Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Studenten geven statushouders een make over in Zadkine Beauty & Design Lab

  • Rotterdam, 15 juni 2023, 15:32
  • Geschreven door Redactie

Het Zadkine Beauty & Design Lab is een innovatief onderwijsproject waar inspirerend onderwijs plaatsvindt in het werkveld van beauty en design. Mbo-studenten, bedrijfsleven en maatschappelijke instanties komen hier samen. Eén van de eerste themaprojecten van het Beauty & Design Lab is de Make Over Challenge. Als onderdeel van deze Challenge hebben Zadkine-studenten statushouders uit de gemeente Westland een make over gegeven qua kleding, haar en gezicht. Dit was een groot succes: de studenten zijn een leerzame ervaring rijker en de statushouders hebben genoten van de verwendag. Maandag 12 juni waren de eindpresentaties van de studenten.

In het Beauty & Design Lab leren studenten make overs te geven aan veel verschillende doelgroepen. Zeker ook aan doelgroepen die niet zo makkelijk toegang hebben tot de wereld van Beauty & Design, zoals statushouders. Studenten gaven in de eerste Make Over Challenge statushouders uit de gemeente Westland een kappersbeurt, gezichtsbehandeling en nagelstyling én ze kregen nieuwe kleding aangemeten. Deze kleding is beschikbaar gesteld door Primark. De eerste Make Over Challenge was een samenwerking van studenten van het Beauty & Design Lab en de partners Dress for Success, gemeente Westland en kledingmerk Clan de Banlieue.

Het effect van kleding, haar en make-up

Tijdens de eindpresentaties was de jury overrompeld door de goed onderbouwde verhalen van de studenten. De studenten gaven terug dat ze het erg mooi vonden om te zien dat de make over de ogen van de statushouders heeft geopend, door ze te laten ervaren wat het effect is van kleding, haar en make-up die bij je past. Ook gaven ze aan dat het stapsgewijs toewerken naar de make over, met verschillende lesonderdelen, gastlessen en workshops, maakte dat ze meer leerden dan wanneer ze ‘gewoon in een klaslokaal’ zitten en luisteren.

Samenwerken met andere disciplines

Deze make over biedt niet alleen voordelen voor de statushouders, maar ook voor de studenten. Zij leerden tijdens deze Challenge om hun opgedane kennis toe te passen in de praktijk. En daarnaast leren ze om samen te werken met andere disciplines uit de beauty en design branche en hoe ze ‘soft skills’ in kunnen zetten, zoals hospitality en burgerschap.

Verder kijken dan een kappersbeurt

Kim Cornelius, directeur van het Zadkine Beauty & Fashion College: ‘De Make Over Challenge is een mooi voorbeeld van hoe we studenten leren om verder te kijken dan het geven van een schoonheidsbehandeling of kappersbeurt alleen. We geven ze hier maatschappelijk bewustzijn mee en leren ze om te gaan met verschillende doelgroepen, zoals in dit geval statushouders. Bovendien is het prachtig dat we vanuit het mbo-onderwijs deze mensen zo een verwendag kunnen geven. De dankbaarheid straalde ervan af.’

Over het Beauty & Design Lab

In het Beauty & Design Lab staan de nieuwste trends en ontwikkelingen in de beauty- en designbranche centraal. Er vinden fysieke en digitale lesprogramma’s plaats met partners op het gebied van personal branding en social media, technologie en grondstoffen, inclusiviteit, trends & tools, ondernemen en innovatie. In het hart van Rotterdam, op de Karel Doormanstraat, vind je het fysieke Beauty & Design Lab. Hier geven studenten van verschillende opleidingen van Zadkine Beauty & Fashion schoonheids- en stylingbehandelingen, volgen ze inspirerende masterclasses en werken ze samen met partners aan themaprojecten, zoals de Make Over Challenge.

Waarom het Beauty & Design Lab?
De beauty- en designbranche verandert. Er zijn grote ontwikkelingen gaande op het gebied van technologie, digitalisering, inclusiviteit, duurzaamheid, social skills en samenwerking tussen de verschillende beroepen. Om hier goed op in te spelen is vernieuwing in het onderwijs nodig. Het Beauty & Design Lab is hier een vliegwiel voor.

foto gemaakt door: Mathilde Nai 

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan