Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Zadkine unieke onderwijsaanbieder van Scholingsprogramma Palliatieve Zorg in Zuid West Nederland

Donderdag 30 november jl. was de aftrap van een nieuwe samenwerking tussen het landelijk programma Scholing Palliatieve Zorg bij ongeneeslijke kanker i.s.m. KWF en het Gezondheid Welzijn & Sport College van Zadkine. Marieke Groot, Lector Persoonsgerichte Palliatieve Zorg aan de Hogeschool Rotterdam, Judith Hetem (programmamanager), Josefien de Bruin (projectleider) en Christel Holwerda-Sluis (programma coördinator) van het landelijke Scholingsprogramma waren aanwezig samen met bevlogen docenten en opleidingsmanagers Verzorgende IG en Verpleegkunde van Zadkine om dit te vieren.

Het landelijke scholingsprogramma, dat tot en met november 2026 loopt, heeft drie doelstellingen:

  • Een verbeterd kennis- en vaardigheidsniveau rondom palliatieve zorg bij zorgprofessionals
  • Meer aandacht voor de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van scholing palliatieve zorg
  • Nu opleiden om passende zorg te kunnen bieden

De huidige zorg en betreffende zorgopleidingen zijn ingericht op het beter maken van mensen, maar minder op het ondersteunen van mensen die niet beter worden. Als het gaat om het ondersteunen van deze mensen, mist 28% van de patiënten na het slechtnieuwsgesprek, hulp van zorgverleners in het ziekenhuis waarbij patiënten vooral behoefte hebben aan een vast aanspreekpunt, aandacht voor naasten en advies over psychische klachten.

Om de groeiende groep mensen met ongeneeslijke kanker passende zorg te kunnen bieden, is het programma Scholing Palliatieve Zorg opgestart. Deze ontwikkeling wordt mede mogelijk gemaakt door KWF.

De basisscholing Palliatieve zorg wordt door regionale onderwijsaanbieders aangeboden en richt zich op drie doelgroepen: verzorgenden, verpleegkundigen en behandelaren (artsen, physician assistants en verpleegkundig specialisten). In het onderwijsknooppunt Palliatieve Zorg Zuid West Nederland is Zadkine de unieke aanbieder voor deze scholingen aan verzorgenden en verpleegkundigen. Zadkine werkt in deze regio samen met FiniVita die de scholingen aan de behandelaren gaat uitvoeren.

Het  Gezondheid, Welzijn & Sport College van Zadkine is trots om bij te kunnen dragen aan de doelstellingen van het scholingsprogramma. Afhankelijk van de vraag uit het zorgwerkveld kunnen de zorgmedewerkers zich via de open inschrijving aanmelden of kunnen de zorgorganisaties incompany trainingen aanvragen. Voor de scholing wordt een geringe bijdrage gevraagd. Houd de website van Zadkine in de gaten voor verdere informatie en mogelijkheden tot aanmelding. Via o.a. De Rotterdamse Zorg zal Zadkine informatie verstrekken over de scholingen palliatieve zorg bij ongeneeslijke kanker.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan