Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Enerverende meedenk-sessie OCW over de kwaliteit van docenten basisvaardigheden bij Zadkine

  • Rotterdam , 21 september 2023, 12:06
  • Geschreven door Redactie

ocw zadkine goed onderwijs

Op het mbo zullen hogere eisen worden gesteld aan docenten, en worden de lessen Nederlands, Rekenen en Burgerschap meer toegespitst op het vak waar de student voor wordt opgeleid. Minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) wil op die manier de teruglopende beheersing van deze basisvaardigheden door mbo'ers een halt toe roepen.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat het slecht gesteld is met de beheersing van taal, rekenen en burgerschap in het middelbaar beroepsonderwijs. Studenten worden zelfs steeds slechter in deze basisvaardigheden, constateert ook de Onderwijsinspectie. Op basisscholen en het vmbo wordt al gewerkt aan verbetering, maar volgens minister Dijkgraaf is dat niet genoeg. Daarom wil hij beter passende lessen en examens om het niveau van mbo-studenten te verhogen. De lessen moeten beter aansluiten bij het vak. Als voorbeeld noemt hij een aankomend installateur die door een offerte op te stellen beter kan worden in taal en rekenen.

Ook de eisen die gesteld worden aan docenten gaan wat Dijkgraaf betreft omhoog. Nu kan een school nog zelf bepalen of een vakdocent ook rekenen, taal en burgerschap mag geven. Vanaf het schooljaar 2024-2025 gaan daar strengere eisen voor gelden.

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap organiseert dit jaar zes veldsessies door het hele land om samen met docenten Nederlands, rekenen, burgerschap, beleidsmedewerkers van mbo-instellingen, lerarenopleiders en andere betrokkenen in gesprek te gaan over welke (aanvullende) eisen zouden moeten gelden voor docenten Nederlands, rekenen en burgerschap. Deze sessies vinden plaats op mbo-instellingen.

Zadkine had de eer om op dinsdag 19 september jl. de eerste veldsessie te hosten, op initiatief van Gézina Trouw vanuit haar rol in de Beroepsvereniging docenten MBO én Sabine van Lingen accountmanager Leven Lang Ontwikkelen bij het Zadkine Gezondheid, Welzijn & Sport College. Niek Kerklaan, opleidingsmanager van een REN-team binnen ditzelfde college trad op als gastheer.

50 deelnemers uit het mbo- én hbo-onderwijs uit onder andere de provincies Noord-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Zeeland en Zuid-Holland waren aanwezig en maakten er met elkaar een boeiende sessie van. “Het is interessant om over je eigen toekomst als docent na te denken. Goed dat we hierin betrokken worden”, aldus een docent van Zadkine. Een beleidsmedewerker van de directie MBO van OCW vatte de bijeenkomst samen: “Heel mooi om met de docenten uit het werkveld de kansen en uitdagingen te benoemen over kwaliteitseisen van de docenten”. Deze eerste veldsessie heeft al veel input opgeleverd”.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan