Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Studenten Zadkine in het RTL Nieuws over financiële educatie op scholen

  • Rotterdam, 08 juni 2023, 15:55
  • Geschreven door Redactie

Hoe ga je goed om met geld? Jongeren bouwen steeds vaker schulden op waardoor ze flink in de problemen raken. Dat baart het kabinet zorgen en daarom gaat minister Schouten (armoedebeleid) miljoenen uittrekken voor speciale geldlessen op scholen. Te beginnen bij de groep die de meeste geldproblemen heeft: mbo'ers. Voor een nieuwsitem van RTL Nieuws werd onze Mia Wilsterman (armoedefunctionaris) hierover geïnterviewd. Onze studenten Simran Sewbalaksing, Liam Tzoumas en Naoufal Akhatab vertelden hoe zij dit beleven.

Extra geld voor financiële educatie op scholen

Minister Carola Schouten (Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen) stelt dit jaar acht miljoen euro beschikbaar om onder meer docenten te trainen die leerlingen onderwijs geven over geldzaken. Kinderen en jongeren hebben in toenemende mate te maken met financiële verleidingen. En jongeren bouwen steeds vaker schulden op. Het kabinet wil stimuleren dat zij goed leren omgaan met geld. De maatregel is onderdeel van een kabinetsbrede aanpak om geldzorgen, armoede en schulden terug te dringen. 

MBO-scholen kunnen na de zomer als eerste gebruik maken van de regeling. In 2024 komt deze ook beschikbaar voor scholen in het primair en voortgezet onderwijs. Er wordt op MBO-scholen gestart omdat relatief veel MBO-studenten financieel op eigen benen komen te staan tijdens hun studie. En onderzoek van het Nibud laat zien dat ruim een kwart van de mbo’ers te maken heeft met betaalachterstanden of schulden. 

Scholen hebben de mogelijkheid om voor een langere periode subsidie aan te vragen, waarmee ze bijvoorbeeld eigen docenten een opleiding kunnen bieden of medewerkers kunnen aannemen of vrijstellen. Het is de bedoeling dat docenten de geldlessen inpassen in bestaande lesprogramma‘s. Het is nog niet bekend hoeveel geld er beschikbaar komt voor de regeling in 2024.  

Bekijk het item, spoel door naar 14.44 minuten voor het nieuwsitem met collega Mia Wilsterman en studenten Simran Sewbalaksing, Liam Tzoumas en Naoufal Akhatab.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan