Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Health Phone als innovatieve oplossing voor versterken digitale vaardigheid

  • Rotterdam , 26 april 2024, 12:00
  • Geschreven door Redactie

Donderdag 25 april jl. gingen zo’n 50 studenten van Albeda Zorgcollege, Zadkine Gezondheid Welzijn & Sport College, Techniek College Rotterdam en Hogeschool Rotterdam Instituut voor Gezondheid gezamenlijk aan de slag met actuele vraagstukken uit de dagelijkse zorgpraktijk tijdens de 5e editie van de Rotterdamse zorg & techniek mbo-hbo hackathon.

Creatieve oplossingen

Een hackathon is een workshopachtige activiteit waarin groepjes studenten in vijf sessies creatieve oplossingen voor alledaagse problemen bedenken én uitwerken. Er wordt gewerkt vanuit een 'Hoe kunnen we ……' vraag. Het resultaat is bijvoorbeeld een prototype of een proefmodel. Tijdens de eerste sessie werkten de groepen aan de probleemdefiniëring. Bij de andere sessies gingen de studenten aan de slag met het genereren van ideeën. Daarnaast konden de studenten tussendoor twee workshops volgen: 'pitchen' door Nederlands kampioen pitchen' Jouri Schoemaker en 'prototype bouwen' door Scrap XL. Het beste idee werd daarna verder uitgewerkt en tijdens de laatste sessie gepresenteerd aan de vakjury, bestaande uit Onno Helder (Erasmus MC - Create4Care), Gulay Kurt (namens ZIA), Karlijne Steketee en Patrick Rancuret (Antes) en Kevin van der Meer (IT campus)..

Het prijswinnende concept: Health Phone

Eén van de vraagstukken tijdens de hackathon was: bedenk een innovatieve oplossing om de digitale vaardigheden van het zorgpersoneel te versterken. De prijswinnende groep studenten bedacht hiervoor de ‘Health Phone’. Een telefoon met apps, zoals de ZorgBot, RapRap (voor snel rapporteren), de Zorgparaplu (waar je van alles kunt vinden), VPR (Vaardigheden, Protocollen en Rapporteren) en Digibest (filmpjes over ‘Hoe log ik in’?, ‘Waar vind ik het zorgdossier’?) en een oefentoets om te zien of je de apps echt onder de knie hebt. De vakjury vond de ‘Health Phone’ de beste innovatie met de meeste kans van realisatie. Het prototype werd duidelijk uitgelegd en goed gepresenteerd. Een mooi staaltje samenwerking van studenten uit verschillende disciplines.

Tweede en derde prijs

De tweede prijs ging naar de groep studenten die een oplossing had bedacht voor het omgaan met verschillende soorten elektronische cliëntendossiers (ECD’s) bij zorgorganisaties: een programmatraining met een pop-up die je niet kunt wegklikken, maar eerst verplicht moet doorlopen voordat je met het zorgdossier kunt gaan werken. De derde prijs was voor de groep studenten die een concept had bedacht voor Antes waarmee meer oudere cliënten in de ambulante hulp naar de locaties van Antes kunnen komen om mee te doen met de groepsbehandelingen.

We kijken terug op een geslaagde en inspirerende dag waar mbo en hbo studenten goed hebben samengewerkt. De opdrachtgevers waren positief verrast over de creatieve oplossingen.

Aan deze editie werkten mee: AntesCreate4Care en Zorg Innovatie Academie (ZIA).

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan