Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Ministerie van OCW en VWS op werkbezoek over de flexibele BBL leerroute Verzorgende-IG bij Zadkine

OCW Zadkine goede school opleiding Verzorgende-IG

Woensdag 20 maart jl. ontving het Zadkine Gezondheid, Welzijn & Sport College een delegatie van de directie MBO van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) en van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) op de locatie Sportlaan in Spijkenisse. Op uitnodiging van het onderwijsteam flexibele BBL leerroute Verzorgende in het mbo, brachten ze een werkbezoek aan Zadkine.

”We zijn onder de indruk van deze flexibele BBL leerroute die Zadkine samen met het Gilde College ontwikkeld heeft…"

Anne Bolijn, Laura Karels en Gézina Trouw van het onderwijsteam van de flexibele opleiding Verzorgende-IG heetten de gasten welkom en na een korte kennismaking werd er een presentatie gegeven over deze unieke vorm van onderwijs. Om daarna met docenten en het management in dialoog te gaan over hoe Zadkine invulling geeft aan dit flexibele onderwijs en hoe we in samenwerking het flexibele onderwijs duurzaam kunnen gaan inrichten.

Het flexibele onderwijs, dat Zadkine samen met het Gilde College (Sittard en Weert) ontworpen heeft, heeft al tot veel meer BBL-studenten geleid en er is nog steeds sprake van een toename. Zowel Gilde College als Zadkine geven hier op hun eigen wijze vorm aan en ervaren naast successen ook uitdagingen. Drie studenten van Zadkine hebben daarom hun verhaal gepresenteerd aan het Ministerie over wat het onderwijs hen brengt, maar ook van hen vraagt. 

Ter inspiratie woonde de delegatie samen met studenten een gastles bij over de “Digikoffer”: een koffer vol (eHealth)producten met als doel dat ouderen langer veilig en met plezier thuis kunnen blijven wonen. Ook gingen de aanwezigen in gesprek met twee leerbedrijven om te horen hoe zij deze nieuwe flexibele leerroute ervaren in de praktijk. Ingrid van Ellen, HR Businesspartner van Careyn ZHE: “doordat kandidaten nu flexibel kunnen instromen en we niet meer afhankelijk zijn van 2 instroommomenten per jaar, kunnen wij gemakkelijker personeel binnen halen. Daarnaast is door de gepersonaliseerde flexibele opbouw van het onderwijsprogramma de opleiding aantrekkelijk voor de doelgroep herintredende moeders. Op deze wijze kunnen wij de opleiding als strategisch HR-instrument inzetten.
 

Deze flexibele BBL-opleiding, Verzorgende-IG, is een maatwerktraject dat persoonlijk op de student is afgestemd, waarbij de duur van de opleiding afhankelijk is van de kennis en vaardigheden die de student al bezit. Om deze in kaart te brengen voert Zadkine een persoonlijk intakegesprek met de student om samen te kijken naar het eigen portfolio. Dit wordt omgezet in een persoonlijk leerplan, het startportfolio. Het starten van de opleiding kan op elk gewenst moment in het jaar (m.u.v. de kerstvakantie). Afhankelijk van de persoonlijke leerroute van de student, is de studieduur tussen de 8 maanden en de 2 jaar.

Er wordt terug gekeken op een waardevol werkbezoek met boeiende gesprekken en oprechte interesse van het Ministerie van OCW en VWS. Er zal een vervolggesprek gepland worden waarin de benoemde uitdagingen die dit flexibele onderwijs met zich meebrengt, verder te bespreken.

Elly Klap: ”we zijn onder de indruk van deze flexibele BBL leerroute die Zadkine samen met het Gilde College ontwikkeld heeft. We volgen graag de ontwikkelingen en blijven in gesprek over de uitdagingen die deze vorm van flexibel onderwijs met zich meebrengt en hoe OCW hierin kan ondersteunen.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan