
Marco de Haas van The Better Company: “Echte inclusie begint met inzicht. Met deze scan krijgt Zadkine als eerste mbo-instelling heel gericht inzicht in de factoren die specifiek binnen Zadkine het meeste gaan bijdragen aan een veilige werkomgeving waar iedereen zich thuisvoelt.”
De resultaten zullen inzicht geven in de huidige situatie en bieden richting voor de vervolgstappen. Zo kunnen we gericht blijven werken aan een inclusief klimaat waar diversiteit wordt omarmd en benut.
Werelds Zadkine
Zadkine maakt deel uit van een diverse samenleving. Doordat we de wereld in huis hebben, zijn we een Werelds Zadkine. We zijn wereldburgers en leiden onze eigen generatie Z(adkine) daartoe op. Kansenongelijkheid kent geen plek binnen en ook niet buiten Zadkine tijdens de beroepspraktijkvorming. Dat is onze norm en we tonen lef en energie door dat zichtbaar uit te dragen. We sluiten hierbij aan op de maatschappelijke, culturele en economische agenda van de regio Rotterdam-Rijnmond.
We kijken goed naar de trends in het onderwijs, de samenleving en onze regio. Uit deze trends komen drie thema’s voort die leidend zijn voor onze strategie. ‘Werelds Zadkine’ is daar een van.
Meer weten over onze missie, visie en waar wij voor staan? Lees er alles over