Opleidingen
Studiekeuze
Aanmelden
Menu
150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan

Een Zilverdag met een gouden randje!

  • Rotterdam, 01 juni 2023, 13:29
  • Geschreven door Redactie

Ook dit jaar was de Nationale Zilverdag op Tweede Pinksterdag in Schoonhoven een groot succes. Wie ‘Schoonhoven’ zegt, zegt ‘Zilverstad’. Al eeuwenlang wordt het maken van sieraden, zilveren voorwerpen en zilverkunst geassocieerd met de stad Schoonhoven. Jaarlijks bezoeken op Tweede Pinksterdag meer dan 20.000 mensen de Zilverdag en dus de Zilverstad. 

Alle ateliers van goud- en zilversmeden openen hun deuren op deze feestelijke dag en daarnaast laten vanuit meer dan 140 locaties, kramen en paviljoens goud- en zilversmeden, graveurs en edelsteendeskundigen de geheimen van hun vak zien. Zadkine Vakschool Schoonhoven geeft voorlichting, het Zilvermuseum biedt allerlei extra’s en er zijn exposities en demonstraties.

Dit jaar werd de Nationale Zilverdag in het Zilvermuseum geopend door Wendy van Buren (docent aan Vakschool Schoonhoven en voorzitter van de Stichting Nationale Zilverdag) en Charlotte Huygens, voorzitter Bestuur Nederlands Zilvermuseum Schoonhoven. Daarna heeft Alexander Pechtold oud-D66 politicus én verwoed verzamelaar van zilver- de officiële aftrap van de Zilverdag gegeven.

In het centrum was er vanuit Zadkine Vakschool Schoonhoven de challenge van het langste stukje messing smeden, de ‘raad welk diamantje het echte is en win een Vakschool horloge’. Er waren veel studenten en cursisten aan het smeden én hun werk aan het verkopen. Bezoekers konden achter een laserlasser apparaat plaatsnemen en natuurlijk al hun vragen stellen over het ambacht.

Bij Vakschool Schoonhoven konden bezoekers zelf een armbandje smeden of een 3D geprinte ring met steen kopen. Ook werden er horloges gerepareerd en op waterdichtheid getest. Naast Meesterstukken waren er ook grotere gesmede zilveren objecten te zien op de school, en bezoekers konden stemmen op het mooiste Miniatuur. Er waren opvallend veel Vakgenoten die hun kinderen hadden meegenomen voor een bezoek aan school. Dat voelde voor velen als thuiskomen.

De grote publiekstrekker de Silver Challenge werd ook dit jaar tentoongesteld in de Hoge Vierschaar onder het stadhuis van Schoonhoven. Op het Rabo Nieuw Talentplein lieten studenten en onlangs afgestudeerden hun werk zien. Binnenkort worden de winnaars bekendgemaakt van de ‘messing-challenge’, de diamantjeschallenge, de Miniaturenwedstrijd, de Silver Challenge, Junior Challenge en het Rabo Nieuw Talent Plein. Het was een geslaagde Zilverdag, met een gouden randje!.

150+
Opleidingen op vier niveaus
15+
Goed bereikbare locaties
Goede
begeleiding
Grote
kans op een baan