Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Zadkine neemt deel aan kennismissie aan het Caribisch gebied onder leiding van minister Dijkgraaf

  • Rotterdam , 12 april 2024, 13:43
  • Geschreven door Redactie

Marloes de Vries kennismissie Curaçao Dijkgraaf Zadkine

Zestien onderwijs- en kennisinstellingen uit het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland gaan hun samenwerking op het gebied van onderwijs, onderzoek en wetenschap verder opbouwen en intensiveren. Zo willen ze onder andere gezamenlijk onderwijsprogramma’s gaan ontwikkelen.

De bijzondere samenwerking is het resultaat van de kennismissie aan het Caribisch gebied onder leiding van minister Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap), die afgelopen vrijdag werd afgesloten.

Minister Dijkgraaf: ‘Samen met mijn collega-ministers uit de andere drie landen van het Koninkrijk hebben we de afgelopen jaren hard gewerkt aan meer samenwerking binnen het Koninkrijkbeurs. Met succes. Kijk bijvoorbeeld naar de Koninkrijksbeurs voor de kortdurende uitwisseling van studenten. We gaan nu naar de volgende fase. Ik ben erg blij met dit initiatief van de kennisinstellingen. Het stokje kan nu op deze prachtige manier worden doorgegeven.”

Onderwijsprogramma’s

De instellingen bieden de hele ‘waaier’ aan vervolgopleidingen aan: mbo, hbo en wo, in dit geval aangevuld met de wetenschap. Ze willen samen gaan werken aan onder meer het ontwikkelen van gezamenlijke onderwijsprogramma’s. Denk bijvoorbeeld aan een lerarenopleiding. Het gaat ook om de uitwisseling van studenten (met behulp van de Koninkrijksbeurs), gezamenlijk praktijkgericht of academisch onderzoek en het met elkaar van delen informatie en onderwijsmiddelen. Bij de initiatieven gaat het ook om de doorwerking van het slavernijverleden in het onderwijs van nu.

Overleg

In een intentieverklaring is afgesproken dat er een bestuurlijk overleg komt dat een werkagenda gaat opstellen. Daarbij worden ook studenten en partijen uit de arbeidsmarkt betrokkern. In de loop van dit jaar moeten de activiteiten en samenwerkingsvormen worden ontwikkeld.

Individuele instellingen kunnen natuurlijk ook besluiten samen te gaan werken. Zo vonden tijdens de kennismissie de universiteiten van Aruba, Curacao, Haagse Hogeschool en Universiteit Utrecht elkaar in de ambitie om een deeltijdopleiding bestuurskunde te starten. Dat moet de bestuurskracht op de eilanden versterken.

De betrokken partijen van de intentieverklaring zijn vanuit Aruba EPI, University of Aruba en IPA, vanuit Caribisch Nederland SGB Bonaire, vanuit Curaçao Nilda Pinto SBO en University of Curaçao Dr. Moises da Costa Gomez en vanuit Sint Maarten University of St. Martin en NIPA. Vanuit Europees Nederland gaat het om ROC Amsterdam, ROC Zadkine, De Haagse Hogeschool, Fontys Hogeschool, Universiteit Utrecht, Universiteit Maastricht, KNAW en NWO.

Marloes de Vries, voorzitter van het College van Bestuur, vertegenwoordigde Zadkine op deze kennismissie. Onze studenten    Tishairo Römer, 19 jaar, was op uitnodiging van het College van Bestuur ook mee op de kennismissie. Hij is opgegroeid op Curaçao en studeert nu bij Zadkine. Hij is tweedejaars van de van de opleiding Business administration control & specialist, niveau 4. Ook Josey Balentina, 24 jaar, student Verpleegkunde, leerjaar 4 (examenjaar) was bij deze kennismisie aanwezig. Bijzonder voor hen om dit mee te maken. 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan