Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Niek Kerklaan, docent bij Zadkine, maakt kans op de titel ‘Impact Docent van het Jaar 2023’

  • Rotterdam , 12 september 2023, 15:16
  • Geschreven door Redactie
  • Foto: Tycho Müller

impact docent van het jaar young impact zadkine

Burgerschapsonderwijs helpt jongeren om actieve en verantwoordelijke burgers te worden. Scholen mogen dit type onderwijs zelf vormgeven: als apart vak of als onderdeel van bestaande vakken. Young Impact, een landelijke pionier op het gebied van jongerenactivatie, signaleert dat sommige docenten extra veel inspanningen leveren om maatschappelijke betrokkenheid onder jongeren te stimuleren. Daarom nomineerde de organisatie zes docenten voor de titel ‘Impact Docent van het Jaar’. Niek Kerklaan is één van de genomineerden! 

Niek werkte in de detailhandel bij een grote tegelspecialist, maar maakte in 2017 de overstap naar het onderwijs. Hij begon als docent bij Zadkine Startcollege, waar hij jarenlang jongeren zonder middelbareschooldiploma hielp een nieuwe start te maken. Inmiddels is hij opleidingsmanager bij het Gezondheid, Welzijn & Sport College. Niek bruist van de ideeën, heeft een informele band met zijn studenten en is altijd recht voor zijn raap.

“Ik help studenten bij het maken van keuzes en reflecteren op gemaakte keuzes. Hierbij is aangeven waar het op staat - op een respectvolle manier - soms ook hard nodig. Uiteindelijk moet een student zelfredzaam worden en dat kan alleen met de juiste tools. Onderwijs moet daarnaast betekenisvol en leuk zijn. Iedereen herinnert zich nog wel die ene docent die interessante verhalen vertelde waar je écht iets aan had. Zo’n docent probeer ik ook te zijn voor mijn studenten.”

Lesprogramma’s 
Young Impact wil dat burgerschapsonderwijs als inspirerend en waardevol gezien gaat worden. Daarom ontwikkelt de organisatie lesprogramma’s waarmee jongeren gestimuleerd worden hun talenten te ontdekken en daarmee in actie te komen voor dat wat zij belangrijk vinden. Op deze manier zijn de afgelopen zeven jaar al 290.000 jongeren in actie gekomen met Young Impact.

Young Impact Awards
Deze uitreiking is onderdeel van de jaarlijks terugkerende Young Impact Awards, die op 2 november aanstaande voor de zevende keer worden uitgereikt in de Q-Factory in Amsterdam. Young Impact nomineert hiervoor ieder jaar vijftien jongereninitiatieven die symbool staan voor een generatie die laat zien hoe het anders kan. Een nominatie voor een Young Impact Award geeft een enorme boost aan de maatschappelijke initiatieven van jongeren. De genomineerden worden op 2 oktober bekendgemaakt en vanaf dan kan er op hen en de genomineerde docenten gestemd worden.

Jongeren verder helpen
YoungCapital is partner van de categorie ‘Impact Docent van het Jaar’. Tara Stegehuis, projectcoördinator maatschappelijke impact: “Jongeren willen groeien, werken en impact maken. Dat weten wij als recruitmentspecialist maar al te goed. En ook dat docenten van grote invloed kunnen zijn op die jongeren. Op hun zelfvertrouwen, kansen en motivatie om ergens vol voor te gaan. Daarom zijn wij ook dit jaar weer trotse sponsor van de award ‘Impact Docent van het Jaar’. Want écht goede docenten kunnen de eerste stap naar succes zijn.” YoungCapital organiseert voor alle genomineerde docenten een speciale training waarin zij tools krijgen om nóg meer impact te maken binnen het onderwijs.

ABN AMRO is al jaren betrokken bij Young Impact en hoofdsponsor van de Young Impact Awards. De bank investeert graag mee in de toekomst van deze ambitieuze jongeren. De overige awardpartners zijn MIND Us (Gezondheid), Madurodam (Maatschappij), MDT (Diversiteit) en WWF Nederland (Klimaat). KRO-NCRV is mediapartner van de Young Impact Awards.   

Stemmen
Vanaf 2 oktober kan op Niek en de andere genomineerde docenten gestemd worden via de website van Young Impact. 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan